https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Posek topolovega drevoreda ob potoku Ledava

27.02.2022 ob 6:00  

V mesecu januarju je Občina Lendava občane obvestila o nameri poseka dreves ob enosmerni ulici ob potoku Ledava za zagotavljanje prometne varnosti na povezovalni cesti med Kolodvorsko in Tomšičevo ulico. V tem tednu je tako bil izveden posek topolovih dreves, čiščenja območja pa bo potekalo v začetku prihodnjega tedna. 

Drevesa močno in pozitivno zaznamujejo našo zaznavo prostora, s čimer tvorijo vitalno infrastrukturo mest, enakovredno cestam, komunikacijskim omrežjem, javnim zgradbam. Vsi radi živimo v urejenem prostoru, ki nam omogoča stik z naravo, ki je obenem vizualno urejena zelena površina, privlačna za bivanje. Zato je vznemirjenje občanov zaradi posega drevoreda topolov ob enosmerni povezovalni cesti med Kolodvorsko in Tomšičevo ulico razumljivo, vendar je ob tem potrebno razumeti širšo sliko in dolgoročne cilje, ki jih občina zasleduje.

Topoli so bili pred približno dvema desetletjema posajeni preblizu cestišča. Drevesne korenine so se v toku let razrasle tako, da so začele načenjati in gubati cestišče, ki je zaradi tega postalo za uporabnike ceste nevarno. K zadevi je Občina pristopili celovito in se pri tem posvetovala z različnimi strokami. 

Strokovne službe so pretehtale več opcij in tudi po nasvetu strokovnjaka Zavoda za gozdove RS presodile, da bi s sanacijo cestišča presekali koreninski sistem dreves in s tem večkratno ogrozili tako drevesa kot okolico. Presek koreninskega sistema ne pomeni škode le za rast drevesa, temveč tudi za njegovo stabilnost, ki bi v tem primeru ogrožala voznike, pešce in kolesarje. Mehanske poškodbe korenin vplivajo na vitalnost drevesa, na dovod hranil vanje, imajo pa tudi ključno funkcijo pri stabilnosti in čvrstosti drevesa.

Iz navedenih razlogov Občina Lendava k zadevi pristopa celovito in odgovorno, pri tem pa na prvo mesto postavlja varnost udeležencev v prometu. Namesto topolovih dreves bodo v sklopu sodelovanja z japonskim veleposlaništvom posajene japonske češnje, ki nimajo tako močnega koreninskega sistema, so pa tudi zelo medonosne rastline.

Vir in Foto: Občina Lendava

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.02.2022 ob 7:08 gost

      To pišete na Pomurec, a ni Lendava na Madžarskem ?

      4 39 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.02.2022 ob 7:41 slo gost

        očitno ne veš da je tudi vaša ljuba MS, kjer še slovensko in niti madžarsko ne veste govoriti, bila nekoč Madžarska-toliko kot Lendava (sedaj).

        40 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.02.2022 ob 21:59 Ok gost

        Ti 100% neksi Indijanec keri je koncal osnovno solo glih za glih zadostno nato ker si bil tako slab v srednji si se izpisal in zdaj cucas socialno kak vecina propalic...

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.02.2022 ob 7:32 Pomurec krivi kurec gost

      Ta pokrajina je itak grda. Sama dolgočasna ravnina, pa koruza in smrad po gnojnici in nafti.

      6 34 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.02.2022 ob 7:47 kilonja gost

      Škoda lepega drevoreda, nekdo od občinarjev bo dobro vnovčil ta les. Spomnim se ko so med Mursko in Rakičanom posekali drevesa, groza, a biznis je le biznis.

      11 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.02.2022 ob 8:15 gost

      ,,,, klonjaš,,, tu bodo nova deesa isto kot pri Rakičanu. Tvoja glava bo pa še vedno ostala prazna.

      22 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.02.2022 ob 8:16 gost

      Drevesa, popravek.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.02.2022 ob 8:29 ČistaResno gost

      Pa nej je Ledava reka??? V MS je Ledava reka! Zakoj pišete potok?

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.02.2022 ob 8:36 gost

      To je pokrajina za šeftarske kmeteke. Kajti tukaj ni drugega kot koruza olna repica pšenica. To vse pa z pomočjo velikih subvencij kmeti šeftajo v bogate države. Ni pa nobene prehrane za samooskrbo nula, nič, od nič. Zdaj pa še dobijo subvencije od države da konstantno policaj gnojnico oziroma amonijak po celem Prekmurju. Zato tukaj ni potrebno vojne itak bomo vsi pocrkali od dreka iz cele Evrope ki se kuri po propadlih plinarnah amonijak se pa polva prosto po Prekmurju. I nikome ništa. Najbolj bizarno pa je da to vse plačamo vsi Prekmurci prek davkoplačevalskega blagajne. Za parfum podeželja.

      10 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.02.2022 ob 10:58 gost

      Te češnje so bolj za okras in lepo cvetijo seveda pa ne rodijo Tako bi bilo bolj smislno posaditi ta prave rdeče debele in takrat bi si lahko utrgali pešci in kolesarji Pa še dobre so

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.02.2022 ob 11:26 Lendava gost

      Posek topolovega drevoreda ob potoku Ledava, s tem bi bilo potrebno seznaniti tudi Tišinskega župana, ki je dal zasaditi drevored praktično na cesto med tišino in Vanča vasjo !

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.02.2022 ob 11:36 vojko gost

      Bi prle čako ka do madžarske češnje sadili

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.02.2022 ob 17:21 VickiParker gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      27.02.2022 ob 18:23 Pomurec krivi kurec gost

      Ta les je itak neuporaben. Še za drva ni dober. To samo tiste kosmate mačice letajo na okoli in množijo nov neuporaben les. Karkoli bi nasadili, je ta pokrajina itak ens navadna od gnoknice in nafte smrdljiva nezdrava šikara, kjer je doma blato. Najgrša nsrava v Sloveniji

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.02.2022 ob 15:25 Biba gost

      Sram naj bo vse, ki se boste od tega okoristili. Narava bo vrnila dvojno!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.