https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Veleposlaništvo Madžarske pojasnilo, da je pri označitvi Mure kot mejne reke šlo za jezikovni spodrsljaj

11.03.2022 ob 12:25  

Prebivalce Prekmurja je razburila izjava državnega sekretarja Madžarske, ki je izjavil, da je reka Mura mejna reka med Slovenijo in Madžarsko.

Državnim sekretar Madžarske Árpád János Potápi je bil gost oddaje Težišče na nacionalni televiziji, kjer so se pogovarjali o narodni politiki Madžarske.

Na vprašanje »Kaj vam pride na misel, ko slišite besedo Prekmurje,« pa je sekretar odgovoril: »Seveda najprej Mura kot reka, ki je mejna reka med Madžarsko in Slovenijo.«

Na izjavo sta se odzvala poslanca Jožef Horvat in Dejan Židan

Izjava je razburila Prekmurje, saj reka Mura ne teče na meji med Madžarsko in Slovenijo. Na incident se je odzval tudi pomurski poslanec Jožef Horvat, ki je izjavo v svojem tvitu že označil za povsem neprimerno, saj spodkopavajo nujno enotnost med evropskimi državami.

Danes je o tem spregovoril tudi v izjavi za javnost, kjer je povedal, da je ob predpostavki, da je prevod natančen, po njegovem mnenju prišlo do meddržavnega incidenta na katerega se je potrebno ostro odzvati.

Na izjavo se je prav tako odzval poslanec Dejan Židan, ki izjavo vidi kot znak, da takoj odreagira vrh slovenske politike, saj gre po njegovem mnenju za agresivno izjavo. »Gre za to kar že ves čas opozarjam, da je potrebno ukrepati, ko se vrh madžarske politike slika ob zemljevidu velike Madžarske in so naši tiho. To pomeni tiho pristajanje na nekaj kar je nepredstavljivo in nesprejemljivo. Torej zdaj pričakujem takojšen odziv,« je poudaril Židan.

Veleposlaništvo Madžarske pojasnjuje, da je šlo za jezikovni spodrsljaj

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je po seznanitvi z izjavo državnega sekretarja Árpáda Jánosa Potápija v oddaji Težišče 10. marca, da je Mura mejna reka med Republiko Slovenijo in Madžarsko, nemudoma poklicalo veleposlanika Madžarske v Ljubljani Andorja F. Dávida in zahtevalo ustrezna pojasnila, so sporočili iz ministrstva.

»Poudarili smo občutljivost tematike. Navedba Mure kot mejne reke odpira možnost za različne interpretacije, ki lahko škodujejo tako meddržavnim odnosom kot tudi odnosom med ljudmi, posebej v Prekmurju.

Veleposlaništvo Madžarske je medtem objavilo ustrezno pojasnilo, da je šlo v izjavi za jezikovni spodrsljaj in da je meja med Madžarsko in Republiko Slovenijo nesporno določena z mednarodno pogodbo,« so še zapisali.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.03.2022 ob 12:57 PREKMURJE REPUBLIKA gost

      PIJTAM VAS KAJ JE PA SLOVENIJA KADARKOLI DALA ZA PREKMURJE - POPOLNOMA NIČ. Prekmurje bo od tistega ki bo dal pejneze pa mi je vseeno če je to Madžarka ali Bangladeš. Bodite srečni dokler je Janša prijatelj Orbana bo sigurno vse OK. Če pa boste slučajno prišli na vlado levičarji in komunisti pa bo problem KOLIKO SERETE PO ORBANI. Pa kaj boste delali levičarji saj ste proti vojski PIJTAM VAS KDO PA BO BRANIL PREKMURJE, vi boste spizdili in se poskrili kot je že bilo leta 1991 ZATO HOČEMO PREKMURJE REPUBLIKO.

      27 48 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.03.2022 ob 11:27 gost gost

        Ja ti si šele zabit! Spakiraj kufre pa idi na Madžarsko. Če bi imel vsaj malo slame v glavi, takšnih norosti, kot si napisal, nebi objavil. Ja to so pač komentarji in razmišljanja Janševih in Tuninovih volilcev. Sama žalost!

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.03.2022 ob 12:59 GOST gost

      JOŠKO TEBI NE UIDE KAKŠNA REČ PRIZNAJ PA ŠTO SE BOJIJ KA DE PREKMURJE MADŽARSKO VOLITVE IDEJO SKOJ PA JEBETE SE PO SPISKI BOLE KA BI BIL TIHO ŠTO DE TE VOLIL PREMISLI

      21 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.03.2022 ob 12:59 gost

      Vogrinon pa še naprej diši prekmurje,bomo pa si mi vzeli pol vogerske vse do balatona,je pač bilo nekoč naše :)

      17 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2022 ob 13:30 gost

        beltinski inciativni odbor vas politike in gospode iz cerkvenih krogov skupaj z strokovnimi mnenji že več kot 3 mesece opozarja na te nepravilnosti hvala za vse ki ste sedaj zaželi razumevati bistvo tihe madžarizacije s pomočjo kapitala in podporo vere beltinćar

