https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Konec 40-dnevnega posta, pred nami velikonočno tridnevje

14.04.2022 ob 9:00  

Danes se končuje 40-dnevni post, ki so ga kristjani začeli s pepelnico, in začenja velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo na samo veliko noč v nedeljo. Na veliki četrtek dopoldne škofje darujejo krizmene maše, pri večernih mašah pa duhovniki vernikom simbolično umijejo noge kot znak služenja in ponižnosti.

 

 

Velika noč je premakljiv praznik. Od datuma velike noči so odvisni tudi nekateri drugi cerkveni prazniki in pust. Na prvem ekumenskem koncilu v Nikeji, so določili, da se velika noč praznuje po prvi pomladni polni luni. Letos je velika noč 17. aprila. Katoličani in evangeličani veliko noč praznujejo skupaj. Pravoslavni verniki pa jo zaradi uporabe drugačnega koledarja, praviloma praznujejo pozneje, 24. aprila.

Velikonočno tridnevje

Opisuje zadnje tri dni pred praznikom krščanske velike noči. Velikonočno tridnevje sestavljajo:

 - veliki četrtek, zvečer, ki je posvečen spominu na Jezusovo zadnjo večerjo z apostoli,
 - veliki petek, ki je posvečen spominu na Jezusovo križanje in smrt,
 - velika sobota, ki je posvečena čaščenju Jezusa v Božjem grobu,
 - velika noč (nedelja), ki je posvečena spominu na Jezusovo vstajenje.

Veliki teden in veliki četrtek

Praznovanje velike noči se je začelo s cvetno nedeljo, ki je bil neke vrste uvod v veliki teden, ko so verniki v Cerkev prinašali zelenje in butare. Ko je Kristus prihajal v Jeruzalem, ga je tam pričakala množica ljudi, ki so mu na pot polagali zelenje. Še danes je v navadi, da verniki na cvetno nedeljo v cerkev prinesejo oljčne vejice in butare.

Zadnja večerja

Veliki četrtek, skupaj z velikim petkom in veliko soboto, sestavlja velikonočno tridnevje. Veliki četrtek je spomin na Jezusovo zadnjo večerjo z apostoli. Zadnja večerja se imenuje dogodek, ko je Jezus v Jeruzalemu zadnjikrat večerjal s svojimi apostoli oz. učenci, preden je bil izdan in usmrčen. Na veliki četrtek je Jezus po katoliškem verovanju postavil duhovništvo, ko je svojim učencem naročil ˝to delajte v moj spomin˝, zato ta dan duhovniki obnovijo svoje duhovniške obljube in obred, ko je Jezus svojim učencem umil noge. To naredijo tako, da duhovnik pri večerni maši izbranim vernikom umije noge. Veliki četrtek je tudi dan, ko je še dovoljeno delati na zemlji, do praznika pa je treba poskrbeti, da je hiša temeljito očiščena in pospravljena.

Po sklepu Slovenske škofovske konference bo nabirka pri današnji večerni maši namenjena za humanitarno pomoč Ukrajini.

* Foto: Pomurec.com in Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.04.2022 ob 11:33 gost

      Kdaj praznuješ VELIKO NOČ ali po naših običajih ali po ruskih in kaj jih boš odnesel žegnat našemu škofu ali Putinu ??? Debeli

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.04.2022 ob 11:38 gost

        Veliko noč praznujemo skupaj z veliko družino po naših običajih. Žegnat pa ne nosim in ne nosimo.

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.04.2022 ob 12:10 gost

      Katera so to ? Po pravoslavnem ali krščanskem ??

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.04.2022 ob 15:34 gost

      Ge San tudi mel post. Zdaj pa man preveč vijna pa de trbelo malo nekšo fešto napraviti. Vej mi pa vačik preveč vijna ustavne. Ka bi se pa pokvarilo je pa škoda. Zato vsi moji prijatelji pridite kot takrat ko je bilo vse zaprto mij smoga pa žurali do zjutraj. Samo desni pedri mi neodite bluzi. Ker ste Nej moji prijatelji.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.