https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

To bo vaš največji izziv pri optimizaciji spletne strani v letu 2022!

25.04.2022 ob 9:00  

Fokus današnjih kupcev se iz fizičnih trgovin hitro premika na digitalni svet oziroma spletne strani trgovin. Zato prehajajo podjetja k metodam digitalnega marketinga, da bi razširila svoj doseg, vidnost in stopnjo konverzij. Vendar se vsa podjetja niso uspešno uveljavila na spletu kot vodilna v svoji panogi. Zakaj? Tudi zaradi razlik v znanju in obvladovanju SEO optimizacije.


Nobena strategija digitalnega marketinga ni popolna brez optimizacije spletnih strani za iskalnike. In brez SEO kot glavne prioritete vaše digitalne strategije izgubljate potencialne stranke iz minute v minuto. SEO je temeljni del tržnega uspeha kateregakoli podjetja v današnjem digitalnem svetu.

Za SEO področje je značilno, da se nenehno spreminja, kar pomeni, da morajo lastniki podjetij oziroma spletnih strani ažurno slediti trendom in spremembam. In kot kaže bodo zadeve postajale čedalje bolj kompleksne in zahtevne. Google se že nekaj časa osredotoča na uporabniško izkušnjo (UX).

Kaj to pomeni za SEO? No, to pomeni, da se bo moral vaš SEO bolj kot kdaj koli prej osredotočiti na celotno uporabniško izkušnjo. In čeprav optimizacija spletnih strani SEO prinaša dobre rezultate, jo je relativno težko izvajati. Obstaja veliko izzivov, s katerimi se boste morali soočiti med izvajanjem SEO za vaše spletne strani. Da bi razumeli te pogoste izzive ali težave, moramo nekoliko podrobneje razumeti kompleksnost delovanja SEO. V tem članku bomo razčlenili, kako deluje SEO, kam so usmerjeni trendi in kako se lahko lotite spletne optimizacije.

Kaj je SEO?

SEO je okrajšava za »Search Engine Optimisation«, ki se nanaša na proces izboljšanja kakovosti spletne strani tako on-site kot off-site. Posledica je boljša uvrstitev na iskalniku in povečanje organskega prometa. V današnji digitalni dobi  - umestitev vašega podjetja v spletnih iskalnikih, kot so Google, Bing ali Yahoo, pomembno vpliva na verodostojnost vaše blagovne znamke in povečuje potencial konverzij. Zato je zelo pomembno, da imate dobro SEO strategijo.

SEO spletnega mesta se izvaja z uporabo različnih tehnik ali metod za povečanje vaše priljubljenosti prek organskih rezultatov na spletnih iskalnikih. Za boljše SEO rezultate morate upoštevati nekatere stvari, kot so:

Kakovost prometa

Obiskovalci pridejo na vašo spletno stran prek Googla, ko iščejo vašo storitev, izdelek ali določeno informacijo na vaši strani. Pri tem se osredotočamo na obiskovalce, ki bojo oddali povpraševanje oz. kupili izdelek / storitev. Zato je kakovost prometa, ki obišče vaše spletno mesto, zelo pomembna.

Količina prometa

Recimo, da v enem mesecu na svojo spletno stran dobite le sto obiskovalcev. V takem primeru je največje število prodaj, ki jih lahko dosežete prek vaše digitalne platforme - do 100.

V drugem primeru pa recimo vašo spletno stran obišče tisoč obiskovalcev. Verjetnost, da boste prejeli več prodaje je že precej večja kot v prejšnjem primeru. Torej morate na svojo stran pridobiti več obiskovalcev, da boste imeli boljšo prodajo oziroma večjo stopnjo želene konverzije.

Organski rezultati

Organski promet se nanaša na neplačan promet, ki je bil pridobljen z različnimi metodami in ne z oglaševanjem. Medtem ko je plačljivo oglaševanje na spletni strani pogosta praksa v digitalnem marketingu, pa ni na dolgi rok ni najbolj priporočljiva.

