https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V središču Murske Sobote bo zrasel Zeléni dvor

Murska Sobota, 06.04.2022 ob 18:00  

Soboška družba Imo-Real načrtuje, da bo v središču Murske Sobote "zrasel" Zeléni dvor, ki bo dogajanje in življenje spremenil na boljše.

 

Projekt Zeléni dvor, ki bo v prihodnje nudil kakovostno bivanje v središču Murske Sobote, med Kocljevo, Zvezno in Slomškovo ulico sta predstavila Andreja Bernjak, vodja projekta pri podjetju Imo-Real in pomaga pri razvoju Zelenega dvora ter Janez Koželj, vodilni strokovnjak za urbanizem in arhitekturo v Sloveniji.

"Projekt razvijamo že nekaj časa in v središče Murske Sobote vnaša nove vsebine in nov razvoj," pove Bernjakova. Zeleni dvor bo zgrajen na območju sedanjega makadamskega parkirišča, v bližini knjižnice in avtobusne postaje.

Gradbeno dovoljenje je že pridobljeno in pravnomočno, trenutno intenzivno delajo na podrobnih rešitvah in projektih za izvedbo.

Zeléni dvor 

Nova inovativna stavba z zelenim dvoriščem bo imela šest etaž; kletno etažo, pritličje in štiri nadstropja; v kletni etaži bodo parkirna mesta, električne polnilnice za hitro in počasno polnjenje, shrambe in arhivi poslovnih prostorov ter tehnični prostori. Investitor je Imo-Real d.o.o..

76 stanovanj 

Po besedah Bernjakove bodo v pritličju poslovni prostori različnih velikosti, vhodi v stanovanjska jedra, notranje zeleno dvorišče, kolesarnica in pomožni prostori.

Stanovanjske etaže bodo štiri, v vsaki etaži je 19 stanovanj kar pomeni da je skupno število stanovanj 76. Na strehi bodo strojne naprave, sončni kolektorji in visoke grede za stanovalce.

  • število dvosobnih stanovanj: 28
  • število trosobnih stanovanj: 36
  • število štirisobnih stanovanj: 12
  • skupno število stanovanj: 76
  • od tega število stanovanj, prilagojenih za invalide: 8
  • skupno število poslovnih prostorov: 9
  • skupno število arhivov za poslovne prostore: 13
  • skupno število shramb: 76
  • skupno število parkirnih mest za avtomobile: 116
  • skupno število parkirnih mest za enosledna vozila: 16
  • skupno število parkirnih mest za kolesa: 128

Janez Koželj, vodilni strokovnjak za urbanizem in arhitekturo v Sloveniji pove, da je zeleni dvor zasnovan kot stavbni otok po obodu parcele, "kar pomeni enakovrednejše pogoje glede orientacije in osvetlitve stanovanj – vsa stanovanja imajo bivalne prostore, obrnjene na ugodnejšo južno ali zahodno stran, komunikacija do stanovanj pa poteka po pokritih zunanjih hodnikih, ki so na severu ali vzhodu; hkrati oblika pomeni to, da imamo v notranjosti zeleno dvorišče za stanovalce, ki je velikega pomena za kvaliteto bivanja tukaj. Predstavlja namreč nek prostor druženja, sprostitve, omogoča varno igro otrok, izboljšuje mikroklimo, predvsem poleti in ustvarja neko zatočišče stanovalcev sredi mesta; tudi prostor zunaj objekta je tako točno definiran kar pomeni večje udobje tako za stanovalce kot širšo javnost. Okrog objekta imamo utrjene in tlakovane površine z zasaditvijo dreves in s tem tudi manjša zelena dvorišča zunaj objekta."

"Glavna značilnost in prednost Zelenoga dvora je vsekakor lokacija – čisti center mesta; na dostopu noge imamo vse stavbe za vsakdanja opravila – trgovine, banke, pošto, restavracije, kavarne in gostilne, šole, vrte, lekarno, mestni park, občino, upravno enoto, itn. za daljše razdalje – avtobusna postaja, nedaleč vstran tudi železniška postaja in možnost najema vozil na Slovenski ulici – car sharing," pove Bernjakova.

