https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovensko morje preplavili klobučnjaki

04.05.2022 ob 15:00  

Obiskovalci slovenske obale so si med minulimi prazniki lahko v morju ogledali velike klobučnjake.

Nič nenavadnega ni, da so veliki klobučnjaki v slovenskem morju, je pa nenavadna njihova ogromna številčnost in trajanje, saj so v celotnem Tržaškem zalivu prisotni že od jeseni.

Veliki klobučnjak je sicer vrsta, ki naseljuje Sredozemsko morje in torej njihovo pojavljanje ni nič nenavadnega. "Nenavadna je ogromna številčnost in trajanje, kajti v velikih množinah so prisotni že od jeseni 2021, kar uvršča jesen in zimo med izjemna leta," je za STA povedala raziskovalka na Morski biološki postaji (MBP) Piran Andreja Ramšak.

Veliko število klobučnjakov je prizadelo tudi ribiče, saj se klobučnjaki med drugim ujamejo v mreže in v koče, tako da ribiči praktično nimajo ulova. Ulovi so bili zaradi tega katastrofalni.

Do poletja velikih klobučnjakov v našem morju ne bi smelo več biti. "Običajno se njihov življenjski krog zaključi pomladi in jih ponovno vidimo v jeseni in čez zimo," je še za STA navedla raziskovalka Morske biološke postaje.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.05.2022 ob 15:38 gost

      Upam da vragovje spizdijo do dopusta. Ker bom šel na našo obalo malo plavat pa pivico čotkat. Ker jaz ne hodim hrvatan podpirat turizma da se bodo oni zmene norčevali.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.