https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dan strogega posta, v cerkvah brez maš

15.04.2022 ob 6:05  

V Katoliški cerkvi na veliki petek velja strogi post. Veliki petek je del velikonočnega tridnevja. Na ta dan se kristjani spominjamo dneva, ko je Jezus trpel in umrl na križu. 

 

 

Dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu

Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ni svete maše. Ob 15. uri, ko obhajamo spomin na Jezusovo smrt na križu, molimo križev pot. Opravilo velikega petka ima tri dele. Velik del besednega bogoslužja zavzemajo slovesne prošnje in čaščenje križa.

Papež Frančišek bo na veliki petek vodil križev pot, ki bo letos potekal v rimskem Koloseju. Zadnji dve leti je zaradi pandemije potekal na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Na predzadnji od 14 postaj križevega pota, s katerim se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja in smrti na križu, bosta križ skupaj nosili ukrajinska in ruska družina.

V evangeličanskih cerkvah bo na veliki petek zvečer potekalo osrednje velikonočno bogoslužje. Bogoslužje iz Gornjih Petrovcev, ki ga bo vodila Jana Kerčmar, bo na drugem programu prenašala TV Slovenija.

Pravoslavni verniki pa bodo letos veliko noč zaradi uporabe drugačnega koledarja praznovali 24. aprila.

Strogi post

Danes ljudje izvajajo post na različne načine. Med najpogostejše postne običaje sodi odpoved mesnim jedem, nekateri pa precej časa posvetiju tudi vsakodnevnemu razmišljanju ob svetopisemskih odlomkih. Pepelnična sreda je, poleg velikega petka edini dan, ko v katoliški cerkvi velja strogi post. Na veliki petek pa je post tudi v evangeličanski cerkvi. 

Za razliko od katoliške in pravoslavne cerkve, imajo evangeličani manj obvezujoči obvezni post. Splošno veljavnih postnih zapovedi evangeličanski kristjani ne poznajo: vsak posameznik naj bi se odločil, čemu se je pripravljen za določen čas odpovedati. Martin Luther je post razumel kot individualno vajo iz svetosti, ki naj ne bi bila enaka za vse vernike in je zato po njegovem mnenju ni mogoče predpisati. Luther zato ni podpiral obveznega posta. Strogi post pa številni evangeličanski kristjani upoštevajo na veliki petek.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.04.2022 ob 8:47 resnica gost

      Jezusa vse man častijo ljudje,poglejte okoli sebe,koliko antikristov je v ljudeh,zavist,sovraštvo,prešuštvo,itd.....ljudje so samo na dobrinah več imajo več bi imeli in se iz revnih norčujejo ampak se zavedajte ljudje da vas bog gleda in bo prišel sodit žive in mrtve,in potem bo strah in trepet in škripanje z zobmi.

      24 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.04.2022 ob 10:49 gost

      JA 73 letni pri tebi bi se moralo najprej razčistit .

      6 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.04.2022 ob 11:18 gost

      Dobro si to napisal samo škoda da to ne doseže teh hudičev da bi si to prebrali. Ker njim je vse eno samo da so oni in samo oni.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.04.2022 ob 11:24 gost

      Kaj vse to pomaga če tisti keri se imajo za največje kristjane najbolj lažejo, kradejo, se nespoštljivo obnašajo, sami sebi grozijo potem pa obsojajo druge itd. To vse je nova Slovenija z Horvat Jozekun. Keri se po novem iz vsake grede po Prekmurju smeje.

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.04.2022 ob 12:53 medved gost

        TU SODI MATEJ ZAVEC, PROPADLI RAVNATELJ GLASBENE V BELTINCAJ! ZDAJ MA NOVO LOKACIJO-ŠTALO, NOVO DEJAVNOST- POBIRALEC DREKA!!!

        6 11 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.04.2022 ob 12:26 gost

      Ta praznik ni več namenjen ljudem keri so verniki z globino. To je praznik za tiste keri se pokažejo z košaro, obleko, avtomobilom, z vsem premoženjem kerega premorejo. In se postavijo v prvo vrsto kao mi smo tega vredni. Če bi zdaj Jezus bil živ bi vsi ti leteli prvi iz božje hiše ker primitivci pri jem niso bili v prvi vrsti. Če pa so že hoteli sedeti v prvi vrsti bi morali vse najprej prodati in denar razdeliti tistim keri nimajo. Pa šele takrat bi bili zaželeni v božji hiši. Samo tega junaka ni.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.04.2022 ob 13:40 gost

        13:27 ......... zopet si me zamenjal. Ker si pa me ravno vprašal, ti bom napisal, da sem vsako leto nekaj podaril. Ne rdečemu križu in drugim dobrodelnim organizacijam temveč direktno ljudem, ki so po mojem skromnem mnenju potrebovali pomoč in sem jih poznal.

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.04.2022 ob 17:09 gost

        To že dooolgo ni več božja hiša. Poglej, kaj v njej prebiva oziroma kdo jo vodi. Ne bojijo se boga, kaj delajo z ljudmi

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.04.2022 ob 13:42 gost

      Pa daj TI BODI ZA VZGLED--življenja !!!! Ti ne obsojaj in vsakemu nameni dobro besedo---to so kristjani !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Večjega zla ni .kot sovraštvo med ljudmi !!!!!!!! Dobro premisli preden poveš ali zapišeš !!!!!!

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.04.2022 ob 19:17 gost

      Kje imate odgovore ---levokreteni !!!!!!!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.