https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zagovornik enakosti: Pogoj PCT ne pomeni diskriminacije

07.05.2022 ob 6:00  

Zagovornik načela enakosti je v letu 2021 dopolnil peto leto delovanja. Prvemu predstojniku samostojnega državnega organa za varstvo pred diskriminacijo, zagovorniku Mihi Lobniku, je državni zbor oktobra lani podelil nov petletni mandat.


Med obravnavanimi primeri domnevne diskriminacije, ki jih je Zagovornik zaključil leta 2021, je bilo največ zadev s področja zaposlovanja in dela, dostopa do dobrin in storitev in s področja socialnih pravic.

Prijavitelji domnevne diskriminacije so največkrat zatrjevali diskriminacijo zaradi njihovih osebnih okoliščin invalidnosti, narodnosti, rase ali etničnega porekla, spola in starosti.

Zagovornik je opravil tudi približno 1.700 ur svetovanja, pomoč in podporo pa pri tem nudil 415 ljudem, ki so menili, da so diskriminirani.

V okviru spremljanja stanja na področju diskriminacije in osveščanja je pripravil dve posebni poročili, in sicer o položaju gluhih v izobraževalnem sistemu in o položaju transspolnih ljudi v postopkih medicinske potrditve spolne identitete in pravnega priznanja spola v Sloveniji. Na podlagi ugotovitev iz posebnih poročil je pristojnim priporočil ukrepanje za odpravo diskriminatorne obravnave.

Tudi v letu 2021 je Zagovornikovo delovanje zaznamovala epidemija covida-19. Opravil je več ocen diskriminatornosti predpisov in izdal več priporočil za izboljšanje položaja skupin in posameznikov z določenimi osebnimi okoliščinami, ki bi lahko bili zaradi ukrepov deležni diskriminatorne obravnave.

Dolgotrajno zaprtje šol

Med drugim je v oceni diskriminatornosti odlokov in sklepov, ki so bili podlaga za zaprtje šol med epidemijo, ugotovil, da je imelo dolgotrajno zaprtje šol diskriminatorne učinke za vse otroke in mladostnike, še posebej negativen učinek pa na ranljive skupine otrok in mladostnikov.

Diskriminatorna do nekaterih prebivalcev

Ocenil je, da je bila omejitev izhoda iz države, ki je veljala med 29. marcem in 8. aprilom 2021, diskriminatorna do nekaterih prebivalcev, saj jim je samo zaradi njihovih osebnih okoliščin zdravstvenega stanja oziroma narodnosti ali etničnega porekla in državljanstva omejila uživanje ustavnih pravic do svobode gibanja, zasebne lastnine in zasebnega življenja.

Pogoja PCT

Oceno diskriminatornosti je opravil tudi glede pogoja PCT oziroma zahteve po izpolnjevanju pogoja prebolelosti, cepljenosti ali negativnega izvida testiranja na covid-19 za dostop do nekaterih dobrin in storitev. Ocenil je, da pogoj PCT ne pomeni diskriminacije, saj so bile vse dobrine in storitve še vedno dostopne vsakemu, če je le izpolnil enega od pogojev, kar je lahko dosegel ne glede na svoje osebne okoliščine.

Zagovornik v postopku ugotavljanja diskriminacije pri zdravstveni obravnavi stanovalcev domov za starejše občane (DSO), ki so zboleli za covidom-19, diskriminacije ni ugotovil. Ni mogel potrditi navedb, da bi bilo stanovalcem DSO zgolj na podlagi njihovih osebnih okoliščin starosti, zdravstvenega stanja in kraja bivanja poseženo v pravico do bolnišnične obravnave. Dodal je, da njegove ugotovitve ne izključujejo možnosti, da je bila pri zdravljenju katerega od stanovalcev DSO storjena strokovna napaka, kar pa ne sodi v polje diskriminacije, so zapisali pri zagovorniku..

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.05.2022 ob 7:56 gost

      Vlada v odhodu ki je zajebala ceelo državo in zadolžila generacije kere še niso rojene se pravi do leta 2090. Zdaj minister debeli Počivausek keri je največ denarja pospravil v žep govori da regulacij cen naftnih derivatov ni mogoča. Kajti da bi s tem zadolžili naše otroke. Debili zabiti desni pederi saj ste že zadolžili za 40 milijard tiste ki se bodo rudili leta gospodovega 2090. Če se bo sploh gdo rodl. Vse kar dela vlada v odhodu je maščevanje ljudem ker jih niso volili. Ker za svoje,,, riti,,, so vlada in njihovi tajkuni, lobisti, priateji poskrbeli ko so oropali državno blagajno. Zdaj se pa glupi narod jebi.

      27 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.05.2022 ob 10:05 KUKI gost

        Počakaj, da se formira tvoja vlada in potem boš videl, kaj je Svoboda. Sedaj ne boste dobivali le bombončkov, proti katerim ste bili, ko ste jih dobivali. Sedaj, ko jih ni več pa je to maščevanje? Pod Svobodo boste dobili boste vsak svoj Šumi, Gorenjko, Kraš... za proizvodnjo.

        8 14 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.05.2022 ob 8:01 gost

      Ja dobro napisano. Samo to je klofuta tistim keri so in še podpirajo gilo vlado v odhodu. SDS in novo Slovenijo ostale so pa itak propadle DeSUS in smc. Propadle sopa zato ker so podpisale sporazum z hudičem,, janušem groznim,,,,.

      22 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.05.2022 ob 9:56 gost

        Sam sebi odgovarjaš n komentar ta pa je bolana do fondameta to je rusofililsko bedastoče 8:1

        3 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.05.2022 ob 10:35 gost

      Ti nisi bolan ti si hlapec vlade v odhodu kar je najhujše za človeški rod. Kajti biti podložen in biti predpražnik drugemu človeku je zadnje dejanje človeškga dostojanstva.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.05.2022 ob 12:26 gost

        Policija bo ustanovila gasilsko brigado za gašenje požara ker ne bodo imeli več vodnega topa

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.05.2022 ob 13:15 gost

      Seveda ga več nima vodnega topa ker si ga je Hojs odpepal domov. Da bo polival mimoidoče po ulici kjer živi.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.05.2022 ob 14:15 gost

      Ja ka boš pa tij prvi komentator plačüvo , vej si pa navaden klošar zabiti, primitivna ovca levojajčna, do zdaj te je država hranila , konkretno tisti po kerem non stop sereš, od zdaj naprej pa boš po Soboti po kantah za smeti brsko pa odpadke isko, samo se ne kurči tele zaleteno.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.05.2022 ob 14:21 Lendavski nadvojvoda(original). gost

      Nu tij prvi tepček, nej si vrejden ka sunce na tebe sije , samo zrak trošiš poštenim liden, tak stvari stogijo.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.