        23 6 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.03.2022 ob 13:41 GOST gost

      BIMBO PA KA LAŽEŠ KAPITAL V PREKMURJU JE FUČ DIREKTORI POSPRAVILI POGLEDNI BAJTE AVTE TO NE MOGOČE ZASLUŽITI BRIGAJ GE SE SKRIJEŽ DA SE ZBLISNE

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.03.2022 ob 14:03 Karel K. gost

      To je rezultat Janševe politike katero ves čas zagovarja tudi ta gre4bator Jože Horvat kateri se zdaj šopiri, da je za Prekmurje kot slovensko pokrajino, ko mu je potrebno dati glasove. Uam, da se bodo prekmurski volilci enkrat zbudili in bodo temu človeku pokazali vrata na smetišče zgodovine kot tudi Janši, ki zaradi svojih osebnih koristi podpira to Orbanovo ekspanzijsko politiko, kar se tiče državnega ozemlja. Prekmurci ne bomo špki na te volitve, saj ni nikogar za voliti kateri bi delal v korist Prekmurja in v korist Slovenije. Ponujajo se samo tiste barabge katere so v zadnjih 30. letih pokradli Slovenijo in jo držijo v lažnivem in lopovskem titoizmu iz preteklosti. Moramo se upreti tej zavojevalski titoistični Janša-Kučan politični eliti, kot so xse Ukrajinci uprli Ruski podobni politiki.

      18 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.03.2022 ob 14:14 gost

      škoda matere štera te je bedaka rodijla!!!!!!!! tij si iz zabačenoga goričkoga kraja pa se ne slini o prekmurju ker sam ne vejš kjer sploh živijš !!!!!!!! sram te bilo podlež izobčeni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      13 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.03.2022 ob 14:31 gost

      Kaj se pa Horvat Joužek spreneveda saj pa je bil zraven ko sta,,,, januš grozni,,, in Orban dala štenplin na dukoment keri dokazuje Prekmurje pripada Madžarom. Samo ko vele tvieraš konca mandat. Se pravi od maja naprej.

      19 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2022 ob 16:38 gost

        14:31 Kaj boš ti seronja gobcal v Pomurju pobaši šila in kopita pa teraj v jugo ti rusko slovo

        7 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.03.2022 ob 15:26 Ferdinand gost

        Ti Seronja NEVEJŠ ka to Madžarski sekretar nazaj zajebava zato ka takšni kak ti zajebavajo Predsednika ORBANA (,Malo Brodi.)

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.03.2022 ob 15:32 Karel K. gost

      Vsak umsko uravnovešen zdaj po tem vprašanju lahko ugotovi, da madžari z in brez Orbana imajo apetite po Prekmurju. To vprašanje je slovenska madžarka namerno ciljano postavila, da je potem ta sekreta odgovoril tako kot je. Ruska ali putinova invazija na Ukrajino kaže, da vsak bolni človek, sanjač živeč v preteklosti nwe more preboleti poraza. Tega ni mogel preboleti Hitler, ko je Nemčija izgubila francosko ozemlje, Putin ne more preboleti, razpada Sovjetake zveze in Orban in madžari ne morejo preboleti razpada velike Madžarske leta 1920. Orban zdaj pospira Ruse in Putina v vojni z Ukrajino, ker upa, da mu bo putin vrnil del Ukrajine kjer živi madžarska manjšina. Ukrajinci se namreč z madžari niso hoteli sploh pogajati o tem, da bi tam imeli madžari kakršenkoli vpliv, kot to dovoljuje Janša in še nekateeri slovenski politiki, ko prodajajo ne samo Prekmurje ampak del Slovenije madžarom. Čimveč vpliva si bodo madžari priborili temveč bodo potem lahko zahtevali. Tudi Putin noče cele Ukrajine, vendar hoče zasesti celo državo, da bi potem lahko postavil velike ozemeljske zahteve do Ukrajine.

      15 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.03.2022 ob 15:37 Pišta gost

      Na tiste številne je pozabo po obedi z Janšo in viktorom.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2022 ob 16:51 sobočanec gost

        Soboški škof je že v polni akciji, glavno, da se kasira ! Ime Viktor bi moral zapisati z veliko začetnico in dodati "gospod".

        12 4 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.03.2022 ob 15:45 gost

      Volitva so blizu in Horvatov Jožef se napihuje kot petelin, da bi prevaral volivce. Cel mandat je pa delal proti Prekmurju in Prekmurcem. PRODANA DUŠA. Ne nasedajte mu več in ga pošljite iz parlamenta v penzijo. DOVOLJ ŠKODE JE ŽE NAPRAVIL.

      29 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.03.2022 ob 15:58 Karel K. gost

      Vsak izgovor je dober, najprej ugrizneš, potem pa povlačiš. Takšno je mnenje madžarov, saj to ni prvo takšno sporočilo njih in njihovih politikov. Tudi Putin je ves čas govoril in še zdaj, ko uničuje Ukrajino govori, da on noče škodovati in zasesti Ukrajine. Seveda pa hoče svoj del Ukrajinske ozemeljske pogače.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      11.03.2022 ob 15:58 Jurij gost

      Neverjetno ...Kje je diplomacija ...Jansa s figo v zepi se ukvarja z ukrajino....in kupcka s Orbanom...Vprasanje casa kdaj bo Orban orbnil plosco in udaril po evropski uniji ... Ko besede postanejo dejanja....bo prepozno... Vojna bo askalirala na vseh koncih.... kot je virus v Vuhano..Krivec vseh te grozot je ZDA.... oziroma Beidnova administracija.....

