https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Premier zaradi dogajanja v Ukrajini sklical svet za nacionalno varnost

26.02.2022 ob 14:00  

Premier Janez Janša je za danes ob 18. uri sklical sejo sveta za nacionalno varnost, na kateri bodo spregovorili "o nacionalno varnostnih vidikih agresije Ruske federacije na Ukrajino."

Predsednik vlade je na sejo povabil predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, predsednika državnega sveta Alojza Kovšco in predsednika največje opozicijske stranke v DZ Marjana Šarca, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. V LMŠ so za STA potrdili, da se bo Šarec udeležil seje.

Janez Janša je povabil še direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška, direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Jaroša Britovška, direktorja urada vlade za informacijsko varnost Uroša Sveteta in načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša, so navedli.

Predsednica opozicijske SD Tanja Fajon je bila medtem kritična do premierja, ker ni poleg Snava sklical celotnega političnega vrha in predstavnikov vseh parlamentarnih strank, k čemur je pozvala sredi tedna. V izjavi za novinarje ob robu konference SD je poudarila, da se ji zdi to sodelovanje pri reševanju te krize ključno.

Glede pričakovanj od seje Snava je povedala, da si želi predvsem, da se Slovenija znotraj EU aktivno angažira v vseh prizadevanjih za vzpostavitev miru, za vrnitev vseh akterjev za pogajalsko mizo in za pogovore po diplomatski poti.

"EU je že sprejela zelo močen sveženj gospodarskih, finančnih sankcij. Pozdravljam, da so sprejete. Vendar pa je tudi vsakršna izolacija ruskega režima lahko tvegana, če ni dogovorov po diplomatski poti," je poudarila Fajonova.

Janša je na Twitterju sporočil, da se na podlagi poslovnika Snava, ki je enak ali podoben že desetletja, na sejo vabi predstavnika največje opozicijske stranke. "Če pa se predsednik republike Borut Pahor odloči, da je potrebno sklicati neformalni posvet vseh parlamentarnih strank, bo vlada seveda zanj zagotovila vse potrebne informacije in logistiko," je sporočil.

Poobjavil je tudi tvit estonske premierke Kaje Kallas, ki je sporočila, da je Estonija vsem ruskim letalskim družbam prepovedala letenje v svojem zračnem prostoru. Janša je ob tem zapisal, da bo Slovenija storila enako.

Slovenska vlada je sicer na petkovi izredni seji o aktualnih razmerah glede ruske vojaške agresije v Ukrajini sprejela odločitev o omejitvah v slovenskem zračnem prostoru. Z njimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata, so sporočili po seji vlade.

Kot so dodali, bo ob tem zagotovljena ustrezna koordinacija s civilno kontrolo zračnega prometa, omejitve pa ne bodo vplivale na izvajanje rednega letalskega prometa.

Razpravljala in sprejela je tudi nekatere dodatne ukrepe kriznega odzivanja ter sprejela sklep o pomoči Ukrajini v vojaški opremi, so še sporočili.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.02.2022 ob 15:12 resnica gost

      Ne komentiram več ker ljudje v sloveniji in po svetu imajo veliki virus,ki se imenuje psihični manipolatorji človeštvo je psihično bolano in tu ni več pomoči.

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.02.2022 ob 15:26 gost gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.02.2022 ob 15:39 gost

        (15:29) Si pa resnični bumbar ,da sam sebi pišeš komentarje?????????? To še svet ni videl !!!!!!!!!!

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.02.2022 ob 15:29 gost gost

      Psihični manipulatorji nas nedo več maltretirali , dosta je bilo dve leti. Ka so delali, ka vse prepovedovali je nej bilo niti v vojni. Dosta je, tviteraš pa naj sklicuje svoje podrepnike, pa jin povej, ka je konec izživljanja nad lidmij.

      6 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.02.2022 ob 15:38 AJAJAJAJAJ gost

      Nam ne predstavljata nevernosti ne Rusija, ne Ukrajina. NAŠA NAJVEČJA NEVARNOST JE NESPOSOBNA VLADA IVANA JANUZAJA JANSHE - ORBAN.

      9 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.02.2022 ob 20:35 gost

      123 ti si pa največje TELE na SVETU.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.02.2022 ob 20:44 gost

      AJAJAJAJAJ tvoj komentar je izraz leve NEMOČI.Toliko bedakov kot v SLO na levi , ne premore CEL SVET

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.02.2022 ob 7:07 Magyar Bacsi gost

      Prekleti čelavi domobranec in palček motvozek!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.02.2022 ob 7:31 gost

        Ko bo Rusija Sloveniji vrnila gospodarske sankcije, bo na cestah ostalo na deset tisoče ljudi brez dela. Cene plina in bencina bodo pa poletele v nebo, če ga bomo sploh dobili. Janše se pa jebe vse to.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.02.2022 ob 7:49 Pomurec krivi kurec gost

      Levičarji komunisti, ne znajo drgega kot klat lasten narod in krast premoženje poštenim desničarjem delavcem. Levokomunizem je zločin nad človeštvom

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.02.2022 ob 21:20 gost

      Zanimivo od levičarov,seveda bolečina še vedno huda.Ko so se predali ŠAREC IN KOMPANI zaj naenkrat vsi ka je nej dobro v toj državi,vsi pametni.NAROD VOLITE ŠARCA

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.02.2022 ob 21:24 gost

      VOLITE TELEBAJSKE(šarec fajon,mesec,bratušek)Ne voliti goloba volite TELEBAJSKE oni znajo kak delati,majo dosti izkušenj.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.02.2022 ob 20:35 umetnik gost

        Premier zaradi dogajanja v Ukrajini sklical vojaške in policijske sindikate, da sklenejo kolektivno pogodbo !?

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.