https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Slovesnost ob svetovnem dnevu Romov

Murska Sobota, 09.04.2022 ob 11:30  

Za vse nas veljajo enake pravice, iz katerih izhajajo tudi enake dolžnosti in odgovornosti, je na osrednji slovestnosti v Murski Soboti od svetovnem dnevu Romov, ki ga praznujejo vsako leto 8. aprila, dejal predsednik Borut Pahor. Ob tem je Romom zaželel, da bo njihova prihodnost v Sloveniji in širše svetla, z več povezovanja, spoštovanja in vključenosti.

Pahor je Romom najprej čestital ob prazniku, ki je po njegovih besedah vsakič pomembna priložnost, da se tudi v Sloveniji vedno znova spomnimo in zavedamo bogate kulture in identitete blizu 12 tisoč pripadnikov romske skupnosti, ki že leta živijo med nami kot sodržavlljani, sosedje in prijatelji.

"Živimo v eni državi, v naši skupni domovini, v kateri moramo skrbeti eden za drugega, se spoštovati, ceniti tako skupne vrednote kot različnosti, ki nas kot multikulturno družbo bogatijo," je poudaril Pahor. Dodal je, da je prav v času, ko smo priča celo vojnim grozotam, jasno, da mir, sožitje in strpnost ni nekaj, kar bi bilo samo po sebi umevno, ampak si je treba za to prizadevati.

Pomembno je, da spoštujemo temeljne vrednote, ki so nam skupne, na katerih je zgrajena naša domovina, naša država, naša širša skupna evropska domovina, na vseh naših demokratičnih tradicijah, na varovanju človekovih pravic, vladavini prava, na mirnem reševanju sporov, predvsem pa medsebojnem spoštovanju, strpnosti in sožitju, je povedal slavnostni govornik in častni pokrovitelj prireditve.

Spoštovanje vseh teh vrednot se po njegovem mnenju najbolje pokaže pri naših medsebojnih, čisto človeških odnosih, na ravni države, družbe kot celote, tudi v sodelovanju s pripadniki etničnih manjšin, kot je romska skupnost.

Pahor je še opozoril, da kljub nekaterim pozitivnim premikom ni storjenega dovolj, da bi se ključni problemi Romov reševali hitreje. Ob tem upa, da bo pričakovanja Romov upravičila posebna vladna delovna skupina za obravnavo romske problematike, kjer naj bi sprejemali jasne operativne sklepe in predloge za ukrepe na državni ravni.

Pahor je enoti Vrtca Murska Sobota Romano na Pušči ob 60-letnici delovanja izročil posebno zahvalno listino, za dragocen prispevek k negovanju sožitja in sobivanja različnosti ter k ustvarjanju enakih možnosti za lepšo prihodnost. Prejel jo je tudi Darko Rudaš ob 20. obletnici uveljavitve instituta romskega svetnika v občinskih in mestnih svetih za dolgoletna vztrajna prizadevanja pri uveljavljanju položaja romskih svetnikov in za izjemen osebni prispevek k razvoju romske skupnosti v Sloveniji. Za omenjene dosežke je obema plaketo Zveze Romov Slovenije podelil tudi predsednik zveze Jožek Horvat Muc.

V programu so nastopili otroci iz vrtca Romano, Romanu glasu, Nina in prijatelji, Erina in Kristjan Ilič, Jana in Matias, XY Band Karavan familija in plesalci Varidance iz Madžarske.

Več fotografij v spodnji galeriji…

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.04.2022 ob 12:10 kilonja gost

      čestitke celotni občini Murska Sobota, čudoviti ste, Romuni, Mura , baker , železo, plesi okoli ognja in ježev golaž ( jež je tako mimogrede zaščitena živalska vrsta ) . Sem za to da se nekje v vzhodni Aziji ustanovi Ziganska republika in da se Zigani končno postavijo na svoje noge in se zberejo na kupu in s trdim delom znotraj svoje države končno dokažejo kako močni ljudje so . Lahko bi se pa tudi v Indiji naselili. Žal je zelo malo tistih ki bi jim lahko rekel da so Romi , so izjeme Smilja Baranja, pa Mišo Kontrec in še kakšna zdravnica je med njimi to pa je to, nekaj ki kar jih hodi v Avstrijo delat...vse ostalo se vrtri okoli kriminala,nasilja, pedofilije, incestništva,dogovorjenih porok..izsiljevanja države za čim več denarja, za zemljišča, za komunalno ureditev..za večino ostalih državljanov ni bližnjic, ker smo samo Slovenci ki iz svojih plač financiramo razne marginalne ksupine in manjšine.

      16 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2022 ob 13:42 gost

        Mišo Kontrec je brat od ovoga zapitoga in nepismenega piromana keri je že trikrat svojo kučo vužgo..Đouži Kontrec

        12 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2022 ob 16:35 Ciganka gost

        Kmet ge ti zivijs???? Cigani odijo v Avstrijo delat kuce pa avtoje majo bokse sigurno kak ti. Kriminal?? Pedofilija??? To gucijs za vas pavre lekar. Nikoli niksi cigan nej bil pedofil. Za izjemo vas pavrov ka van je ta vloga pisana na kozo. Drugo tak nevejte posiljujete se med sebov sin ocota mater buje partnerke kda vas pustijo bujete vepa drugo ne cujes na 24 ur. Malo spremljaj pa te pisi. Za cigane si kaj taksnoga nikoli nej cul. Pavri cejli mesec morete delati za 600e cigani v Avstriji majo 2000 e placo hallo k sebi se spravi. No pa zdaj sto bokse zivij vij ali mij. Pogledni si samo deco cigansko obleceni po zadnji modi pavrska deca nevejo drugo trenerke ali pajkice pa v soli se komaj v nagejo ka doma ne kujajo mogoce 1 krat kaksne palačinke kda ma mati caska je nej na kavi 🤣🤣🤣🤣

