https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenci spimo premalo

18.03.2022 ob 17:30  

Danes, 18. marca, že petnajstič zapored obeležujemo svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom »Dober spanec, bister um, vse dobro«. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v izjavi za javnost opozarja, da Slovenci spimo premalo.

Zadnje raziskave, ki jih je izvedel NIJZ so pokazale, da glede na priporočila za odrasle, ki naj bi spali od 7 do 9 ur dnevno, v Sloveniji dovolj dolgo spi le tretjina odraslih, in sicer 33 odstotkov moških in 37 ostotkov žensk med 18. in 74. letom starosti. Tudi otroci in mladostniki spijo premalo, le nekaj več kot petina  jih spi 9 ur ali več na noč. Odstotek mladostnikov, ki med tednom spi skladno s priporočili, pa s starostjo upada.

Preverjali so tudi subjektivna stališča o kakovosti spanja v času epidemije med odraslimi. Raziskava je pokazala, da se je pri 60 odstotkih anketirancev kakovost spanja v primerjavi z obdobjem pred epidemijo poslabšala. Prav tako se je v času epidemije codia-19 poslabšala kakovost in urejenost spanja pri številnih slovenskih študentih.

V obdobju druge uradno razglašene epidemije v Sloveniji je slabšo kakovost spanja v primerjavi z obdobjem pred epidemijo doživljalo 41 odstotkov študentov, več kot polovica študentov pa je poročala o poslabšanju urejenosti ritmov budnosti in spanja. Študenti, ki so poročali o slabši kakovosti spanja, so doživljali tudi več stresne, depresivne in anksiozne simptomatike.

Dobro spanje je ključnega pomena za zagotavljanje kakovostnega življenja, saj prinaša številne koristi za naše zdravje: izboljšuje našo odpornost in imunske odzive, okrepi vrsto možganskih funkcij, našo telesno pripravljenost in energijsko bilanco, dobrodejno vpliva na naše duševno zdravje in čustveno razpoloženje ter izboljša presnovo telesa.

Skrb za dober spanec je zato nepogrešljiv del zdravega življenjskega sloga. Med spanjem se utrjujejo spominske sledi in iz možganov se pospešeno izplavljajo produkti presnove. Pomanjkanje spanja povzroča slabo počutje, vodi do motenj v zbranosti, pozornosti in spominu, škodi posameznikovi produktivnosti in je povezano z večjo verjetnostjo za glavobol, možgansko kap, Alzheimerjevo bolezen in druge bolezni živčevja. Neustrezen spanec slabo vpliva na možgane ne le neposredno, temveč tudi prek srčno-žilnega, hormonskega in imunskega sistema.

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.03.2022 ob 18:18 GOST gost

      PA KAK LEJKO SPIJMO PRI NAJLEPŠIH ŽENSKAH ŠTERI DREMLE POLEK JE BETEŽEN SLOVENKE SO VROČE

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.03.2022 ob 9:24 nicelkum gost

      naj nam dajo zdravniki uspavala, pomirjevala in bomo vsi spali kak cuceki. ampak neeee, pustijo nas trpeti, sami pa jih uživajo na kg, da bolj zadeti ne morejo biti. ker to kar se dogaja v zdravstvu, delajo samo zdrogiranci, brez prave pameti. še posebej med epidemijo so se "dokazali" kakšni so v resnici ti bolani zdravniki.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2022 ob 9:58 gost

        9:24 Najprej si bil zdrogiran ob rojstvu( luda glava ), nato v zdrogirani alkohol in zadnja faza propalica . srbine

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.