https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Mursko Soboto obiskali članici ženskega centra iz Ruande

Murska Sobota  

Sinoči se je v murskosoboški Grajski dvorani odvrtela projekcija filma "Reši se? Življenje razvojnega projekta v Ruandi", avtorice Vlaste Jalušič v produkciji Mirovnega inštituta. Zbrani so s članicama ženskega centra Nyamirambo po filmu tudi poklepetali in si ogledali bazar ročno narejenih izdelkov iz Ruande.


Dokumentarni film "Reši se? Življenje razvojnega projekta v Ruandi", ki je bil posnet v Ruandi in jugozahodni Ugandi, predstavlja osebni pogled raziskovalke, ki se je zapletla v delo na razvojnem projektu v Ruandi. Film predstavlja zgodbo o Ruandi, državi izjemnih kontrastov, kasneje se film osredotoči na moške in ženske in razliko med obema spoloma, govori pa tudi o Ženskem centru Nyamirambo.

Ženski center Nyamirambo je skupina 16-ih žensk, z različno stopnjo izobrazbe

Ženski center Nyamirambo je skupina 16-ih žensk, ki so leta 2007 s pomočjo dveh raziskovalk z Mirovnega inštituta iz Slovenije ustanovile skupino za samopomoč in nato leta 2008 registrirale lokalno nevladno organizacijo v Kigaliju, glavnem mestu Ruande. Članice so stare med 19 in 42 let in imajo zelo različne stopnje izobrazbe. Nekatere so zaposlene, nekatere so gospodinje, druge brezposelne ali še šolarke, študentke. Center je bil ustanovljen z namenom, da podpira in pomaga deprivilegiranim ženskam pri izobraževanju in usposabljanju in jim omogoči boljše pogoje za zaposlitev in življenje sploh.

Marie Aimee in Vestine, ki sta v Sloveniji že skoraj mesec dni, sta navdušeni nad prekmursko hrano

Večer se je zapolnil s pogovorom dveh članic Ženskega centra Nyamirambo iz Ruande, Marie Aimee Umugeni in Vestine Mutangampundu, ki sta v Sloveniji že skoraj mesec dni, predstavnico Mirovnega inštituta, Majo Ladić in prostovoljko Nino Polak, v katerem sta Marie Aimee in Vestine med drugim pohvalili prekmursko kuhinjo, pokazali navdušenje nad snegom, ki sta ga imeli moč videti v Bohinju ter povedali, da sta v Sloveniji videli veliko zanimivih stvari, ki jih v njihovi državi ni.

"Ni mi všeč, da toliko mladih kadi, pri nas tega ni. In zanimivo, da toliko mladih noče imeti otrok, raje imajo psa. Pri nas je zelo pomembno, da se poročimo in imamo veliko otrok," je povedala Vestine, ki pa je razkrila, da želi najprej dokončati študij, najti dobro službo in šele nato razmišljati o načrtih za prihodnost.

Medtem ko je Vestine najbolj očarala prekmurska hrana, je Marie Aimee bila še posebej všeč velika ladja, ki jo je videla v Kopru. "Prekmurci kuhate skoraj isto kot pri nas. V Ljubljani sem namreč videla le pice, burek in podobno, tukaj pa uporabljate krompir in fižol, prav tako kot pri nas," je prav tako navdušena nad prekmursko hrano povedala Marie Aimee, ki je povedala še, da ima v Ruandi večina družin pet otrok in več, sicer pa vlada sedaj aktivno vspodbuja, da družine ne bi imele več kot tri otroke.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.