Zakaj je optimizacija spletnih strani pomembna?

SEO optimizacija je ključnega pomena za privabljanje (več) obiskovalcev na vaše spletne strani in ohranjanje pozicije vašega spletnega mesta v različnih spletnih iskalnikih. Glavni namen SEO je ustvariti več prometa na vaše spletno mesto iz različnih virov.

SEO ima ključno vlogo pri spletnih trgovinah. S pravilno uporabo orodij SEO lahko ustvarite več prometa in prodaje. SEO lahko uporabite za izgradnjo svoje blagovne znamke. S SEO optimizacijo lahko vaša blagovna znamka dobi spodbudo, ki jo potrebuje. Statistični podatki so dokazali, da optimizirana spletna stran zasluži več prometa kot neoptimizirana stran.

Optimizacija spletnih strani pomaga, da vas doseže pravo ciljno občinstvo. To ciljanje pomaga povečati kakovost vašega prometa.

SEO poveča verodostojnost in avtoriteto vaše platforme z ustvarjanjem pravega prometa za vaše spletno mesto. Poveča vaše možnosti v primerjavi s konkurenti, ki morda niso opravili SEO optimizacije.

Če bo vaša spletna stran optimizirana, bo obiskovalec lahko učinkoviteje dobil zahtevane informacije, kar izboljša uporabniško izkušnjo.Optimizacija spletnih strani vam omogoča, da lažje analizirate svojo rast in rezultate.

Koristni nasveti za opravljanje optimizacije spletnih strani

Za SEO optimizacijo lahko sledite tem nasvetom.

Naj bo vaše spletno mesto enostavno dostopno, tako da lahko spletni iskalniki dostopajo do njega in ga prikažejo v ustreznih rezultatih iskanja.

Naj bo vaša vsebina ustrezna in posodobljena za iskalčevo poizvedbo, da pridobite zaupanje uporabnikov.

Uporabite ključne besede, ki bi jih uporabnik lahko uporabil, ko išče informacije ali izdelek, ki jih imate vi. Google se osredotoča na ključne besede za iskanje ustreznih spletnih strani za izvedeno iskanje.

Vaša spletna stran se mora hitro naložiti in imeti uporabniku prijazen vmesnik, za dobro uporabniško izkušnjo.

Zagotovite vsebino, ki jo je mogoče deliti, kar poskrbi za dodatno promocijo vaše spletne strani in blagovne znamke.

Kakor enostavno se sliši, SEO optimizacija ni vedno enostavna, še posebej, če ste začetnik. Hitro lahko naletite na izzive in težave, zaradi česar je težko in frustrirajoče.

Pogosti izzivi pri SEO optimizaciji

1) Indeksiranje za boljšo uvrstitev

Soočanje z nenamerno devalvacijo v iskalnikih zaradi minimalnih težav z indeksiranjem, ki se jim je mogoče izogniti, je ena najpogostejših težav, s katerimi se soočajo spletna mesta.

Te težave je mogoče enostavno upravljati in jih rešiti, če razumemo algoritme, ki jih uporabljajo iskalniki. Do zgoraj opisane težave namreč pride, ko ljudje preprosto zgradijo povezave in nezaželene strani brez indeksa, v upanju, da se bodo samodejno pojavile v rezultatih iskanja.

Vendar temu ni tako. To je vidno v mnogih primerih, ko je bilo najdenih veliko strani, ki niso vključevale oznake noindex, kar bi moral Google samodejno indeksirati vendar jih ne. Ko na stran postavite oznako noindex, želite, da Google to spletno stran izpusti iz pregledovanja s spletnimi pajki (angl. crawling) in tako zagotovi, da zanjo ne boste plačali.

Toda do strani dostopa in zaračunava iskalnik. Tudi če popravite noindex, Google ne more izvesti nobenih sprememb, dokler ne preišče vseh podatkov.

Google običajno lahko samodejno indeksira 50 % teh strani brez indeksa v svoji "search console", vendar lahko ustvari le približno 1 % dejanskih podatkov, kar vodi v razvrednotenje večine spletnega mesta. To pomeni, da aktivno plačujete za strani, za katere ne želite, da so vidne.

