https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ob zaključku projekta Castle Road že načrti za nadaljevanje skupne poti

Rakičan, 12.04.2022 ob 14:23  

V RIS Dvorcu Rakičan je potekal zaključni dogodek projekta Castle Road s tiskovno konferenco, na katerem so se srečali projektni partnerji iz Slovenije in Avstrije ter predstavniki sodelujočih gradov. Ob uspešnem zaključku projekta so projektni partnerji predstavili glavne projektne rezultate, zazrli pa so se tudi v prihodnost ter predstavili vizijo razvoja čezmejne Ceste gradov v prihodnjih letih.


Slovenija in Avstrija se ponašata s številnimi gradovi, dvorci in obrambnimi utrdbami, ki so obenem izjemni primeri kulturne dediščine. Vsak izmed njih ima svojega lastnika, nekateri upravljalce, ki skrbijo, da pomemben del zgodovine ne gre v pozabo in ostane ohranjen za prihodnje generacije. Ponekod je lastnik država, drugje občine, najdejo pa se tudi gradovi, ki so še vedno last znanih plemiških družin, ki iz roda v rod prevzemajo odgovornost za vzdrževanje, varovanje in zanimivo prezentacijo kulturne dediščine.

V okviru projekta Castle Road se je povezalo 37 slovenskih in avstrijskih gradov z namenom razvijanja skupnih turističnih produktov, skupne promocije in nadgradnje obstoječih kompetenc. Povezovanje in promocija izjemnih zgodovinskih tematskih vsebin sta najbolj pomembni točki sodelovanja, saj so nekateri gradovi v zelo dobrem stanju, drugi pa še potrebujejo kakšno pomembno investicijo in nadgradnjo obstoječe ponudbe. V notranjosti impozantnih arhitekturnih presežkov čakajo domače in tuje turiste izjemne razstave in zbirke, ki so prava paša za oči.

V okviru projekta Castle Road so združili moči 4 projektni partnerji, 2 slovenska in 2 avstrijska partnerja. Vlogo vodilnega partnerja je prevzelo Raziskovalno izobraževalno središče dvorec Rakičan, vlogo projektnih partnerjev pa so prevzeli Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Tehnološki center Deutschlandsberg in Fundacija nekdanjega kneza Phillipa Batthyanyja gradu in samostana v Güssingu. Pomembna vloga pa je v okviru projekta pripadala tudi avstrijskemu združenju die Schlösserstrasse, od katerega je prišla tudi prvotna pobuda za tovrsten projekt. Projekt se je izvajal od 1.9.2018 do 15.4.2022.

Glavni projektni rezultati, ki so plod zelo tesnega sodelovanje vseh projektnih partnerjev in tudi vseh 37 v projekt vključenih gradov:

- Vzpostavitev združenja 37 gradov, dvorcev, samostanov in zgodovinskih utrdb, 9 iz Slovenije in 28 iz Avstrije.
- Skupna spletna stran v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku, na kateri je predstavljena zgodovina in ponudba vsakega posameznega gradu, kot tudi skupna ponudba čezmejne Ceste gradov.
- Skupen turistični zemljevid, z grafičnim prikazom poteka celotne Ceste gradov. Na njem je nakazana tudi pot čez slovensko-hrvaško mejo do 4 hrvaških gradov, ki se v prihodnosti želijo priključiti k Cesti gradov.
- Skupna kulturna ponudba, ki povezuje vseh 37 slovenskih in avstrijskih gradov. Slednja je predstavljena v kulturni brošuri. Ponudba je oblikovana tako, da jo lahko turistične agencije vključijo v svoje paketne ponudbe, prav tako pa je namenjena posameznikom, ki želijo Cesto gradov odkrivati samoiniciativno. Tako v brošuri spoznamo ponudbo veličastne, pomenljive, očarljive, pravljične in junaške Ceste gradov.
- Posebna ponudba za družine in otroke, ki izhaja iz koncepta Geocaching. Gre za Castle Road GeoTour, ki povezuje 26 gradov, ki so še posebej zanimivi za družine. Otroci in družine na zabaven, igriv in zanimiv način spoznavajo zgodovino gradov in odkrivajo grajske skrivnosti.
- Poseben poudarek je v okviru projekta bil tudi na usposabljanju in izobraževanju zaposlenih na gradovih in tudi kooperativnih partnerjev ter na pridobivanju ustreznih kompetenc in mreženju.
- Predstavitev Ceste gradov na sejmih v Leipzigu in v Ljubljani ter na svetovni razstavi Expo v Dubaju.

Poseben ponos vseh projektnih partnerjev je zgodovinska revija v tiskani obliki, ki je izšla v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku. V reviji je opisana skupna zgodovina čezmejnega območja Slovenije in Avstrije ter zgodovina vsakega posameznega gradu.

Na dogodku in tiskovni konferenci so spregovorili dr. Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan; mag. Andreasu Bardeau, predsednik združenja die Schlösserstrasse in lastnik gradu Kornberg; Sonja Skalnik, predsednica turistične regije Thermen – und Vulkanland Steiermark; Gilbert Lang - direktor Fundacije nekdanjega kneza Philippa Batthyanyja gradu in samostana v Güssingu in Katarina Jerebic, vodja projekta Castle Road.

Vsi prisotni projektni partnerji so izrazili svoje zadovoljstvo z izredno uspešno izvedbo projekta, ki je presegla vsa njihova pričakovanja. Prav tako so projektni partnerji enotni glede nadaljnje skupne poti in zgodbe čezmejne Ceste gradov, ki jo želijo še naprej skupaj graditi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.