https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mladi se lahko prijavijo za brezplačne vozovnice za potovanje po Evropi

11.04.2022 ob 6:05  

Evropska komisija je odprla nov krog prijav za pobudo DiscoverEU, prek katere lahko mladi iz EU in partnerskih držav dobijo brezplačne vozovnice za potovanje z vlakom po Evropi (možne tudi vozovnice za avtobus, trajekt ali letalo). Tokratni krog je odprt za rojene med 1. julijem 2003 in 30. junijem 2004, razdelili pa bodo 35 tisoč vozovnic.

Evropska komisija je odprla nov krog prijav za pobudo DiscoverEU, na katero se je mogoče prijaviti do četrtka, 21. aprila, do 12. ure, na Evropskem mladinskem portalu. O izbiri bodo prijavljeni obveščeni od sredine maja.

35 tisoč vozovnic za potovanja od julija 2022 do junija 2023

Izbrani kandidati bodo prejeli vozovnice, s katerimi bodo lahko med 1. julijem 2022 in 30. junijem 2023 največ en mesec raziskovali Evropo. V tokratnem krogu je na voljo 35 tisoč vozovnic, ravno toliko jih je predvidenih tudi za drugi letošnji krog, ki bo oktobra. Vozovnice bodo razdelili po nacionalnih kvotah glede na število prebivalcev.

Izbrani udeleženci bodo letos poleg vozovnice prejeli tudi kartico popustov DiscoverEU s popusti za kulturne obiske, učne dejavnosti, šport, lokalni prevoz, nastanitev, hrano in druge storitve.

Pogoji prijave

Tokratni krog je odprt za mlade, rojene med 1. julijem 2003 in 30. junijem 2004. Mladi, ki so bili izbrani za vozovnico v katerem izmed prejšnjih krogov, se ne morejo znova prijaviti. Prijavijo se lahko vsi, ki so državljani ene izmed 27 članic EU ali v teh državah zakonito prebivajo za daljši čas. Tokrat se bodo lahko pobudi prvič pridružili tudi mladi iz Liechtensteina, Islandije, Severne Makedonije, Norveške, Srbije in Turčije.

Kandidati bodo razvrščeni glede na prebivališče in število pravilnih odgovorov v kvizu s petimi vprašanji, nato se bo upošteval še odgovor na dodatno vprašanje. Pri tem morajo kandidati oceniti število prijavljenih v tem krogu, ki so rojeni na torek. Čim bližje bo ocena pravilnemu odgovoru, več točk bodo dobili. Na podlagi tega bo komisija kandidate razvrstila in jim razdelila vozovnice, dokler teh ne zmanjka.

Skupaj lahko potuje do pet mladih

Prijavo lahko oddajo posamezniki ali skupine največ petih mladih, pri čemer na vprašanja odgovarja le prvoprijavljeni. Vodja skupine ob prijavi prejme kodo, s katero se morajo nato preostali člani skupine registrirati na spletu in vpisati svoje osebne podatke. Vsi člani skupine morajo izpolnjevati pogoje za prijavo.

Pravila potovanja

Potovanje izbrani kandidati začnejo v državi, ki je upravičena do sodelovanja v programu DiscoverEU. Potovanje lahko traja od enega dneva do vključno enega meseca. Destinacija mora biti vsaj ena druga država, ki je ob sprejetju odločitve o dodelitvi vozovnic upravičena do sodelovanja v programu DiscoverEU ter so pripravljeni postati ambasadorji DiscoverEU. Vsak izbrani je upravičen do vozovnice v znesku največ 251 evrov, razen v izjemnih primerih, samo za potovanje v drugem ali ekonomskem razredu.

V petih dozdajšnjih krogih pobude DiscoverEU se je za 130 tisoč vozovnic prijavilo skupno 685 tisoč mladih. V zadnjem krogu oktobra lani se je prijavilo tudi 1.125 mladih iz Slovenije, izmed katerih so izbrali 264 prejemnikov vozovnic, piše časnik Finance.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.