To težavo lahko rešite tako, da pregledate strani, ki jih ne želite indeksirati, in jih odstranite iz proračuna za iskanje po vsebini (angl. crawl budget).

2) Lokalizacija storitev

Druga pogosta težava, s katero se soočajo stranke, je, da imajo podporo za več jezikov. Čeprav je podpora za več jezikov odličen način za povečanje občinstva in mednarodno pokritost. Vendar ga je treba pravilno nastaviti, da deluje.

Ko za lokalizirano besedilo uporabite strukturo URL-jev, morate na njihovem spletnem mestu nastaviti HREFLang, da bo pravilno deloval. Kode HREFLang so odvisne od države in jezika, na katerega ciljate. Če obstajajo kode, ki ne obstajajo več ali so nepopolne, bo prišlo do velikega podvajanja, ki ga je treba indeksirati. Obstaja tudi lokalni nabor Open Graph za en_US, ki vključuje strani, ki na začetku niso v angleščini. To je pomembna nastavitev, ki Googlu zagotavlja informacije o jezikih, ki lahko povzročijo zmedo, če niso pravilno nastavljene.

3) Preveč enakih ključnih besed

Pogosta težava, s katero se srečujejo uporabniki, je, da ima več strani na njihovem spletnem mestu enake ključne besede. Ko iščete to ključno besedo, bodo te strani tekmovale med seboj v rezultatih, kar povzroča težave in manj rezultatov.

Ko se različne strani vašega spletnega mesta borijo za iste ključne besede, to vpliva na vašo uvrstitev v Googlu.

4) Sidrno besedilo s preveliko optimizacijo

Sidrno besedilo (angl. anchor text) je označeno besedilo, ki je lahko dostopno obiskovalcem in pomaga povečati promet na spletni strani. Včasih spletna mesta na koncu zlorabljajo to sidrno besedilo.

Nekatere od kategorij so spodaj:

          Branded – ta vrsta sidrnega besedila vsebuje ime blagovne znamke, ki jo predstavljate. Ime blagovne znamke se uporablja neposredno ali v poljubnem številu manjših različic.

          Generic – ta metoda uporablja vsakdanje besede, vendar jim daje dodano vrednost.

          Miscellaneous – včasih lahko spletne strani nevede uporabljajo sidra, ki niso povezana s spletnim mestom. To so običajno generična imena.

          Low Quality – uporaba modnih simbolov, tujih znakov ali nenaravno dolgih znakovnih nizov kot sidra - zmanjša kakovost.

          Targeted – nekatere spletne strani poskušajo svoje iskalne besede uporabiti kot del sidra, da bi stran pridobila več prometa. Toda ta igra na srečo lahko povzroči negativen učinek, saj veliko filtrov nato blokira to spletno mesto.

          Topical – druga razširjena napaka je, če morda uporabljate izraze, ki so tesno povezani z vašo temo, ki vas zanima, vendar niso enaki. Uporaba teh besed se morda zdi dobra ideja, vendar ratings/ocene to trditev zanikajo.

          URL – nekatera spletna mesta uporabljajo naslove spletnih strani ali URL. Ta uporaba URL-jev in naslovov spletnih mest je najslabša možna ideja.

5) Neučinkovite povezave ali tehnike povezovanja

Kadar katerokoli spletno mesto večkrat deli visokokakovostno vsebino, bo imelo višjo uvrstitev pri iskanju in več obiskovalcev. Dobro uvrščena spletna stran bo zagotovila večje koristi, saj bo pripomogla k hitremu izboljšanju ocen. To prednost je mogoče zlahka pridobiti z uvrstitvijo na nekaj najboljših spletnih strani, namesto na tisoče, ki so sicer potrebne za povečanje uvrstitve (angl. ranking).

