https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Kaj je trenutna vlada naredila za Pomurje?

20.04.2022 ob 15:00  

Mandat trenutne vlade je v zadnjih izdihljajih. Naredili smo pregled nekaterih projektov in investicij v Pomurju.


Podcenter za protipoplavno zaščito

V Murski Soboti bo eden od podcentrov, ki bo namenjen protipoplavni zaščiti. V pomurski regiji v 27 občinah deluje 238 gasilskih društev. V okviru pomoči, zagotovljene s PKP 7, so društva prejela skupno 548 tisoč evrov.

Ureditev negovalnega oddelka

Ureditev negovalnega oddelka soboške bolnišnice obsega novogradnjo. Investicija vključuje tudi nakup splošne in medicinske opreme za nove prostore negovalnega oddelka, med drugim bo investicija omogočila tudi 72 novih postelj.

Nadgradnja vodovodnega sistema B

Na območju občin Beltinci, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina bo dograjen in hidravlično izboljšan vodovodni sistem Pomurje B. Projekt vključuje izgradnjo približno 167 km novega vodovodnega omrežja, novogradnjo 13 objektov, nadgradnjo 47 obstoječih objektov na sistemu B, nadgradnjo vodnega vira Fazanerija in izvedbo nadzornega centra vodovodnega sistema B.

Ureditev kolesarskih poti

Celostna ureditev kolesarskih poti (6 projektov) 02 Na območju 6 občin, in sicer Gornja Radgona, Beltinci, Apače, Dobrovnik, Lendava in Velika Polana, bosta potekala izgradnja in ureditev kolesarskih povezav med naselji, ki se med seboj delno povezujejo tudi na ravni občin. Na območju navedenih občin bo tako na novo urejenih 22,25 km kolesarskih poti. 

Nakup in ureditev objekta v Črenšovcih

Glavni namen investicije je bil odkup objekta v Črenšovcih in njegova rekonstrukcija za izvajanje celodnevnega institucionalnega varstva za starejše od 65 let s kapaciteto 6 enoposteljnih in 10 dvoposteljnih sob z lastnimi sanitarijami. V letu 2021 so izvedli nakup objekta, letos je predvidena ureditev objekta za potrebe zunanje enote.

Dnevni center Odranci

Predmet investicije je novogradnja za potrebe dnevnega centra v Odrancih, v katerem želi investitor, Dom starejših Lendava, zagotavljati storitve dnevnega varstva za osebe, starejše od 65 let. Novovzpostavljena enota dnevnega centra bo lahko sprejela 10 oseb.

Rekonstrukcija podstrešja Doma starejših Rakičan

Glavni namen investicije je rekonstrukcija podstrešja v matični enoti Doma starejših Rakičan, v katerem se bo vzpostavila enota za zagotavljanje začasnih namestitev za osebe, starejše od 65 let. Zagotovilo se bo skupno 9 dvoposteljnih sob.

Kolesarske povezave

Načrtovanih je osem projektov obnove ali izgradnje kolesarskih stez, s katerimi bo v regiji pridobljenih 19 km kolesarskih povezav. Med drugim se bodo vzpostavile nove kolesarske poti v občinah Murska Sobota in Gornja Radgona, kolesarske povezave med manjšimi naselji, dogradilo pa se bo tudi že obstoječe kolesarsko omrežje Turnišče– Dobrovnik–Lendava.

Posodobitve železniške infrastrukture

Na regionalni železniški progi Ljutomer–Gornja Radgona se ukinjajo nivojski prehodi in zgradijo povezovalne ceste, s čimer se bosta bistveno povečali varnost za vse udeležence v prometu in pretočnost prometa. Načrtovana je železniška povezava med Beltinci in Lendavo ter med Lendavo in Redičem. Predvideno je, da se bo v letu 2022 začela izdelava strokovnih podlag in da bo pripravljena pobuda za državni prostorski načrt.

Nova telovadnica

Gradnja telovadnice za potrebe športne dejavnosti za Srednjo zdravstveno šolo Murska Sobota in Biotehniško šolo Rakičan. V sklopu projekta je predvidena izvedba zunanje ureditve z ureditvijo zunanjih športnih površin. Naložba bo predvidoma dokončana do konca leta 2023.

Sofinanciranje občinskih investicij v vrtce in šole

V Pomurju je bilo na podlagi razpisan izbranih za sofinanciranje 15 projektov v skupni vrednosti 11.386.246,50 evra. VRTCI: Odobrena sredstva za: prizidek vrtca Cankova (Občina Cankova) vrtec Stogovci (Občina Apače) rekonstrukcijo vrtca na Srednji Bistrici (Občina Črenšovci) rekonstrukcijo in prizidek vrtca Beltinci (Občina Beltinci) izgradnjo vrtca Puconci (Občina Puconci) novogradnjo vrtca v občini Sveti Jurij ob Ščavnici rekonstrukcijo in dozidavo objekta za vrtec Turnišče (Občina Turnišče) izgradnjo vrtca Veržej (Občina Veržej) prizidek vrtca v Mali Nedelji (Občina Ljutomer). ŠOLE: Odobrena sredstva za: dograditev učilnic Osnovne šole IV. Murska Sobota (Občina Murska Sobota) dograditev telovadnice ob Osnovni šoli Kapela (Občina Radenci) rekonstrukcijo Osnovne šole Prosenjakovci (Občina Moravske Toplice) izgradnjo prizidka k Dvojezični osnovni šoli I Lendava (Občina Lendava) izgradnjo športne dvorane ob Osnovni šoli Gornja Radgona (Občina Gornja Radgona) rekonstrukcijo učnih prostorov Osnovne šole Sveti Jurij (Občina Rogašovci). Občina Lendava bo sredstva vložila v športno-rekreacijski park pri Dvojezični srednji šoli Lendava, Občina Apače za izgradnjo igrišča za mali nogomet z umetno travo, Občina Črenšovci v posodobitev športnih objektov, Občina Ljutomer v izgradnjo koloparka pri ŠIC Ljutomer in Občina Radenci v novogradnjo športnega poligona.

Nova stanovanja

Stanovanjski sklad RS ima v pomurski regiji končane ali še načrtovane projekte: – Murska Sobota: 27 stanovanj; – Radenci: 10 stanovanj; – Gornja Radgona: približno 10 stanovanj; – Lendava: od občine odkupljena zemljišča za približno 70 stanovanj.

Večkratno povečanje povprečnine

Skupno se je v tem mandatu občinam povprečnina povečala za skoraj 60 evrov. V letu 2021 je znašala 628,20 evra, v letu 2023 pa 647 evrov. Glede na leto 2021 bodo leta 2023 občine te regije prejele od okoli 3.000 evrov (Hodoš) pa do 185.000 evrov (Murska Sobota) več sredstev v občinski proračun z naslova primerne porabe, izračunano glede na število prebivalcev, kar je sicer polovica vseh prihodkov občin.

Ohranjanje kulturne dediščine

Ohranjanje in varovanje kulturne dediščine je ena od prednostnih nalog ministrstva za kulturo. V pomurski regiji bodo finančno podprli obnovitvena, konservatorsko-restavratorska in vzdrževalna dela nepremične kulturne dediščine.

Vlada je med drugim podprla izgradnjo širokopasovnega omrežja.

* Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija