https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Odprtje razstave Gustava Gnamuša z naslovom Fuga

Murska Sobota, 09.04.2022 ob 18:50  

V avli Galerije Murska Sobota so odprli razstavo Gustava Gnamuša z naslovom Fuga (Slike 2018 - 2022). Razstavo je predstavil kustos dr. Robert Inhof. Razstavo si lahko ogledate vse do 18. junija 2022. 

Gustav Gnamuš se je v Galeriji Murska Sobota s svojo samostojno razstavo prvič predstavil leta 2009. Njegova razstava z naslovom Fuga je tako že njegova druga razstava, tokrat z razstavo slik in gvašev, ki so nastali med leti 2018 in 2022. Gre za pomembnega predstavnika slovenskega visokega modernizma, Prešernovega nagrajenca in dolgoletnega predavatelja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Ker človeško oko opazi samo kontraste med svetlim in temnim, Gnamuš svojih slik na samostojnih razstavah ne postavlja po načelu kontrastov, ampak postavlja skupaj slike, med katerimi ni velikih kontrastov, saj tako prehajanje pogleda s slike na sliko ni blokirano s kontrastom, pač pa pripravi oko na zaznavanje tistih minimalnih razlik v stopnjevanih barvnih odtenkih, ki so za Gnamuševo slikarstvo bistvenega pomena. 

O njegovih slikah lahko govorimo kot o meditativnih poljih, pri čemer pa meditacija, v katero zapade gledalec njegovih slik. V bistvu bi lahko rekli, da je gledalec pred njegovimi slikami postavljen v stanje, v katerem sploh nič ne premišljuje.

Ko slika postane razumljena kot nekaj, kar lahko razumemo tudi kot tisto, kar »ni od tega sveta«, nastopi popolna uglasitev in pomiritev gledalca, tako s samim seboj, kakor tudi z vsem, kar ga obdaja. Prav tako gre za popolno izničenje vseh človeških priučenih vedenj, pričakovanj, želja in strahov, ki so, recimo v budizmu, prepoznani kot prazne kreacije našega lastnega uma, ki se ravno v trenutku, ko so spoznane kot prividi, razblinijo v nič.

Gnamuševe slike so subtilna medigra subjektivnega in objektivnega. Na njih ne moremo prepoznati skorajda ničesar, kar bi poprej poznali, prav tako pa njegove slike tudi ne zrcalijo nas samih. Zrcalijo samo svoja lastna in svobodna barvna polja. Tudi samih barv več ne moremo povezati ne z barvami iz standardiziranih barvnih lestvic ne z barvami naših najljubših predmetov ali oblačil. 

Njegove slike v svoji povsem nesodobni nevsiljivosti in tišini lahko tudi prezremo. Vendar pa so Gnamuševe slike velikodušne tudi v tem smislu; nikomur ne očitajo ničesar, še najmanj to, če jih nekdo prezre, saj že v osnovi niso bile narejene za to, da bi razsojale in moralizirale, temveč so bile narejene iz enostavne in pristne notranje nuje; iz umetnikovega hrepenenja in kategoričnega imperativa po lastni interpretaciji medigre nevidnega in vidnega sveta.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.04.2022 ob 22:12 Gost gost

      Na razstavi smo lahko videli slike, ki bi si jih vsak želel imeti v svojem domu. Že nekaj let ni J. Bernika, pred enim tednom nas je zapustil Bernard. Dela teh dveh umetnikov bodo večno živela, prav tako kot Gnamuševa.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.