https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Cene nepremičnin najbolj zrasle v Murski Soboti

19.03.2022 ob 12:40  

V Pomurju se cene hiš v zadnjem letu dni niso opazneje podražile. V Murski Soboti so se podražile za okoli deset odstotkov, v drugih krajih v Pomurju pa bistveno manj. 

Pri pregledu zadnjih transakcij s hišami v šestih pomurskih mestih, in sicer v Murski Soboti, Lendavi, Gornji Radgoni, Radencih, Ljutomeru in Ormožu je razvidno, da je mogoče hišo kupiti že za manj kot sto tisočakov. Vseljive hiše, potrebne manjših obnovitev del, se prodajo za 150 do 200 tisoč evrov, poroča časnik  Finance.

Vendar je to območje, razen po tem, da se lahko hiša kupi za ceno manjšega stanovanja v Ljubljani in na drugih najdražjih lokacijah, precej posebno vsaj po dveh stvareh.

Cene v letu dni višje za manj kot desetino le v Murski Soboti

V zadnjem letu se cene nepremičnin, tudi hiš v mestih in večjih krajih v Pomurju, niso bistveno spremenile. V Murski Soboti so se podražile za okoli deset odstotkov, v drugih krajih pa za precej manj.

V lanskem letu so se cene vseh vrst nepremičnin v Sloveniji precej zvišale. Povpraševanje po vseh vrstah nepremičnin, tudi po hišah, se je v pomurskih mestih v zadnjem letu precej okrepilo. Veliko je naložbenih nakupov, kjer investitorji želijo nepremičnino prenoviti, jo oddajati ali prodati naprej. Drugi kupci so družine, ki se selijo iz manjših stanovanj.

Na vprašanje, zakaj se nepremičnine kljub večjemu povpraševanju in majhni ponudbi niso podražile, lahko pripišemo edino bojazni lastnikov, da svojih nepremičnin ne bi na koncu mogli prodati. 

Na podeželje se vračajo tuji kupci

Druga posebnost so zelo različne vrednosti transakcij s hišami na podeželju, ki jih kupujejo tuji državljani, predvsem Avstrijci in Nemci. Ti vlagajo v nepremičnine na teh lokacijah zato, ker je v njihovi državi ponudba zelo skromna, cene pa se dvigajo v nebo. Tako se dogaja, da nekdo kupi hišo na podeželju za 80 tisočakov, primerljiva hiša pa se lahko proda tudi za trikrat več, vendar mora prodajalec najti pravega kupca. Takšne transakcije so gotovo ekstremne, vendar se dogajajo, kar pa lahko zelo vpliva na povprečje, saj gre dejansko za odklone.

Družine želijo biti bolj v mestih

Drugi segment so slovenski kupci. Domačini iščejo predvsem hiše v večjih krajih oziroma blizu njih. Gre za družine, ki potrebujejo bližino vrtcev, šol in drugih storitev. Drugi kupci prihajajo s širšega območja in so vezani na delovna mesta v Mariboru. V Mariboru in okolici so se nepremičnine v zadnjem letu precej podražile, zato nekateri iščejo cenejše lokacije, vendar so zanje zanimive nepremičnine z enostavnim dostopom do pomurske avtoceste, saj so vezani na dnevne poti na delovno mesto.

Za nepremičnine v Pomurju se zanimajo tudi slovenski državljani iz bolj oddaljenih krajev. V tem primeru gre predvsem za naložbene nakupe in nepremičnine kupujejo tako v večjih krajih kot tudi na podeželju. Nekateri v njih preživljajo proste dneve, drugi jih preprodajo, tretjim pa takšen nakup pomeni le začasno parkirišče za denar, ki na banki izgublja vrednost.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.03.2022 ob 14:50 Mirko gost

      To pa itak. Tu bi lidje radi odavali kak če so v holivodi.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2022 ob 22:31 Avy gost

        I’ve made so far this year working online and I’m a full time student. I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit__________ 𝐖𝐖𝐖.𝐂𝐀𝐒𝐇𝟒𝟔.𝐂𝐎𝐌

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.03.2022 ob 17:25 Magyar Bacsi gost

      Kaj pa moj vigvam in šotor?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.03.2022 ob 22:02 gost

      Jebo vas M.sobota pa beton,večjega šankrejta kak je M.sobota na zemlji nega same baute pa stebri betonski ja imejte vi samo ta beton.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.03.2022 ob 4:41 gost

        Tij sploj znaš, kaje sobota nej varaš,sobota je ena veljka vejs,zatoj ne gučij ka je tej varaš beton.Moraš iti malo okojli,ka boš ga vido svejt.

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.03.2022 ob 23:32 gost gost

      TI ob 22.02 si obično budalo. Dobro, ka si v tvoji vukojebuni, za inan si niti nej. Tak,. ka ostani tan, pa druge pusti pri miri.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.03.2022 ob 19:36 Bumbar gost

      Sobota.. Same laži in prevare

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.03.2022 ob 3:48 gost

      Znajte nej je delec pa do banke obresti zdignule na 6-7%. Ka do pa te tej nesposobnezi, strokovnjaki, seftarje nategovalci lenuhi-agenti nepremicninarji delali po varasi ?drugo njin neostane ka idejo v dahau k Polanici se vcit kak se cveki vo ravnajo...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.