https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Z enakonočjem se začenja pomlad

20.03.2022 ob 11:00  

Z današnjim enakonočjem, ki bo nastopilo 20. marca 2022 ob 15.33 po našem času, ko bo sonce na nebu navidezno natančno nad ekvatorjem, se bo na severni Zemljini polobli začela koledarska pomlad.

 

Pomladni ekvinokcij je dan, ko praznujemo prihod pomladi in novega življenjskega cikla narave.

Dnevi počasi daljši od noči

Enakonočje je astronomski pojav v katerem ekvatorialna ravnina zaide čez sončevo središče, kar pomeni, da sta dan in noč približno enako dolga po celem svetu.

Ob spomladanskem in jesenskem enakonočju je Sonce nad obzorjem toliko časa, kot je pod obzorjem, kar pomeni da sta dan in noč časovno izenačena, nato so dnevi do 21. 6. vse daljši. Svetloba se povečuje, narava prebuja svojo življenjsko moč, kar nam pokaže s prvimi pomladnimi cvetovi zvončkov, trobentic in drugih cvetlic. 

Koledarska pomlad traja od pomladnega enakonočja, ki nastopi 21. marca in vse do poletnega solsticija, 21. junija. Meteorološka pomlad pa zavzema mesece marec, april in maj.

Ljudski pregovor za današnji dan pravi: "Če se sušca da orati, bo treba aprila jokati." 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.