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      11.03.2022 ob 16:47 gost

      Veleposlaništvo Madžarske pojasnilo, da je pri označitvi Mure kot mejne reke šlo za spodrsljaj iz konca prva svetovne vojne !?

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      11.03.2022 ob 17:11 gost

      Hi,hi,hi,Karel,zdaj pa vidim,da se ti je definitivno odpelalo , malo premisli preden kaj blekneš.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      11.03.2022 ob 18:21 gost

      Zakaj pa ga komentatorka ni popravila in opozorila na njegov odgovor??

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      11.03.2022 ob 18:50 GOST gost

      ŽIDAN NE LAŽI TI PA HORVAT ŠTO DE VAJ VOLU GOTOVO JE Z LJUBLJANOV POSRALA STA SE ADIJO TIHO BI BILA PA BI PRIŠLA SKOZ ŽIVELO PREKMURJE IN SLOVENIJA

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2022 ob 22:29 gost

        GOST 18.50, Ni pošteno,da se poslancu D. Židanu omenja LAŽNIVEC,pa čeravno mi vsi vemo,da imaš prav.Še sreča ,da ta beseda ni žaljiva,tako pač omenja pravnica,oziroma poslanka LMŠ in ji tudi moramo pač verjet.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      11.03.2022 ob 19:12 gost

      Ti navijaj za rusa Slovenca pa pusti

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      11.03.2022 ob 19:50 gost

      mene je meti rodila z rusom 18:50

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      11.03.2022 ob 22:53 gost

      Poserejo se Madžari na PREKMURJE. Nočejo zabitih komunistov.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2022 ob 13:14 gost

        Kar je bilo ORBANOVO, naj vzame in sigurno bodo njegovi poslanci več prispevali za Prekmurje,kot pa naš sedanji poslanec in prejšnji minister za kmetijstvo,kateri Prekmurcem ponuja med namesto svinjskega mesa.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      12.03.2022 ob 6:49 Krnek gost

      Ok. Kaj pa te je reka Mura, če ne mejna reka?

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      12.03.2022 ob 7:03 Krnek gost

      Človek prihaja iz smeri madžarske in ne maribora. Reka Mura pa je pri Pincah oz. Pince Marof, Benica, Petišovci mejna. Ločuje tri meje.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.03.2022 ob 7:15 Magyar Bacsi gost

        Točno tako. Prekmurje je Slovenija in kaj se zdaj eni tu gor #vužigajo#? Teleta........

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      12.03.2022 ob 7:54 gost

      Reka Mura je ob meji z Avstrijo , Madžarsko in Hrvaško na levem bregu reke Mure po katerem je dobila tudi ime

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      12.03.2022 ob 9:04 Gost123 gost

      Preden začnete prepir prekmurci. Malo poglejte, kateri slovenski grofje in kralji so gradili gradove v vaši okolici. Bodimo strpni. Obe narodnosti imajo pravico, vda lepo živi na tem kraju. Navsezadnje Madžarska namenja veliko večsredstva za razvoj prekmurja, kot Slovenija. Žal ga ta prej izkorišča, proda ali zavrže. To je najbolj žalostno.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.03.2022 ob 9:29 gost

        9:4 Prekmurje ima Lončarsko vas Filovci , Prekmurska hiša Grad ,Mlin na Muri , Premurski muzej Evangiličansko cekev , Bukovniško jezero Paviljon Eksono in Soboško jezero ,Dvorec Rakičan ,Babičev Mlin na Muri ,čebelarski muzej Tigeli , Otok ljubezni v Ižakovcih , Beltinški grad , Moravske Toplice .Znana po Prekmurski gibanici ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, To je Prekmurje

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      12.03.2022 ob 10:20 963 gost

      Dajte dajte, Prekmurci ne nasedajte več temu Horvatu. Dve leti javno podpiral Janšo pri orbanizaciji Prekmurja, zdaj pred volitvami pa spet menja ploščo. Hinavec brez primere.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.03.2022 ob 10:29 gost

        10:20 Daj ,daj ne nasedaj več Trohi ,ker je buzo se meče po tleh je kot 5 letni otrok ki izsiljuje liziko ! Debeli

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      24.03.2022 ob 15:43 LENDAVSKI NADVOJVODA gost

      No,HORVÁTH HITROPOTRESNI,je čuvar samobitnosti Prekmurja,je pa nekaj,njega šef grosupeljski pa nas prodaja Vogrinun,torej ogabnež ,a boš novi Benko,ali boš še bolj Benkö?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      26.03.2022 ob 20:28 Qqqqq gost

      Skinite že tou ednouk ali pa boste odgovarjali. Dva tedna je zadosta.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.