https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V katoliških cerkvah danes procesije z zelenjem

10.04.2022 ob 9:40  

Kristjani danes obeležujemo cvetno nedeljo, s katero se začne neposredna priprava na veliko noč, ki je največji krščanski praznik.

Cvetna nedelja je zadnja nedelja pred veliko nočjo, ko krščanski verniki blagoslavljajo v šope ali butare povezano pomladansko zelenje ali oljčne veje.

Cvetna (oljčna) nedelja je prvi dan velikega tedna, ko bogoslužno dogajanje predstavlja Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem.

"Cvetna nedelja je vsebinsko povezana z velikim petkom, ko se spominjamo Gospodovega trpljenja in smrti na križu, na oba dneva pa pri bogoslužju prebiramo odlomke o Jezusovem trpljenju in smrti.

Posebnost maše na cvetno nedeljo je začetek obreda z blagoslovom zelenja pred cerkvijo, ki ga v procesiji med petjem slavilnih pesmi odnesejo v cerkev. Zelenje (oljčne vejice in različne vrste butar) verniki zbirajo in povezujejo po posebnih krajevnih navadah ter blagoslovljenega odnesejo domov. V ospredju bogoslužja cvetne nedelje ni blagoslov zelenja, temveč procesija v čast Kristusu Kralju," so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci.

Katoličani in evangeličani praznujejo cvetno nedeljo danes, pravoslavni kristjani pa bodo cvetno nedeljo in veliko noč zaradi uporabe drugačnega koledarja praznovali teden dni pozneje.

    Fotogalerija