        7 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2022 ob 16:43 Ciganka gost

        Pa se to kilonja to je za tebe prlej san pozabila omejnit jeze gejmo 🤣🤣🤣 kda bos tak dobro jo kak cigani te se mi javi. Mogoce so jih nekoc jeli nasi predniki to neven te so pac drugo nej meli isto kak zdaj v Ukrajini pse gejjo ka drugo nemajo. Se vidi ka si zaostali paverski kmet ka nemas pojma cas te je povozo prevec si v stali 🤣ples okoli ognja ejjejej smilis se mi to dandanes vec nega je pa nekoc bilo pa ge nika slaboga ne vidin v ton. Rajsi ples kak pa stala krave smrad gnoj drugo tak nevete ti se mi se pisebej smilis 🤣🤣🤣ka vidin ka nemas pojma ka se okoli tebej dogaja. Nikdar nebos tak dobro zivo kak mi cigani lejko bos cejle dneve v stali se nika nede🤣🤣

        6 8 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.04.2022 ob 12:43 gost

      Prekmurski cigani so postali kolturni Romi. Vlada,,,, januša groznuga,,, in hlapci tega debila so pa postali vse slovenski cigani. Kajti pred volitvami se krade kaj nim pride pod roke, kadru je vse in vsakega desnega buzija, tajkunom se deli denar po tekočem traku. Vse to bo pa plačal glupi slovenski narod kot ga desni ekstremisti imenujejo.

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2022 ob 14:12 gost

        TIJ SI LEVOJAJI EKSTREMIST !!!!!! Če nebi bilo desnih vlad bi bili romi ŠE VEČJI siromaki !!!!! Na shodu pa KUL ovci in SD kriminalec Židan ki ravno od teh ljudi pričakuje veliko glasov!! POcrkali bi od vseh nevol ,če bi imeli LEVOKRETENISTE na vladi a je pravica hotela in naredila drugače---kot mora biti ! Ljudje se bomo odločili po svoji vesti , kar pa za VAS levojajarje ne morem trditi da ste pravi ljudje ampak NAPIHNJENI Vsiljivci--_banda odpada !!!!!!!!!!!

        11 9 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.04.2022 ob 13:40 Carni gost

      Kilonja pedofil si ti pa tvoj oca

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.04.2022 ob 13:46 gost

      Ciganof glij ne maramo …so pa isti kak mij pavri…dobri in slabi…ge man enoga skoro sosida ..ljudina čiglij je čaren…pride k meni …ge k njemi in vse štima …rad ga man in po njem sodim cigane in v redi mi je tak.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.04.2022 ob 13:55 gost

      Romi so najboljši navijači ND Mure, zato jih spoštujem, je pa ura bila spoštovanja vredna ekipa, ko so za njo igrali Romi, zdaj pa gledamo mučenje žoge s strani uvoženih legionarjev.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.04.2022 ob 14:49 gost

      Mater kak ta moira zraven paše !!!!!!!!!! ista romkinja samo v beltincaj je ne marajo

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.04.2022 ob 17:02 kapateje gost

      Cigan je najbaukši tak faj rež pečeni v krüjšnoj peči, ali pa dober ciganski gülaž pa notri dva cigana. Samo ga moreš dugo küjate ka po dveh urah je še vrag cigajnski žilave kak san satan.😅😅😅😅😅🤣🤣🤣🤣

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.04.2022 ob 17:21 FRP gost

      Vsi ljudje bi morali živeti med seboj v sožitju, ne glede na njihovo versko, rasno, narodno in politično pripadnost.. Žal, prav aktualna vlada(zlasti ena od strank) prepogosto propagira prav nasprotno. Vsak lahko prispeva svoj delež za slogo in sožitje. Vključevanje Romov v družbo v prekmurju pa je plod dolgoletnega dela, zato uspehi niso iz ostali.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.04.2022 ob 18:40 gost gost

      Čestitke Romom za njihov preznik.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.04.2022 ob 20:23 Qqqqq gost

      Goni jih vse v kurac in njihovo matično državo Indijo. Cigan je cigan samo ka se o koristi.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.04.2022 ob 9:31 Pušča gost

      Rudaš je itak živi na državni račun na Pušči ga ne ne maramo saj samo laže in on je večni Tito nobeden noče kandidirati na volitvah saj se ve da nima konkurence saj bo njemu v denarnici pot suša

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.04.2022 ob 9:52 cigo gost

      ma dajte, sodišča pa polna ciganov ker tolko kiksajo. marš!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      10.04.2022 ob 10:53 Kepa gost

      Predvolilni spomin na rome in nabiranje predvolilnih točk, potem pa krkanje na račun davkoplačevalcev

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.04.2022 ob 19:47 gost gost

      Ti ob 2o,23 si pa najvekši cigan, ka jih je, sran te bilo, bednik.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      11.04.2022 ob 10:01 gost gost

      Vidi se, da predstavnikom Sobočancev manjka bontona. Na obisk jim pride predsednik države, a oni brez kravat! Še vsaki seljak se zna obleči, ko ide na takšno ali podobno prireditev.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.