https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

FOTO in VIDEO: Na Expu v Dubaju se predstavlja tudi Pomurje

10.03.2022 ob 16:00  

Dubaj in Združeni Arabski Emirati do konca marca 2022 gostijo svetovno razstavo EXPO 2020, kjer se predstavlja tudi Pomurje. Na tokratni razstavi se je predstavilo 192 držav, kar predstavlja največjo številko do sedaj.

RIS Dvorec Rakičan in destinacija Jeruzalem Ormož

V slovenskem paviljonu sta se predstavila tudi RIS Dvorec Rakičan in destinacija Jeruzalem Ormož. RIS Dvorec Rakičan se je predstavil s projektom »Castle Road« (Cesta gradov), ki je navdušil tudi župana tretjega največjega mesta Turčije – Izmirja, ko je obiskal slovenski paviljon. Eden izmed arabskih šejkov pa se je navdušil nad slikovitimi jeruzalemskimi griči, ki so jih zastopali iz Javnega zavod za turizem, kulturo in šport občine Ormož. Obiskovalcem so ponudili tudi polet z balonom nad Pomurjem s pomočjo IR očal. Zeleno in trajnostno Pomurje je navdušilo večino obiskovalcev slovenskega paviljona.

Slovenija se v Dubaju predstavlja z geslom Slovenia. Green and Smart Experience, s čimer se poudarja trajnostno, sodobno in ustvarjalno plat našega značaja. Svetovno javnost nagovarjajo z zgodbami, ki govorijo o edinstvenem prepletu neokrnjene narave, znanja, inovacij in prebojnega gospodarstva.

Zeleno srce Evrope

Slovenija v Dubaju simbolizira zeleno srce Evrope in obiskovalce nagovarja z avtentičnimi podobami in vrhunskimi multimedijskimi predstavitvami in jih za nekaj časa prestavi v tiste kotičke naše dežele, na katere smo še posebej ponosni. Na vsakem koraku jim ponujajo dobre razloge za odkrivanje Slovenije in delitev sporočil, ki bodo svet prihodnosti zagotovo spreminjale na bolje.

Slovenski paviljon, čigar ideja je nastala v arhitekturnem studiu Magnet design in je avtorsko delo arhitektov Roberta Kluna, Sandija Pirša in sodelavcev, je bil izbran aprila 2019 na natečaju, ki ga je vodilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ponazarja lebdečo zeleno oazo na vodni gladini, s čimer je avtor paviljona želel izpostaviti slovensko modrost, inovativnost in energijo. Paviljon pa ni prepričal samo organizatorje slovenske udeležbe na EXPO 2020, deležen je bil tudi pozornosti mednarodne arhitekturne javnosti in med drugim oktobra 2019 prejel posebno omembo v kategoriji razstavnih prostorov na Architecture Masterprize. Paviljon je postavljen na 1550 m2 velikem razstavnem prostoru v tematskem sklopu trajnost, in se ponaša z odlično lego, saj stoji v neposredni bližini enega od treh vhodov na razstavo EXPO 2020.

V paviljonu so izpostavljeni trije elementi, ki Slovenijo najbolj zaznamujejo: voda, ki je vir življenja, vitalnosti, pretok materialov in idej; narava, ki povezuje zemljo z univerzumom, znanjem in inovativnostjo ter predstavlja zeleno in čisto srce Slovenije ter inovativnost, ki jo na paviljonu predstavlja ogromen leseni senčnik, naš ščit in zavetje, ki je po svoji konstrukciji in izvedbi pravi tehnološki izum z močno slovensko identiteto. V konstrukciji paviljona so inovativno uporabljeni elementi, ki so montažni, trajnostni in razgradljivi: kovina, steklo, les in kamen.

Privlačno zasnovana zunanjost paviljona ponazarja slovenski gozd. Po obodu objekta iz lesene konstrukcije je nameščeno rastlinje, ki je v času razstave s pomočjo inovativne tehnologije, plodu slovenskega znanja, ves čas ustrezno hlajeno ter vlaženo in tako obiskovalcem ponuja blagodejno osvežitev. Inovativnost slovenskega gospodarstva predstavlja kot sito oblikovana streha objekta iz slovenskega lesa. Idejo zanjo je avtor črpal iz lesenih izdelkov za vsakdanjo rabo (ribniška suha roba), ki so pred 400 leti kot prvi slovenski izdelki dobili dovoljenje za prodajo v tujini. Vhod paviljona je spuščen v zemljo in v celoti obkrožen z vodo, s čimer je obisk v njem prijeten in osvežujoč.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

* Foto: RIS Dvorec Rakičan

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.