Veliko število povezav se potem sooča s tveganjem, da jih preprečijo filtri, s katerimi so opremljeni Google ali drugi podobni spletni iskalniki. Uporaba boljše vsebine vam bo pomagala trajno pridobiti boljšo uvrstitev in preprečiti, da bi vas filtri označili z zastavico.

Razvijanje takšne celostne metode za strategijo razvrščanja je najboljši način, da dosežete vrh in ohranite svoj položaj na tej poziciji.

Nekatere glavne točke, ki si jih je treba zapomniti, so:

          Izogibajte se preveč optimiziranemu sidrnemu besedilu, namesto tega imejte raje kombinacijo izrazov blagovne znamke in aktualnih izrazov

          Uporaba kakovostne vsebine, kot so blogi ali objave znotraj in zunaj vašega spletnega mesta za povezavo do vaših spletnih strani

6) Poročila o uspešnosti in metrike

Promet na vaši spletni strani sestavljajo posamezniki, ki jih zanima vaša vsebina ali ponudba, zaradi česar so pridobljeni podatki ključnega pomena. Najboljši način za ustvarjanje dolgoročne rasti bi bil preusmerjanje obiskovalcev na vaše spletno mesto, namesto da bi poskušali pridobiti več povezav in uvrstitev na druge načine. Izboljšana vsebina in večji promet spletne strani vam bosta pomagala doseči višje uvrstitve.

7) Nizka kakovost povezav - t.i. "pillow links"

Slabše povezave oz. pillow links se nanašajo na primarne povezave, ki jih ustvarite, ko začnete razvijati svojo spletno prisotnost. Gre za povezave, ki običajno ne targetirajo točno določene podstrani oz. vodijo na domačo stran in ne vsebujejo ciljane ključne besede. Njihov namen je večja diverzifikacija povratnih povezav na vaše spletno mesto.

8) Preusmeritve znotraj vaše spletne strani

Na svojem spletnem mestu morate uporabiti pravilne povezave za preusmeritev. Prekomerne ali napačne povezave za preusmeritev na straneh je lahko težava. Veliko število preusmeritvenih povezav na vaši spletnih straneh lahko poveča zakasnitev spletnega mesta, zaradi česar postanejo spletne strani počasne.

Obstajajo različne vrste preusmeritev 3XX. Vendar pa so najpogostejše preusmeritve, ki jih uporabljajo spletna mesta, preusmeritve 301 in 302.

Preusmeritev 301 pride prav, ko želi uporabnik dostopati do strani na vašem spletnem mestu, ki ni več na voljo. To se običajno zgodi, ko se povezava trajno premakne na drugo lokacijo. Pomembno je omeniti, da je to pogost pojav na spletu. Ko pride do zakasnitve, bo strežnik vrnil URL, ki je drugačen od tistega, ki ste ga zahtevali. Vendar tudi če se URL, na katerega se vrne, razlikuje od tistega, kar želite, se spletna stran še vedno naloži, kot bi se morala.

Večina spletnih skrbnikov na splošno ignorira to vprašanje zamude. Vendar pa fizična razlika med vašo lokacijo in lokacijo strežnika pomeni, da je za prenos malo informacij kot so "small headers", potrebnih precej časa.

Če želite izboljšati izkušnjo končnega uporabnika vašega spletnega mesta, morate optimizirati hitrost svoje spletne strani in njeno delovanje. Hitrost spletne strani lahko povečate tudi tako, da odstranite vse izbirne povezave 301. Odstranitev teh povezav bo izboljšala uporabniško izkušnjo, da bodo lahko navigirali po spletni strani bolj svobodno v razmeroma hitrem tempu.

Povezave 301 lahko odstranite s svojega spletnega mesta, da dosežete boljšo hitrost delovanja. Če pa se sprašujete o razliki med povezavami 301 in 302, je tukaj kratek odgovor.

301 se osredotoča na trajno selitev, 302 pa na začasno.

