https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Bogojini potekalo območno srečanje odraslih folklornih skupin

28.04.2022 ob 6:05  

V soboto, 23. aprila 2022, je v kulturni dvorani v Bogojini potekalo območno srečanje odraslih folklornih skupin. Zaradi majhnega števila prijav so se pomurske Območne izpostave Lendava, Murska Sobota in Ljutomer odločile, da organizirajo prireditev skupaj. Prisotne in nastopajoče je pozdravil in nagovoril župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač. Program je povezovala vodja OI Ljutomer Mira Rebernik Žižek. Vodji OI Murska Sobota Naša Brulc Šiftar in OI Lendava Rozina Nemec ter predsednica sveta OI M. Sobota Marta Horvat pa so po zaključenem programu vodjem skupin podelile priznanja v zahvalo.

 

V programu so sodelovala naslednja društva:

Folklorna skupina Kulturno-turističnega društva Moščanci

Skupina deluje že 24 let. Plešejo pretežno goričke plese, saj želijo z različnimi projekti aktivno sodelovati na področju kulture s poudarkom na ohranjanju plesne kulturne dediščine Goričkega. Kot pravijo, pa gredo tudi s časom naprej, se izobražujejo in izvajajo tudi sodobne plese. Umetniška vodja je Dragica Kolarič, ki je tudi avtorica koreografije z naslovom Sodobni plesi. Avtor glasbene priredbe je Niko Pelc.

Folklorno skupino Turistično-kulturnega društva Babinci zadnje čase zaznamuje predvsem menjava generacij, česar so še posebej veseli. Tako umetniški vodja skupine Blaž Djačkaj svoje znanje prenaša na mlajše rodove, ki se vse manj zanimajo za folkloro. Skupina se udeležuje različnih festivalov, tako doma kot po Evropi. Blaž Djačkaj pa je poleg koreografije tudi avtor glasbene priredbe današnjega nastopa z naslovom Kosci in grabljice.

Članska folklorna skupina Kulturno-umetniškega društva Beltinci je bila ustanovljena davnega leta 1938, in sicer na pobudo Franceta Marolta, ki ga je tiste čase pot zanesla v Prekmurje. Skupina je nastopala doma in v tujini, sodelovala je pri snemanjih igranih in dokumentarnih filmov. V oblikovanju svojih spletov se še naprej trudijo ohraniti plese takšne, kot so bili nekoč. Plešejo predvsem prekmurske plese, z njimi pa še vedno nastopa tudi pozvačin. Zvesti so svatovskim in žetvenim običajem. Skupina ima dva umetniška vodja, Martino Tratnjek in Edvarda Črniča. Naslov današnje koreografije je Mlinar, njena avtorica pa je Nežka Lubej. Avtor glasbene priredbe je Alen Lebar.

Folklorno skupino Društva upokojencev Črenšovci sestavljajo starejši plesalci, ki ne le radi plešejo, ampak se tudi radi družijo. Kot pravijo, si s plesom utrjujejo zdravje in krajšajo čas, hkrati pa ohranjajo ljudsko izročilo. Zato še vedno radi sodelujejo na revijah, različnih prireditvah, pokažejo se tudi v vrtcu ali šoli. Na ljudsko glasbo bodo zaplesali koreografijo z naslovom Splet prekmurskih plesov. Avtorica koreografije je umetniška vodja Vera Zver.

Folklorna skupina Leščeček deluje že 16 let pod okriljem Kulturnega društva Slavka Osterca Veržej. Ime skupine je povezano z njihovim krajem. Leščeček je namreč varuh narcis, ki maja pobelijo veržejske travnike. Skupina pod umetniškim vodjem Markom Rusom šteje danes več kot 35 plesalcev in pevcev z obeh bregov Mure. S plesom in petjem ohranjajo slovensko ljudsko izročilo in tudi tako krepijo medsebojne prijateljske vezi. Predstavljajo se tako na domačih kot tujih odrih. Avtor koreografije Marko Rus je tokratni nastop naslovil Razkriški plesi. Avtor glasbene priredbe je David Lukner.

Veteranska folklorna skupina Kulturno-umetniškega društva Beltinci je bila ustanovljena leta 2006, in sicer na pobudo nekaterih nekdanjih folkloristov, ki so ljubezen do plesa nosili v duši. Plešejo samo izvirne plese in tako skrbijo, da ostanejo takšni, kakršne so prejeli od svojih prednikov. Umetniška vodja je Valerija Žalig, ki je tudi avtorica koreografije z naslovom Pozvačin. Avtor glasbene priredbe je Danilo Lebar.

Foto: Rozina Nemec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.