https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mladi bodo iskali združene barve Evrope v Murski Soboti

07.02.2022 ob 9:00  

Hiša vzhajajočega sonca bo med 7. in 15. marcem 2022 gostila mednarodno mladinsko izmenjavo, katere se bodo udeležili mladi iz Slovenije, Gruzije, Severne Makedonije, Španije, Madžarske, Poljske in Litve.


V svetu se vse več ljudi sreča z izgorelostjo, zaradi katere se njihovo življenje obrne na glavo. Današnji način življenja, ki temelji na hitrem tempu, dopušča posamezniku le malo prostega časa za odmik od stresa in preobremenjenosti, zaradi česar se kakovost življenja slabša. Mladi so izpostavljeni še mnogim dodatnim osebnim in akademskim stresorjem (pretirana pričakovanja in zahteve staršev, povečane naloge in delo na študiju, pretirana pričakovanja na delovnem mestu) kar lahko vodi v izgorelost. Proces izgorevanja lahko traja več let, konča pa se s popolno izgorelostjo in psihofizičnim zlomom. Predvsem sodobni pogoji študija zahtevajo od mladih napore in soočanje z izzivi in zahtevami, ki v preteklosti niso bili prisotni. Dosegati morajo višjo raven usposobljenosti in višjo raven adaptacijskih sposobnosti glede na razvoj različnih strokovnih in znanstvenih področij. S tem je tudi pot do zaposlitve težja, potrebujejo ne le ustreznih znanj, vendar tudi socialne veščine in odlično sodelovanje v timih. Našteti zunanji in notranji dejavniki pomembno vplivajo na bio psihosocialno  ravnovesje študentov in s tem na njihovo zdravje (Berčič, 2016).

S projektom UNITED COLORS OF EUROPE želijo mladi iz vseh sodelujočih držav z različnimi aktivnostmi izpostaviti problematiko izgorelosti med mladostniki in možne ukrepe oz. načine spoprijemanja s težavami in stresom. Predvsem bodo dali poudarek na preventivnih dejavnostih, da torej do tega problema sploh ne bi prišlo. V sklopu ozaveščanja o duševnem zdravju bodo raziskali pomen zdrave prehrane, ki vsekakor pomembno vpliva na zdravo duševnost ter podrobneje predstavili različne načine in tehnike spoprijemanja s stresom (različne tehnike dihanja, joga, kratke sprostitvene vaje,…). Pomemben poudarek bo tudi na enostavnih, lahko dostopnih in brezplačnih načinov sprostitve kot preventive izgorelosti mladih.

Cilji projekta so:

- poznavanje negativnih učinkov izgorelosti pri mladih;

- opolnomočiti mladostnike z znanjem o preventivi izgorelosti;

- izobraževanje in ozaveščanje mladih in širše javnosti o pomembnosti zdravega načina življenja, zdrave prehrane,

telesne aktivnosti, poznavanja različnih strategij spoprijemanja s stresom;

- spodbujanje javnosti k zdravemu načinu življenja;

- spodbujanje in izobraževanje mladih k bolj aktivni vlogi v svojih lokalnih skupnostih, torej k aktivni državljanski vlogi;

- zmanjševanje pojavnosti stresa z učinkovitimi strategijami spoprijemanja s stresom;

- spodbujanje medkulturnega dialoga, sprejemanje drugačnosti in različnosti, krepitev evropske identitete in vrednot

med mladimi;

- povečanje zavedanja mladih o različnih Erasmus+ projektih;

- spodbujanje kritičnega razmišljanja, neformalnega učenja in različnih kompetenc (jezikovnih, komunikacijskih,

organizacijskih in digitalnih kompetenc, kreativnega in analitičnega mišljenja, sposobnosti samostojnega in timskega

dela, krepitev medosebnih in medkulturnih odnosov).

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.