https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Dolgi vasi kmalu novo prenočišče za mlade

02.04.2022 ob 6:00  

V Lendavi se je sinoči sestal svet Pomurske madžarske narodne samoupravne skupnosti (PMSNS). Svetnice in svetniki so se pod vodstvom predsednika sveta Ferenca Horvátha seznanili s projektom izgradnje sodobnega prenočišča za mlade v Dolgi vasi.

PMSNS je projekt začela izvajati že v letu 2021, ko je skupnost odkupila kompleks stavb nekdanje gostilne s prenočišči v Dolgi vasi. Ta je bil z vidika ohranjanja kulturne dediščine in načrtovanega namena potreben izgradnje in obnove. Poleg nastanitve mladinskih skupin in drugih turistov bo namreč namenjen še bivanju dijakov, ki obiskujejo Dvojezično srednjo šolo Lendava ali v Lendavi in okolici opravljajo delovno prakso, pri tem pa prihajajo iz oddaljenih krajev.

Naložba je prilagojena potrebam lokalnih skupnosti na narodnostno mešanem območju, so povedali na seji sveta PMSNS. Z njo bodo ohranili nekatera delovna mesta in odprli nova, saj bodo po izgradnji in obnovi zaposlili najmanj 20 ljudi. Dijakom in študentom bodo ponudili možnosti izobraževanja in opravljanja prakse v domačem okolju. V kompleksu bodo lahko izvajali praktično izobraževanje dijakov, ki se šolajo v programih za gostinstvo in turizem. Tam bo tudi restavracija. Posledica vsega naštetega bo zmanjšanje izseljevanja z narodnostno mešanega območja, saj se bodo mladi izobraževali v domačem okolju, delavcem bo dana možnost zaposlitve v Pomurju.

Poleg tega želijo v PMSNS z naložbo na področju razvoja mladinskega in drugega turizma na narodnostno mešanem območju v Pomurju povezati kulturno in gastronomsko dediščino s kmetijstvom, vinarstvom, družinskimi podjetji. Posledično to ne pomeni samo rast pozitivnih gospodarskih kazalnikov in mladinskega ter drugega turizma, temveč tudi ohranjanje in vzdrževanje kulturne dediščine Pomurja in pomurskih Madžarov.

Celoten kompleks prenočišča za mlade bodo v Dolgi vasi sestavljali stavba z restavracijo, stavba s prenočišči ter notranji vrt za sprostitev in rekreacijo. Restavracija s teraso bo lahko sprejela 150 gostov. Na jedilniku bo hrana iz lokalno pridelanih sestavin. Na 900 kvadratnih metrih površin bodo še sobe za dijake na praksi in štiri dvoposteljne sobe za druge goste.

Stavba s prenočišči bo na 617 kvadratnih metrih štela 42 postelj v različnih sobah. Na razpolago bosta apartmaja s kuhinjo. V bližini bo kmalu zrasel sodobni konjeniški center. Postavljen bo prireditveni prostor.

Naložba je vredna 1.600.000 evrov. Denar zanjo je s podporo madžarske vlade prispeval sklad Gábor Bethlen. Zagotovljena so bila še dodatna sredstva v višini 143.000 evrov za začetek poslovanja.

* Foto: PMSNS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.04.2022 ob 7:48 gost

      Gdo bo to koristil saj pa v dolgi vasi ni 50 ljudi skupaj in to starejših od 50 let. Kaki mladi saj pa tam skozi niti ne hodijo starejši kamoli mladi.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.04.2022 ob 8:44 Lendava gost

        V Dolgi vasi kmalu novo prenočišče za mlade družine, tako ne bo potrebna dodatna zidava hiš za mlade družine !

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.04.2022 ob 10:16 123 gost

        Mladi so naša prihodnost, vendar kaj bodo počeli v dolgi vasi, saj tam ni delovnih mest

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.04.2022 ob 8:03 gost

      Orban pere forinte, Prekmurščeki hlapčiči zidajo.

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.04.2022 ob 15:23 Joško gost

      Ohranjanje in vzdrževanje kulturne dediščine Pomurja? Propadla gostilna je postala kulturna dediščina Pomurja samo zato, ker je bila v lasti Madžara in nekaj krat preplačana? Najstarejšo zgradbo v tem kompleksu pa so že itak porušili. Sodobno prenočišče za mlade bo perspektivno..., ker bo povezano z vinarstvom! Halooo...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.04.2022 ob 19:05 šiplijč gost

      Še ene obljube pred volitvami izgleda .

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.04.2022 ob 20:26 Clifford Heinz gost

      Konačno! Postoji sjajan način kako možete raditi online od kuće koristeći svoje računalo i istovremeno zaraditi... Potrebno je samo osnovno znanje o internetu i brza internetska veza... Zaradite čak 3000 USD tjedno... Saznajte više o tome ovdje......._𝐖𝐰𝐰.𝐥𝐢𝐯𝐞𝐣𝐨𝐛𝟐𝟒𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.04.2022 ob 20:27 Clifford Heinz gost

      Konačno! Postoji sjajan način kako možete raditi online od kuće koristeći svoje računalo i istovremeno zaraditi... Potrebno je samo osnovno znanje o internetu i brza internetska veza... Zaradite čak 3000 USD tjedno... Saznajte više o tome ovdje.........._𝐖𝐰𝐰.𝐥𝐢𝐯𝐞𝐣𝐨𝐛𝟐𝟒𝟕.𝐜𝐨𝐦

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.