https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Z lepšim vremenom bo na cestah vse več e-skirojev

05.04.2022 ob 6:05  

Z lepšim vremenom se na ceste vračajo tudi lahka motorna vozila e-skiroji. Industrija mikromobilnosti je ena najhitreje rastočih, saj nudi obilico prihrankov in zlasti prihranek časa. Predvsem pa tudi zaradi tega, ker obljublja čistejši planet, zadovoljstvo v prometu in povečano socialno mobilnost. Murskosoboški policisti ob tem opozarjajo vse uporabnike in udeležence v prometu.

S pomladnimi meseci prihaja tudi prijetnejše vreme. Pogosteje se bodo uporabljala tudi v Pomurju močno razširjena, majhna in cenovno dokaj ugodna električna vozila, ki jih večina pozna pod imenom električni skiro. Področje uporabe lahkih motornih vozil je urejeno v Zakonu o pravilih cestnega prometa, kjer je področje urejeno in spadajo električni skiroji v skupino "lahkih motornih vozil", kar pomeni, da so to vozila na motorni pogon, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, niso širša od 80 cm in zanje ni potrebna evropska homologacija.

Podarjajo tudi, da med lahka motorna vozila spadajo tudi invalidski vozički in vsa vozila na motorni pogon (npr. rolke ...), pri katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h in niso širši od 80 cm. Vozniki teh vozil morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. V primeru, da teh površin ni ali je njihovo stanje tako slabo, da niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 km/h.

Izjema velja za invalidske vozičke na motorni pogon, saj je njihova uporaba dovoljena tudi na vozišču ceste v naselju, namenjene prometu motornih vozil, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 70 km/h ali ceste zunaj naselja. Za voznike lahkih motornih vozil je obvezna uporaba zaščitne čelade do 18. leta starosti.

Bočna razdalja pri prehitevanju voznikov lahkih motornih vozi in kolesarjev za druge udeležence v prometu mora biti najmanj 1,5 m. Prav tako je med vožnjo z lahkim motornim vozilom prepovedano: voditi, vleči ali potiskati druga vozila; pustiti se vleči ali potiskati; prevažati druge osebe, razen če je lahko motorno vozilo, skladno z navodili proizvajalca, konstruirano za prevoz oseb in prevažati predmete, ki ovirajo voznika pri vožnji.

Voznik lahkega motornega vozila mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani lahkega motornega vozila mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike, so še zapisali.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2022 ob 7:35 gost

      Vse bo na skirojaj zato ker nebo narod plačeval drg benzin da si bo debeli minister Vizjak keri tere,,, jajca,,, sodnikom polnil denarnico z provizijo od dragegih derivatov. Kajti prav on ima največ od te Dragoščine ker ima veliko delnic v Petrolu. Zato se mu na teka veliko denarja na njegov račun. Kerog si pa je pridobil z prevaro kot vse čas kako dolgo je v politiki 30 let že krade in laže kot cela vlada ki je trenutno v Sloveniji. Kajti oni so največji oligarhi v Sloveniji. Samo si niso sami to zaslužili ampak so ukradli skozi 30 let zgodovine slovenskega davkoplačevalskega denarja.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2022 ob 8:49 gost

      Skiro je za lenuhe, kolo je dosti boljše za zdravje in varnejše od skiroja.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.04.2022 ob 11:32 jdjsjsjsb gost

      ja pa z velkimi slušalkami pa slalomerajo po cesti! takše naj policija paze...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.