9) Slabo optimiziran meta opis

Meta opis se nanaša na 160-znakovni povzetek, ki je viden v rezultatih iskanja in na vašem spletnem mestu. Ta povzetek pomaga gledalcem razumeti ustreznost vašega spletnega mesta in vpliva na promet vaše spletne strani. Še vedno pa ni jasno, ali pravilno definiran meta opis pomaga pri optimizaciji za iskalnike ali ne. V izjavi, ki je izšla leta 2009, je Google omenil, da meta opis ne vpliva na SEO in uvrstitev spletnega mesta v Googlu.

Vendar je treba omeniti, da je meta opis prikazan v rezultatih iskanja. Zato meta opis vpliva na klike, ki jih prejmete na svoji spletni strani. Medtem ko v teoriji meta opis ne vpliva na uvrstitev vaše strani in optimizacijo iskalnikov - pa v praksi dejansko vpliva.

Čeprav se zdi, da SEO obstaja že kar nekaj časa, se pri definiranju meta opisa še vedno dela veliko napak. Oglejmo si nekaj pogostih napak pri definiranju meta opisa spletne strani.

  • Meta opis je prekratek (pod 70 znaki)
  • Predolg meta opis (nad 130 znakov)
  • Kopiran ali podvojen meta opis
  • Nepomembne informacije v meta opisu
  • Ne poudarja vašega EPV – edinstvene ponujene vrednosti
  • Ne vsebuje sprožilca ali ključnih besed
  • Preveč zapleteno za razumevanje

To je nekaj osnovnih napak, ki vplivajo na meta opis vaše spletne strani. Z upoštevanjem teh točk se lahko prepričate, da bo vaš meta opis ustvaril več prometa na vaše strani.

10) Slaba vsebina

Kakovostna vsebina je lahko razlika med uspehom in neuspehom, če gre za kateri koli vidik digitalnega marketinga. Težava slabe vsebine za SEO je, da je pogosto slabe kakovosti brez pomembnih ključnih besed, ki so glavni dejavnik za privabljanje prometa na vaše spletne strani.

Odlična vsebina lahko privabi več obiskovalcev na vašo spletno stran. Bolj verjetno je, da bo uporabnik kliknil povezavo, ki prikazuje ustreznejše informacije kot druga stran/povezava, ki tega ne ponuja.

Splošno prepričanje je, da lahko veliko število povprečnih objav premaga majhno število objav s kakovostno vsebino. Vendar temu ni tako. Več prometa priteka na spletno stran, ki ima bolj kakovostno vsebino kot povprečno vsebino. Vsebina, ki jo objavite, mora biti ne le kakovostna, ampak tudi ustrezna. Vsebovati mora ključne besede, ki so ključni instrument za pretok prometa na vašo spletno stran.

Poleg tega morajo biti vsebine popolne dolžine. Najvišje uvrščene objave v Googlu, v povprečju obsegajo okoli 1800 besed. Poleg tega je lahko vključitev slike in nekaterih zunanjih izhodnih (angl. outbound) povezav v veliko pomoč, pri višji uvrstitvi vaših vsebin.

Naj optimizacija spletnih strani popelje vaše podjetje na naslednjo raven

Čeprav je pomembno vključiti SEO optimizacijo v strategijo digitalnega marketinga, je enako pomembno tudi učinkovito izvajanje SEO. Ena napačna ključna beseda, predolg meta opis ali počasno delovanje strani lahko onemogočita učinkovito delovanje vaše spletne strani in pridobivanje občinstva. Osredotočite se na pisanje edinstvene vsebine, ki vključuje vaše strokovno znanje in izkušnje. Tako boste izstopali in lažje pridobili povratne povezave.

Spletne optimizacije se lotite s pomočjo zgornjih smernic, da se boste višje uvrstili v Googlovih rezultatih iskanja in pridobili več prometa na vašo spletno stran. Z ustvarjanjem izvirne vsebine lahko izboljšate uvrstitev v iskalnikih (SERP) in pridobite več prometa od Googla. Bistvo je, da SEO postaja vse bolj zapleten in da morate k SEO pristopiti celostno, če želite doseči dobre rezultate.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.