https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Lani umrlo 33 voznikov motornih vozil

14.03.2022 ob 18:30  

Začenja se akcija Varno z motorjem, preventivna akcija za večjo varnost motoristov, ki bo trajala do 20. marca. Varnost voznikov enoslednih motornih vozil se je lani poslabšala, saj je umrlo kar 33 voznikov. V času akcije bodo policisti izvajali nadzor ob rednem delu, predvsem na cestnih relacijah, ki jih motoristi pogosto uporabljajo za vožnjo.

Agencija za varnost prometa je pripravila kampanjo za večjo varnost motoristov, za prihodnje tedne pa so napovedali tudi več aktivnosti na terenu. Direktor Jože Hribar je  dejal, da z njo želijo motoriste opozoriti na njihovo varnost in vidnost. "Sporočilo kampanje pa je, da motoristi na cesti niso nepremagljivi, temveč najbolj ranljivi," je dodal.

Poudarilj je, da se je letos zgodilo 40 prometnih nesrečah z udeležbo enoslednih motornih vozil, v katerih je umrl mopedist, osem voznikov je bilo hudo, 19 pa lažje poškodovanih. Lani pa so zabeležili 1056 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil oziroma 17 odstotkov več kot v letu 2020. "Kot glavna vzroka za nastanek prometne nesreče izstopata neprilagojena hitrost in nepravilna smer vožnje," je dejal Hribar.

"Delež umrlih zaradi alkoholiziranosti se je v zadnjih letih močno povečal, zato znova opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi v promet," je še opozoril Hribar. Ob tem je motoriste pozval, naj vožnjo na začetku sezone prilagodijo svojim sposobnostim obvladovanja motorja, "ki najverjetneje ni na ravni lanske jeseni".

Predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Ljubljana Tomaž Tomaževic je dejal, da bo policija v času akcije skrbela za varnost na cesti, v največji možni meri pa bodo prisotni na kritičnih točkah.

Namestnik vodje Urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana Radoš Vidmar pa je ob predstavitvi kampanje povedal, da letno obravnavajo med 500 in 600 poškodovancev motorističnih nesreč. Med poškodbami večji del zavzemajo lažje poškodbe, kot so odrgnine, udarci ali raztrganine, pomemben delež pa predstavljajo tudi večje poškodbe, kot so odprti zlomi okončin, zlomi medenice in hrbtenice, poškodbe notranjih organov ter hude poškodbe glave.

V AVP so izpostavili, da število enoslednih motornih vozil narašča, so pa kljub temu lani policisti ugotovili več kot tisoč kršitev cestno-prometnih predpisov manj kot v letu 2020. Opažajo pa, da se je varnost motoristov in mopedistov poslabšala, saj je lani umrlo kar 33 voznikov. Za prometne nesreče teh voznikov je značilno, da se pripetijo predvsem med aprilom in oktobrom, v času motoristične sezone, največkrat med petkom in nedeljo.

Prvi predpogoj za varno vožnjo je vzdrževano in tehnično brezhibno motorno vozilo, nujna pa je tudi dobra psihofizična kondicija, so še opozorili v AVP. Motoristi morajo za svojo varnost poskrbeti tudi z uporabo dobre zaščitne opreme, torej zaščitne čelade, kombinezona, ščitnika hrbtenice, škornjev in rokavic, ki naj bo v svetlih, živahnih, opaznih barvah, so še dodali na agenciji. Vozniki naj vedno vozijo s prižganimi lučmi, hitrost vožnje pa prilagodijo razmeram, poroča STA.

Naslovna Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.03.2022 ob 19:24 kilonja gost

      Še vedno se za skoraj za vsako smrtno žrtev motorista po KRIVICI obsodi in zapečati šoferja avtomobila, ki je nekomu ki leti skozi naselje kot izsilil prednost . Zelo neumno in krivično .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.