https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Avbelj: V globalni konstelaciji fikcija demokracije ne zdrži več

 

Dr. Matej Avbelj je na Akademiji aktivnega državljanstva in podjetništva iz samoumevnih konceptov, kot so delitev oblasti, svobodni mediji, volitve in predpostavke, da mora vsak sistem izvirati iz posameznika in iz njegovega dostojanstva, izpostavil, da so prav ti osnovni koncepti oziroma predpostavke pomembni, ker znajo v zgodbi o državnem pravu velikokrat »izpuhteti«.


Kje se to še posebej kaže? Po Avbljevih besedah gre v globalni konstelaciji prav za problem izginjanja suverenosti posameznikov in celo držav. Na posameznika oziroma državljana namreč ne vpliva več državno pravo, predpostavljeno na osnovi človekovega dostojnastva, podeljevanja legitimitete in demokratičnega odločanja, ampak tudi mednarodno pravo in transnacionalno pravo, na katerega imajo celo države majhen ali celo nikakršen vpliv. Kaj na primer ostane od demokracije, če upoštevamo regulatorne agencije, kot so bonitetne agencije in v povezavi z njimi finančni trgi, ki so sposobni povsem uničiti državo, celo hegemona, kakršen so (bile) ZDA. Kje je tukaj demokracija, se sprašuje Avbelj.

Predavatelj je kot zanimiv primer izpostavil internet in se vprašal, kdo ga ureja. Spet gre namreč za vladavino mednarodnih agencij oziroma globalno administrativno pravo, ki je popolnoma neodvisno od naše demokratične volje. Znotraj državnega prava so namreč zadeve jasno predpisane in sprejete z relativno širokim konsenzom, regulatorne agencije pa si same določajo pravila in predpise.

Državno pravo sicer nikoli ni bilo samozadostno, tako Avbelj, v globalni konstelaciji pa je onkraj države toliko akterjev, ki ustvarjajo pravila neodvisno od države in posegajo v interese in pravice državljanov, ne da bi ti imeli kakršno koli besedo pri tem. Ključna težava je po njegovih besedah v tem, da regulatorne agencije upoštevajo relevantni akterji, tudi države, posledično pa njihove odločitve lahko zelo usodno vplivajo na državljane.

Transnacionalno pravo v nasprotju z državnim namreč ne nastaja na podlagi nekih predpostavk in splošno določenih vrednot, ampak skozi prakso relevantnih akterjev, ki pa imajo jasne (finančne) interese, je še poudaril Avbelj. Smo v globalni konstelaciji, kjer fikcija demokratičnega odločanja in participacije sploh ne zdrži več, saj takšna globalna konstelacija raztrga vse, kar smo vedeli o državnem pravu in o načinu nastajanja tega prava. Kako v tej konstelaciji sploh še biti državljan, predvsem pa, državljan česa – države, globalne skupnosti, transnacionalne skupnosti, se še sprašuje Avbelj? To so izzivi, pred katerimi stojimo.

Preberite tudi:

- V podjetništvu bodite romantični, drzni in pogumni

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.