https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Na gradu Negova predstavili načrtovane prireditve

03.04.2022 ob 13:00  

Na gradu Negova so predstavili načrtovane prireditve, med katerimi bodo festival ljubezni ter zeliščarski in grajski dan. 

 

NEGOVAnJE 2022 – spomladanski zeliščarski dan, nedelja, 24. 4. 2022 

Tradicionalna prireditev na gradu Negova poteka že od 2018. Na zeliščni tržnici društva in drugi ponudniki predstavljajo pripomočke za vzgojo zelišč, uporabo zelišč za krepitev zdravja, za dobro počutje, v kulinariki in negi (pripravki kot so čaji, mazila, tinkture, eterična olja, namazi, napitki, čistila ...). Na posebni stojnici seznanijo obiskovalce z evropskim projektom Ruritage – dediščina za razvoj podeželja. V Apolonijinem kotičku se predstavlja negovski zeliščni park in zeliščarka Apolonija, zadnja žrtev čarovniških procesov na štajerskem območju.

Program vključuje tudi različne predstavitve, delavnice in otroško animacijo:

  • Zelišča kot pomemben steber samooskrbe s prehranskimi dopolnili in domačimi zdravili (Sanja Lončar, predstavitev)
  • Nabiranje zelišč in kulinarična delavnica s Katjo Rebolj (nabiralko in raziskovalko divjih rastlin, ki sodeluje z vrhunskimi kuharji in restavracijami)
  • Zelišča za dobro počutje (Vesna Golob, predstavitev)
  • Kako sami pripravimo osvežitev prostora za dobro počutje (predstavitev ZKTR Rogatec)
  • Potujoča zeliščarna - zeliščarska delavnica za otroke in animacija (Kata Laštro)

Prireditev bo popestril glasbeni nastop prleške skupine Bosi. Kulinarično pa še grajska juha iz kotla, ki jo bo pripravilo TD Negova-Sp. Ivanjci, ki se bo predstavilo v srednjeveških kostumih.

GRAJSKI DAN, 14. maj 2022, od 10. do 21. ure

Obiskovalci se bodo lahko podali v doživetje grajske preteklosti z vsemi čutili. Izjemna dogodivščina za vse generacije: grajska krčma, srednjeveški živalski vrt, srednjeveška glasba, prikaz srednjeveškega vsakdana, gorska pravda, srednjeveško rokodelstvo - tržnica (lončar, pletar, sodar, kovač, predenje in tkalstvo, mizar...), vitezi, oblačilna kultura v srednjem veku, srednjeveška glasba in ples, srednjeveške igre, predstava in delavnice za otroke, srednjeveška tekmovanja (lokostrelstvo, mečevanje, vitez se predstavi...).

FESTIVAL LJUBEZNI, 3.-4. junija 2022

(Penina fejst, Kabinet čudes, koncerti, literarna in likovna umetnost, senzorično kulinarično doživetje, predstava in delavnice za otroke, družinsko popoldne ...). Poleg navedenega grajski kompleks Negova z zeliščnim parkom vsako sezono ponuja še te stalne vsebine za doživetja in sprostitev:

  • samostojni ogledi med 10. In 17. uro
  • Recikel: izposoja klasičnih koles
  • zeliščarska razstava z Apolonijinim kotičkom
  • spominska soba akademika dr. Antona Trstenjaka
  • mednarodna slikarska razstava
  • muzejska razstava Negova skozi čas
  • predstavitev Vinogradništvo in viničarstvo
  • izpostavljene zgodovinske posebnosti
  • kulturne prireditve
  • lokacija za zasebna, poslovna srečanja in praznovanja

V letu 2022 zavod Kultprotur načrtuje naslednje večje tradicionalne občinske prireditve v Gornji Radgoni, ki privabijo največ obiskovalcev:

- Kresovanje z baklado, 30. 4. 2022
- Piknik v mestnem parku z animacijo za otroke, 28. 5. 2022
- badRADgona festival - mednarodni brezmejni festival mladih obeh Radgon, 18. 6. 2022
- RAP festival – Radgonsko poletje (koncerti, otroške predstave, ulično gledališče, delavnice v središču mesta/Trg svobode ob petkih julija in avgusta),
- Radgonska noč s popoldanskim otroškim programom, 20. 8. 2022
- Martinovanje, 12. 11. 2022
- Pravljično mesto v adventnem času v središču mesta,
- in še druge prireditve na lokacijah: grad Negova, Muzej Špital, Mladinski center, Dom kulture.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.