https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

V soboški knjižnici potekal literarni večer: Sobota in panonska melanholija

Murska Sobota, 18.03.2022 ob 17:20  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je v četrtek, 17. marca, potekal literarni večer "Sobota in panonska melanholija." Pogovor z Beo Baboš Logar je vodila Brigita Bavčar.


"Bea Baboš Logar, pisateljica, prevajalka, kulturna publicistka in letošnja nagrajenka Mestne občine Murska Sobota za življenjsko delo na področju kulture je upokojena profesorica slovenskega jezika s književnostjo, ki se je od srede 60. let 20. stoletja in vse do danes dejavno in z velikim kulturnim učinkom vključevala v regionalno kulturno življenje, s svojim prevajalskim in pisateljskim delom pa je sooblikovala in zaznamovala slovensko nacionalno literarno kulturo.

V svojih literarnih delih tematizira večkulturni in večnarodni murskosoboški meščanski milje ter njegove preobrazbe v prvi polovici 20. stoletja. Njene »soboške zgodbe« jo uvrščajo med pisatelje, ki so ustvarili bogat niz raznolikih upodobitev Murske Sobote v slovenski književnosti; Bea Baboš Logar je v ta niz dodala tematsko in slogovno prepoznavne pripovedi.

Seveda pa literarna vrednost in prepoznavnost njenega pripovednega opusa segata preko opisane tematizacije Murske Sobote: s svojimi literarnimi sporočili, katerih idejno jedro je misel, da je tudi sanjarjenje o življenju in prebiranje zgodb o življenju življenje, ter z načinom njihovega posredovanja je Bea Baboš Logar, »prekmurska Jane Austen«, kot jo je označila Manca Košir, v sodobni slovenski književnosti ustvarila samosvoj in tudi pri literarni kritiki opažen pripovedni svet.

Svojo najnovejšo knjigo Panonska melanholija je zasnovala kot leksikon in ga poimenovala abecedarij. Poglavja so naslovljena po črkah abecede od A do Ž. Vsaka črka zaznamuje osebo ali pojem, tesno povezan z njenim otroštvom in mladostjo v panonskem mestu po drugi svetovni vojni. Abecedarij je poln nežnih spominov na staro mamo, teto in mamo, s katerimi je odraščala, je pa tudi cela panorama drugih sorodnikov, tet, stricev, bratrancev, sestričen, sošolk in sošolcev, s katerimi je delila svoje otroštvo. Čeprav se zdi mestoma kruto, pisateljica nikjer in nikogar ne obsoja. Vsakemu izmed njih je posvečena ena izmed črk abecede, ki se dotakne njihovih zgodb, kakor jih je avtorica spremljala nekdaj, ali jih vidi iz razdalje po mnogih letih," so zapisali v PIŠK Murska Sobota.

Z glasbo je večer obogatil Andi Sobočan.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.03.2022 ob 18:56 Lepo in prav, gost

      a velja se vprašati, zakaj mladi ne marajo knjižnic, kulture itd. Zakaj jih ni tukaj in nikjer drugje, kjer meljejo podobni mlini. Saj bi se gotovo počutili kot v domu za ostarele. Pa nikogar ne želim žaliti, le mladost in duh napredka manjka. Širom naokoli.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.03.2022 ob 19:34 gost

      Res je ! Vse skupaj ima predcej po cimpresah ! Žalostno vendar resnično !

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.