https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Inflacija aprila dobila nov pospešek, največ zaradi cen goriv in hrane

03.05.2022 ob 6:00  

Cene življenjskih potrebščin so se aprila na letni ravni zvišale za 6,9 odstotka, kar je 1,5 odstotne točke več kot v marcu. Na mesečni ravni so se po marčnem 1,1-odstotnem padcu tokrat dvignile za 2,6 odstotka. K inflaciji so največ prispevale cene goriv in hrane, je objavil na spletni strani statistični urad.

K letni inflaciji so tako cene naftnih derivatov ter hrane in brezalkoholnih pijač prispevale po 1,5 odstotne točke. V prvi skupini so se tekoča goriva podražila za 35,9 odstotka ter goriva in maziva za osebna vozila za 29,6 odstotka, pri čemer so bile cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. Cene hrane in brezalkoholnih pijač so bile medtem v primerjavi z enakim obdobjem lani višje za 9,2 odstotka.

Višje cene stanovanjske in gospodinjske opreme ter tekočega vzdrževanja stanovanj (za 9,2 odstotka) so prispevale 0,7 odstotne točke. Med podražitvami v medletni primerjavi so po navedbah statistikov izstopale tudi za 11 odstotkov višje cene avtomobilov in za 7,9 odstotka višje cene gostinskih storitev. Prve so k inflaciji prispevale 0,6 odstotne točke, druge pa 0,4 odstotne točke.

Na drugi strani so nižje cene električne energije (za 21,6 odstotka) ob državnem posegu v omrežnine in nekatere dajatve letno inflacijo ublažile za 0,8 odstotne točke. 

Cene blaga so bile aprila v povprečju višje za 7,9 odstotka kot pred letom dni, cene storitev pa za 5 odstotkov. Blago dnevne porabe se je podražilo za 9,1 odstotka, trajno blago za 8,8 odstotka in poltrajno blago za 2,7 odstotka. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila aprila 4-odstotna.

Mesečna inflacija predvsem posledica višjih cen živil in počitniških paketov

K mesečni inflaciji so največ, po 0,5 odstotne točke, prispevale višje cene hrane (za 2,9 odstotka) in počitniških paketov (za 19,2 odstotka). V skupini hrana so se najbolj podražili olje in maščobe (za 7 odstotkov), meso (za 6,3 odstotka), zelenjava (za 5,2 odstotka) ter kruh in izdelki iz žit (za 2,9 odstotka).

Kljub zamrznitvi plačevanja omrežnin in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije je bila dražja kot marca tudi električna energija (za 11,6 odstotka), k mesečni inflaciji pa je prispevala 0,3 odstotne točke.

Za prav toliko so inflacijo zvišale podražitve oblačil in obutve (za 3,8 odstotka). K inflaciji so 0,2 odstotne točke dodala dražja tekoča goriva (za 20,4 odstotka), po 0,1 odstotne točke pa so prispevale na primer še višje cene cigaret (za 2,5 odstotka), najemnin (za 6,2 odstotka), zbiranja odpadkov (za devet odstotkov), plina (za 5,8 odstotka) in najema garaž, parkirišč in osebnih vozil (za 16,6 odstotka).

Harmonizirani indeksi cen življenjskih potrebščin

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila aprila 7,4-odstotna, mesečna inflacija po tem kazalniku pa je dosegla 2,1 odstotka. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 4,2-odstotna.

Cene blaga so bile na letni ravni v povprečju višje za 8,6 odstotka, cene storitev pa za pet odstotkov. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 10 odstotkov, trajno blago za 8,2 odstotka in poltrajno blago za 3,4 odstotka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.05.2022 ob 14:12 gost

      Pa to ni res, vlada čelavoga diktatora je tako dobro gospodarila. Hudič bo zdaj ko bodo iz omar padali okostnjaki. Potem pa bo Golob kriv.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2022 ob 22:22 kekec gost

        To so van te specialne sankcije proti Rusije. Nan skodo napravijo, ruson je pa en prdec ka njen slovenske sankcije napravijo

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.05.2022 ob 14:17 gost

      To so bonbončki kere je delil ponepotrebnem. Da so eni debili sedeli od jutra do večera v gostilni. Vračali pa bomo tudi tisti keri nismo nič bobili. Prekleta golazen pedreska desna in hlapci.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.05.2022 ob 14:19 gost

      To kaj je po kradla vlada,,, janusa groznuga,,, ni njegovi hlapci bomo vračali do leta gospodovega 2090.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.05.2022 ob 14:49 gost

      bo taubek to odpravil z svobodnim plesom ,nič se ne sekirajte ,plešemo dan in noč,svobodno plešemo

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.05.2022 ob 16:17 GOLOB DEBIL gost

      Golob o podražitvah goriv: Vlada se maščuje ljudem, ker je niso izvolili...debilko, GOLOBIZMI v vsem svojem sijaju, a ko je vlada pocenila goriva pa je sikal da se gre za predvolilne bombončke in da bo treba to vračati. Pa kaj vi levi majmuni se poslušate ? enkrat isto stvar grajate drugič hvalite, kako veter piha pač. Prideš ti na oblast Golobajzl pa bomo videli takrat cene goriva, plina, elektrike...komaj čakam mojster da nastopiš s svojim cirkusom.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.