https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Obeta se obnova lendavskega gradu z okolico in drugi projekti

Lendava, 10.04.2022 ob 6:00  

Minister za kulturo Vasko Simoniti je v petek, 8. aprila, obiskal Lendavo. V sklopu obiska mu je župan Občine Lendava Janez Magyar predstavil projekte in programe s področja kulture ter največje razvojne izzive občine. Skupaj sta se sprehodila tudi čez staro mestno jedro, do »Hiše obrti in rokodelstev«. 

Župan občine Jane Magyar se je ministru uvodoma zahvalil za podporo prizadevanjem občine, ki jih ta vlaga v ohranjanje in varovanje kulturne dediščine. Na podlagi spomeniško-varstvenega projektnega razpisa je Ministrstva za kulturo odobrilo projekt obnove in rekonstrukcije lendavskega gradu, ki ga bo sofinanciralo v višini 200.000 evrov, so zapisali na občini.

Občina je že pričela postopek javnega naročila za izbor izvajalca sanacije lendavskega gradu z okolico, saj je obnova in rekonstrukcija lendavskega gradu za lokalno skupnost izjemnega pomen, namreč v gradu deluje Galerija-Muzej Lendava, ki Lendavo uspešno postavlja v središče likovne umetnosti. Lendavski grad v zadnjih 20 letih ni bil deležen nobenih večjih obnovitvenih investicij, deloma tudi zaradi pomanjkanja razpisnih sredstev za to področje, so še dodali.

Magyar je ministru predstavil tudi prizadevanja občine, ki že več let vlaga napore v ureditev novih prostorov za knjižnično dejavnosti z željo, da reši dolgoletno prostorsko stisko s katero ta se sooča. Povedal je še, da so že pristopili k prenovi stare blagovnice, kjer načrtujejo vzpostavitev mednarodnega kulturnega centra. Za projekt Mednarodnega kulturnega centra je že izdelan tudi projekt za izvedbo (PZI) in pridobljeno gradbeno dovoljenje, zato se tudi aktivno išče možnosti sofinanciranja projekta.

Skupaj sta se sprehodila čez staro mestno jedro Lendave, do »Hiše obrti in rokodelstev«,  kjer je župan ministru predstavil projekt s katerim občina kandidira na Javnem razpisu za sofinanciranje projektov trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem.

Župan je poudaril, da je želja lokalne skupnosti z izvedbo projekta stavbi vrniti nekdanji večfunkcionalni značaj, kar bo v staro mestno jedro privabilo različne ciljne skupine, obenem pa privlačilo tudi turiste. V samem objektu se načrtujejo vsebine, ki se navezujejo na kulturno dediščino tega prostora. Vsebine bodo komplementarne in bodo vsebovale muzejski, edukativni in prodajno turistični aspekt, predvsem v smislu prenosa znanj in veščin posameznih obrtnih znanj (čevljar, lončar, peka tradicionalnih pekovskih izdelkov, modelarstvo). Celovita stavbna in vsebinska prenova stavbnega kompleksa bo izhodišče revitalizacije starega mestnega jedra Lendave, v okviru katerega je načrtovana vzpostavitev za tržnico.

Foto: Občina Lendava 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2022 ob 7:03 Maski gor gost

      Kaj je fora da za mizo larmajo en na drugega z maskami, potem pa na hodniku stojita en poleg drugega brez mask?

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.04.2022 ob 9:45 covidaš gost

        pač neumneži na kubik. kje je zdaj vso tisto kaznovanje? seveda taki jih ne dobijo. smrt vsem takim, upam, da dobijo hud covid!

        6 12 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2022 ob 9:49 gost

      Upravnik gradu pa bo čergoly

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.04.2022 ob 9:50 gost

      matert tij pa si budalo

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.04.2022 ob 10:24 gost

      Saj ta pijanec Neve kaj je podpisal. Njemu je samo glavno bilo da se dobro naje in napije. Za dva dni bo pa vprašal zakaj je on bil v Lendavi.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.04.2022 ob 10:28 gost

      Vsi upukojenci bi morali voliti Alenko Bratušek ker je ona največ naredila za upokojence. Ko jih je Vlada Janeza Janše 2014 pustila na cedilu zaradi trojke kera nam je žugala iz Evrope. In zastonj se vozijo pa celi Sloveniji prav na njeno pobudo in izvedbo. Ne kot Aleksandra Pivec kera je DeSUS prodala SDS. Zato zdaj več ni desusa. Pa tudi SMC kere pa je prodal Počivausek.

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.04.2022 ob 13:22 gost

        Ti si budalo, ravno obratno bomo volili, tvoja alenka pa itak nigdar več nede v parlamenti, jebeš njene avtobusne karte, tau je vse, ka je napravila za upokojence, stari tak itak nemrejo na avtobus, ka so betežni pa onemogli.

        10 9 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.04.2022 ob 11:35 GOST gost

      PA KA BOŠ S KOBILO BOLE SI VDARJENI KAK BIK JEBO TE ERJAVEC PA OSTALI K ŽENI SE SPRAVI ČI ŠE MAŠ TRDOGA

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.04.2022 ob 12:20 ,kva gost

      SObočanci se požirajo od zavisti. Lendava definitivno prihodnost prekmurja buhahahahhaahahah

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.04.2022 ob 12:55 gost

      Lendava je prodana in zapečatena z strani vlade Slovenije Madžarom. Tu ni več kaj dodati.

      9 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.04.2022 ob 15:42 gost

      Alenka Bratušek je za Slovenijo naredila 5 krat več kot čelavi lažnivi lubitelj tajkunov in oligarhom. Kere zalaga z davkoplačevalskim denarjem. Ko je puklasti,,,, januš grozni,,, vrgel puško v koruzo leta 2014 in se ustrašil evropske trojke je edina imela,,, jajca,,, Alenka Bratušek da nas je potegnila z dreka v kerega nas je potisnil pederčina SDS,,, januš grozni,,,,

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.04.2022 ob 15:51 gost

      Ja takrat so se zapira le fabrike kot po tekočem traku. Zato so zdaj ljudje že 8 ali 10 let doma brez služb in nič ne dobijo od nikogar. Doma zivotarjioin čakajo na milost božjo. Službe ne dobijo ker so iztrošeni za delodajalca v penzijo ne morejo ker so premladi. Imajo pa ljudje po 30 ali več let delavne dobe. Zdaj niso bili deležni nobenega,,, jebenega,, bonbončka od posrane vlade. Kera se ves čas hvališ kao so oni vsem dali kao,,,, dali so kurac,,, in naj ne gobcajo ker jih imamo poln kufer. Hrvatov, Hojsa, Tuninček, Počivausek, Podobnika, Pivec, Kangler, Jelinčiča, Kacina, skratka vseh jebenih vladnih lažnivcev.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.04.2022 ob 16:35 Alen gost

      Ja ka ste nej čuli Kovšco, da bodo Slovenci dobili službo na madžarski, saj bo Madžarska vse do Mure. Takšno izjavo lahko izjavi samo en idijot, pa tudi župan ni reagiral na početje, ko ja madžar pred fašističnimi simboli in slikami popeljal v svoj brlog, lendavsko novinarko. Ta pa je to z zadovoljstvom tudi sprejela. Sram vas bodi vsi, ki sem vas naštel, najbolj pa župana, ki vse sprejema kot nič napačno!

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.