https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V podjetništvu bodite romantični, drzni in pogumni

 

Prva okrogla miza v sklopu Akademije aktivnega državljanstva in podjetništva se je osredotočala na vprašanja razvojnega preboja Slovenije. Na dogodku, ki je tudi del projekta Izziv svobode in ki nastaja v sodelovanju Inštituta dr. Jožeta Pučnika, Inštituta Nove revije in Inštituta Janeza Evangelista Kreka, so sodelovali nekdanji minister za razvoj dr. Žiga Turk, nekdanji direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj dr. Janez Šušteršič in direktorica ribogojnice Fonda dr. Irena Fonda. 

Fondova, ki je v uvodu predstavila svoje podjetje, je poudarila, da je šlo pri ustanavljanju njene ribogojnice oziroma ribogojnice njene družine bolj za romantično kot pa ekonomsko premišljeno potezo. Njihova vizija je bila ustvariti podjetje, ki bi bilo okolju prijazno, ki bi vračalo naravi, ključni poudarek pa je bil (in je še vedno) na kakovosti, ne na količini, in na ustvarjanju produkta, ki ga na našem trgu še ni bilo.

"Vedno se lahko usmeriš ali v proizvajanje kakovosti ali v proizvajanje količine. Takrat smo se odločili za kakovost in nismo vedeli, ali je bilo to dobra poteza. Danes vemo, da delamo dobro," je dejala Fondova.

Z ribami je uspela, ker je v to verjela

Bodočim podjetnikom in poslovnežem je ob tem svetovala, naj dobro premislijo o produktu, ki ga želijo prodajati. Kot je dejala, je sama izbrala gojeno ribo, kar se že v osnovi sliši kot nekaj drugorazrednega in slabšalnega. In zakaj ravno brancin? Predvsem zato, ker Slovenci pojemo zelo malo rib, brancin pa je plemenita riba zelo blagega okusa, torej primerna tudi za manj navdušene nad morsko hrano, drugi razlog pa je tudi dejstvo, da se brancin prihaja drstit v bližino Sečoveljskih solin.

V vsakem primeru, poudarja Fondova, si je treba izbrati cilj in mu slediti. Sama je s takšnim načinom razmišljanja prišla daleč: njena ribogojnica ima zdaj toliko povpraševanja, da bi lahko prodali dvakrat več rib kot jih imajo trenutno.

Šušteršič: Bodite drzni in "romantični"

Na njene besede se je navezal Šušteršič, ki je mladim svetoval, naj bodo romantični in naj se ukvarjajo s tistim, kar imajo radi in kar radi delajo. Od ljudi nikoli ne smemo zahtevati nič, le prositi za možnosti, da lahko delamo, kar hočemo delati, je bil njegov tretji nasvet. "Vaše največje podjetje je vaše lastno življenje, podjetnik pa je tudi tisti, ki se vsak dan trudi preživeti ali se trudi preživeti svoje otroke. Gre za umetnost življenja, kjer si je treba upati in biti drzen," je še dodal Šušteršič in dodal, da je edina naloga države, da pusti ljudi, naj delajo. 

Turk: Bele ovratnike je povozila tehnologija

Turk je kot najpomembnejše tri lastnosti podjetnika izpostavil podjetnost, ustvarjalnost in pogum. V Sloveniji bi po njegovem mnenju morali graditi na produktih in storitvah, ki so v vrhu piramide in v vrhu cenovnega razreda, ki so konkurenčni v določenem prostoru. Slovenija na primer nikoli ni imela strategije delati letala, ladije ali izpuhe, pa so ravno tri podjetja, ki se ukvarjajo s tem, pri nas najbolj izpostavljena in med najuspešnejšimi. To pomeni, da si posamezniki še vedno drznejo in da velikokrat vedo več kot država, je še dodal.

Meni sicer, da je podjetništvo zdaj pomembnejše kot v preteklosti, ko so diplomanti večinoma takoj dobili službo. Največji osip delovnih mest se tako kaže prav pri belih ovratnikih, ki opravljajo relativno rutinsko delo. Ti so žrtev velike optimizacije in avtomatizacije, računalništva in napredka tehnologije na sploh. 

Fonda: Birokratski sistem nas duši

Kot glavno oviro na poti do svojega uspeha, za katero je odgovorna tudi država neposredno, je Fonda izpostavila preveč birokratski, zapleten, neučinkovit in neodziven sistem komunikacije z državnim aparatom, predvsem pristojnimi ministrstvi. S tem je povezano tudi počasnejše pridobivanje evropskih sredstev, zaradi česar je v konkurenčnem minusu.

Turk je medtem dejal, da morajo podjetništvo podpirati štirje stebri: svoboda, pošten sistem tekmovanja, socialna država, ki ni izgovor, ampak varovalo, in dober pravni sistem.

Gostje so za zaključek iz občinstva dobili zelo zanimivo vprašanje: kaj so ključne tri točke, pomembne za preboj. 

Turk meni, da je to dobra izobrazba, želja po uspehu in finančna infrastruktura, Šuštaršič je izpostavil ukrotitev in ureditev države, financiranje in mentaliteto, Fonda pa motivacijo mladih, ki ni povezana le z izobrazbo, financiranje, ki pa ne sme biti preveč lahko dostopno, in inovativnost. 

Foto: Ana Hrustek

Preberite tudi:

Polanec: Globalno okrevanje je zelo vprašljivo

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.