https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Zimske pnevmatike od danes niso več obvezne

15.03.2022 ob 8:30  

Od danes zimska oprema na motornih vozilih ni več obvezna. Na AMZS voznikom priporočajo, naj z menjavo ne hitijo in naj se raje ravnajo po aktualnih vremenskih in voznih razmerah, saj nas lahko tudi spomladi preseneti sneg. 

Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da so zimske pnevmatike obvezne do 15. marca, v primeru zimskih razmer pa tudi po tem datumu. Na AMZS pozivajo voznike, ki se bodo za menjavo odločili že v teh dneh, naj ob poslabšanju vremena ravnajo odgovorno in se z letnimi pnevmatikami ne odpravijo na zasneženo ali poledenelo cesto.

Zimske pnevmatike je treba zamenjati za letne, saj so te narejene iz čvrstejše gumene zmesi in imajo bolj toge gumene bloke, zato pri višjih temperaturah ponujajo boljši oprijem kot zimske. Te se splača zamenjati takoj, ko je to smiselno, tudi zaradi manjšega kotalnega upora in posledično manjše porabe goriva.

AMZS-jev inštruktor varne vožnje Brane Legan, ob tem poudarja, da je treba pozorno spremljati vremenske pogoje in temperature, ki vplivajo na vozne razmere: "Pri temperaturah od 0 do 7 stopinj Celzija svoje delo učinkoviteje opravijo zimske pnevmatike, pri okoli 7 stopinjah so si kar enakovredne, pri višjih temperaturah pa so letne pnevmatike učinkovitejše." Dodaja še, da se lahko ti različni vremenski pogoji zgodijo v enem dnevu saj se temperature čez dan izrazito spreminjajo, tudi do 10 ali več stopinj Celzija.

Pomembna je tudi globina profila v dezenu in ustreznemu tlaku v pnevmatikah: "Neustrezen profil močno poslabša oprijem, ob zavijanju pnevmatike zelo hitro zdrsnejo, zavorna pot pa se močno podaljša." Voznike opozarja še na ostanke soljenja, posipanja in druge umazanije, ki nastanejo ob taljenju snega ter udorne jame, ki še dodatno poslabšajo vozne pogoje.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.03.2022 ob 10:33 kilonja gost

      Si videl DEBELI, lahko daš z nog Planikine teniske in si lahko nadaneš plastične šparove japonke.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.03.2022 ob 21:04 Weeeee gost

      Najpomembnejša novica dneva v teh časih. Bravo pomurec😭😭😭

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.