https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kdaj se bo država odločila za namenski reševalni helikopter?

Murska Sobota, 09.03.2022 ob 18:00  

Danes je pred Splošno bolnišnico Murska Sobota pristal helikopter štajerskega podjetja Helitours, ki je opravil trenažni demonstracijski let nujne medicinske pomoči. Gre za prvi takšen helikopter komercialnega prevoznika. 


Komercialni direktor podjetja Helitours Aljoša Kovačič pove, da dajejo v podjetju prednost reševanju življenj, »kar je tudi namen našega podjetja.« Upajo, da se bomo v Sloveniji odločili za helikoptersko reševanje in na pridobitev ustrezne licence ter koncesije.

V podjetju so pripravljeni 

Imajo licence za tovrstno delo in tudi pravilnik o nujni helikopterski pomoči, ki pa se ta hip ne izvaja. Po besedah Kovačiča bodo zato najprej opravljali sekundarne helikopterske prevoze, kar pomeni premestitve bolnikov iz splošnih bolnišnic v univerzitetne klinične centre.

"Pri sekundarnih prevozih je odzivni čas nekoliko daljši kot pri helikopterski nujni medicinski pomoči. Takrat, ko bomo kot država prešli na helikoptersko nujno medicinsko pomoč kot civilno službo, pa bo odzivni čas, prileta do samega pacienta, od 10 do 15 minut," izpostavi Kovačič.

»Helikopter je opremljen po standardih, kot so v modernih reševalnih vozilih, ima kompatibilno opremo. »Dela enaka posadka, kot je v reševalnih vozilih, le da je ta še dodatno izšolana za helikoptersko reševanje. Po evropskih standardih reševalni let ne traja več kot 20 minut, v Sloveniji tega trenutno žal ne dosegamo, se pa trudimo in delamo na tem,« pojasni Robert Sabol, ki v Helitoursu skrbi za medicinski del helikopterskega reševanja in ima v tujini pridobljen evropski certifikat za helikopterskega reševalca

Po njegovem mnenju si Slovenci zaslužimo učinkovito, mednarodno primerljivo zdravstveno helikoptersko storitev.

Sabol se namreč že nekaj let zavzema za zakonsko ureditev helikopterske nujne medicinske pomoči in da bi tudi Slovenija po vzoru drugih evropskih držav imela namenske reševalne helikopterje. V Sloveniji se za tovrstne namene trenutno izposojajo helikopterje od vojske in policije.

V soboški bolnišnici se veselijo sodelovanja in podpirajo uvedbo tovrstne službe, saj bi dopolnila polete sedanjih prevoznikov in s tem omogočila hitrejšo oskrbo in dostop bolnika v klinični center. "Trenutno prevoz naroča zdravnik, ki oceni, da je potrebno nujno reševanje s helikopterjem, v centru pa dobi informacijo, kdaj in na kak način pride ekipa," pove Manuela Kuhar Makoter, strokovna direktorica soboške bolnišnice, ki doda, da večinoma pridejo do njih že z zdravniki. Helikopterske prevoze trenutno izvaja vojska. V soboški bolnišnici potrebujejo mesečno vsaj dva taka prevoza, ki jih kombinirajo z reševalnimi vozili, kar pa ni vedno idealno. "Predvsem pri novorojenčkih ali hudih poškodbah je dolgotrajni prevoz ali tresenje lahko kritično," pove.

Helikopter Dauphin omogoča prevoz osmih potnikov.

 

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.03.2022 ob 18:53 gost gost

      Nemrejo, ka ministrant pa tviteraš nucata peneze indri, največ za sebe. Glupi folk pa naseda. Tak pač je, pa nede dugo.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.03.2022 ob 10:00 Janez 101 gost

      Ka de te prvatnik lepo zaslužil ka de trikrat peljal na teden to je samo reklama za toga praznika

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.