Zeleni dvor ima predvidene številne napredne tehnologije za ogrevanje, hlajenje in dostopnost; za ogrevanje so predvidene toplotne črpalke voda zrak v kombinaciji s plinskimi trošili; na strehi so prevideni fotovoltaični paneli za pokrivanje porabe električne energije toplotnih črpalk; vsa stanovanja imajo talno gretje in dodaten radiator v kopalnici, ločene števce za porabo energije in vode, možnost klimatizacije, predvidena je lokalna rekuperacija bivalnih prostorov– to pomeni vse sobe in dnevna soba; za čim lažji dostop in udobje prehajanja ven in noter so predvidene so predvidene električne ključavnice na kartico, obesek ali aplikacijo ter video domofoni za komunikacijo in omogočanje dostopa obiskovalcem.

Foto: Imo-Real in Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.04.2022 ob 21:37 gost

      Imo Real gosp.Horvat (Žmigo)ivestitor

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.04.2022 ob 0:07 Parkirant gost

      Tak ja. Avtoje v centri varaša pa mo pomali lejko najbliže parkejrali v Topolovcaj. Kaj van grun v pamet strejlo.

      31 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2022 ob 7:52 AAAAAAAAAAAAAAAAAA9 gost

        Parkirant maš parkirnih mest kelko ščejš, tu ge de ta zgradba je pa bilou parkirišče sigdar skoraj prazno.

        16 7 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.04.2022 ob 5:00 Kasitij gost

      Imate mestni avtobus ki nazalost propada!

      21 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2022 ob 7:35 Nekdo gost

        Vse lepo in prav da avtobus obstaja; bi ga tudi uporabljali, če pa po koncu službe lahko samo še pešačimo 30 km domov, ker ni povezave. Pa da vas vidim.

        24 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.04.2022 ob 5:00 Adada gost

      Pa se vprašajmo zakaj.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.04.2022 ob 7:10 gost

      Res bujna domišljija za tiste keri bodo od tega projekta imeli največ koristi. V svojem žepu kup denarja kerega si odštejejo od tega mega projekta.

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.04.2022 ob 7:17 B gost

      Meni pa je všeč, ne glede na zavist nekaterih. Sobota potrebuje nova stanovanja in službe za mlade, ki rabijo kvalitetno bivanje in dogajanje, da ostanejo. Zdaj mora temu slediti še podjetništvo z boljšimi plačami in kultura/umetnost s svojo ponudbo. To so pa že solidne osnove za življenje v mestu.

      29 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2022 ob 7:40 Nekdo gost

        Tudi meni je projekt všečen, ampak center Murske Sobote ima polno delovnih mest, parkirišč pa vse manj. Parkirna hiša ne bi bila odveč. V Ljubljano se vedno odpravim z avtobusom pa mi sedaj naj nekdo razloži, kje naj parkiram avto, ker povezave z lokalnim avtobusom ni.

        22 4 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.04.2022 ob 8:05 gost

      Kaka delavna mesta so v Soboti za mlade to me zanima. Ta sobota kot je zdaj je za upokojence ne za mlade tu ni nobenega pravega vzdušja celo popoldne čisto mrtvilo.

      23 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.04.2022 ob 14:44 Če je gost

      Sobota mesto za mlade, potem jaz vozim boeing 980. Pa v Soboti popoldne ne vidiš mladuga. Pred tremi dnevi sem mel opravek, pa sem v centru Sobote posedel 1,5 uro, da sem počakal na izvid. V tem času sem videl 4 ostarele žene, 6 ostarelih moških na žalost vsi z hišnimi ljubljenčki (en bi skoraj psa pojedel, tak ga je poljubljal, ko se je srečal s pajdašem in njegovo štirinožno zverino). Malo sem se odpravil v MÜLER, tam so bile 4 trgovke in ena lepotica. Je pa glih bila sreča, da je pred Zvezdo parkiral avtobus novomeških registracij, v katerem je bila mladina, ki je verjetno prenočila v hotelu(prtljago nosili noter). Tak, da v redu, da so prišli Dolencji in malo popestrili "rimske ploščice). Od lokalov ništa, trgovine prazne , ulica herojev od sodišča do hotela Zvezda prazna. Ne nas jebat z življenjem v centru mesta, nula od nule.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.04.2022 ob 18:45 Magyar Bacsi gost

      Ravnič ti imaš tudi lubenico namesto glave???

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      08.04.2022 ob 22:33 Betonsko dejte gost

      jaaap eni do meli fejst lejpi razgled...direktno v drujgi blok notr v stanovanje...Nevem što je že zdaj dau soglasje poleg ka se je zido ta novi obkekt, vejpa tu eni uz staroh blokov sploj več nemajo nikšoga razgleda akouz okna...aja tou je Polaničovo, se opravičujem ka san kaj napiso g.polanič

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.