https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bo Američankam odvzeta pravica do splava?

06.05.2022 ob 6:00  

Ameriško javnost je v torek razburil osnutek vrhovnega sodišča ZDA, ki predlaga razveljavitev razsodbe Roe proti Wade iz leta 1973 ter s tem posledično ukinitev splošne pravice žensk do splava. Vrhovno sodišče je kasneje potrdilo, da je osnutek pristen.

Po logiki, s katero je vrhovni sodnik Samuel Alito v prvem osnutku mnenja večine pri odločitvi o zakonu proti splavu države Mississippi utemeljil ukinitev pravice do splava, lahko sodišče v prihodnje ukine razne pravice do zasebnosti, kontracepcije, pravico do homoseksualnih porok in porok med rasami.

Razkritje Alitovega mnenja, s katerim utemeljuje ukinitev pravice do splava, ki se mu je pridružila četverica konservativnih kolegov, je razburila ameriško javnost in sprožila ogorčene odzive na demokratski strani ter proteste zagovornikov pravic žensk.

Objava osnutka je podžgala tudi republikance. Sicer več kot 50 odstotkov Američanov podpira pravico do splava, nasprotuje ji okrog 30 odstotkov, preostali pa niso opredeljeni. Vprašanje je le, kdo bo bolje izkoristil energijo na svoji strani.

Biden je ob tem kritiziral gibanje, ki je s Trumpom dobilo ime in platformo na podlagi njegovega volilnega gesla "Naredimo Ameriko spet veliko" (MAGA). To združuje tudi vse mogoče pripadnike teorije zarot, sicer pa gre večinoma za konservativne bele Američane, ki se bojijo, da jih demografske spremembe spreminjajo v manjšino.

"Kaj je naslednje, na kar se bodo spravili? Kaj se bo zgodilo, če otrok, ki pripadajo skupnosti LGBTQ, naenkrat ne bodo več spustili v učilnice? Tale MAGA množica je najbolj ekstremna politična organizacija v sodobni ameriški zgodovini," je dejal Biden.

Po predvideni ukinitvi pravice do splava na zvezni ravni, ki je bila uvedena z odločitvijo vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade leta 1973, bo 26 republikanskih držav nemudoma ukinilo to pravico. Ženske se bodo verjetno na splav podajale v druge države ali območja brez zdravstvene pomoči.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v sredo dejala, da so republikanci v vojni z Mikijem Miško, nasprotujejo ženskim pravicam in znižanju cen zdravil na recepte. Vojna z Mikijem Miško pomeni spor Floride s podjetjem Walt Disney, ki si je drznilo kritizirati zakon o prepovedi pogovora o temah LGBTQ v šolah.

Demokratski guvernerji po celotnih ZDA obljubljajo, da bo pravica do splava pri njih zaščitena in zagotavljajo ženskam iz republikanskih držav, da lahko pridejo opravit splav v njihove države. Če Roe proti Wade res pade, bo okrog 22 demokratskih držav uzakonilo pravico do splava, poroča STA.

Foto: Reuters

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.05.2022 ob 6:54 gost

      Tak je da verski fanatiki predstavljajo sodišče.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.05.2022 ob 7:07 gost

      To se lahko zgodi pri nas če ustavno sodišče dobi NSl in SDS.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.05.2022 ob 8:12 NE UMOROM gost

      Ženske popolnoma neodgovorne, nespametne, najprej si deco dajo gor napraviti, potem pa to, ki so same spočele na koncu dajo umoriti. Splav samo v primeru posilstva ali iz zdravstvenih razlogov vse ostalo odločno NE UMOROM. Pojasnite mi, kaj pa je potem drugo ko zdrav zarodek na silo odstraniš, kot umor ? Najprej užitek nato pa umor.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.05.2022 ob 8:20 gost

      To delajo samo koklje brezglave . Naj se zaščiti z kontacepcijo pa ne bo splavov ,saj je ta na razpolago . Obnašajo se kot starem pantiveku ,ker takrat tega ni bilo

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.05.2022 ob 8:25 gost

      So morilke še nerojenega otroka

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.05.2022 ob 8:29 gost

      Po drugi strani pa nekatere ne morejo imet ,pa si zelo želijo !!!!!!!!!

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.05.2022 ob 8:58 gost

      To kar se dogaja v Ameriki in tudi pri nas si eni to želijo. Otem se v 21 stoletju sploh ebi smeli pogovarjali o taki zadevi kar je izrecno samo ženska zadeva splav pa sploh ne eni stari pijani zdrogirai sodniki. Keri niti nimajo pojma kako deluje žensko telo. Da pa Otem še najdeš ženske ki so tudi tega mnenja pa je absurd. Gdo so pa ljudje ki lahko odločijo o telesu ženske kaj bo počela z svojim telesom. To lahko samo odloča,,,,, bog,, in nihče drug, Najmnj pa neki zfrustrirani pijni sarci kerim več nič na svojem prepitem telesu ne deluje. Saj nismo v 16, 17,18 stoletju.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.05.2022 ob 10:57 kilonja gost

        Zdravega otročička ki ga želijo splaviti kdo vpraša če si on tega želi ? Kakšna je njegova pravica do njegovega odločanja o njegovem telesu ? Mogoče bi kdo moškega vprašal ki je bodoči oče..se spreta moški in ženska med nosečnostjo in ona bo šla da bi ga prizadela, splavit...mislim da zadeve niso čisti črno bele, moje telo je moja pravica in delam z njim kar želim..seveda lahko delaš s svojim telesom kar želiš, dokler s temi dejanji ne vplivaš na življenje nekoga drugega, tretjega itd. Moje telo moja pravica, se potem lahko vžgem na bencinski črpalki in v smrt s seboj potegnem 10-20 ljudi ?

        0 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.05.2022 ob 13:14 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Daj ne bluzi kakšen bog lejko odlouča. Ženska odlouči ka de s svojin teleson nej pa nekši bog.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.05.2022 ob 10:35 gost

      No, ti pa res nimaš pospravljeno podstrešje, da sploh ne omenjam izraze, ki jih uporabljaš, sigurno si končal vsaj dva razreda posebne šole.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.05.2022 ob 15:22 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Tij samo vrvli v boga, tvoj problem ka se pa tijče šoule man končane 3 razrejde osnivne šoule za takšne kak si tij še preveč.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.05.2022 ob 10:53 kilonja gost

      Fuknjeni na eni pa na drugi strani, na eni pretirani konzervativci, ki nimajo sočutja do denimo posiljene ženske, ali ženske ki je življenjsko ogrožena zaradi nosečnosti in tudi ne razumejo da duševno in fizično nerazvit novorojenček prinaša trpljenje sebi in svojcem . Na drugi strani pa zblojene feministke ki so kot prvo v večini lezbače in vem kaj imajo z " nezaželeno " nosečnostjo po naravni poti po drugi strani pa se s splavi delajo norca iz človeškega življenja in iz življenja otrok ter parov ki bi radi imeli otroke pa jih ne morejo imeti . V Sloveniji je znan primer " fine gospe " ki je bila 17 - krat na splavu..idiotizem in provociranje v času vse žive kontracepcije, ljudje pa zaradi resnih bolezni zaradi takih imbecilov kot je omenjena z zamudo pridejo do zdravnika..

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.05.2022 ob 15:02 gost

      ,,,, klonjaš,,, odgdaj si tak strokovnjak za žensko telo in njeno delovanje. Pusti ženske pri miru naj same odločajo o svoji usodi. Ti se pa raje briga za svojo pedersko,,,, rit,,,,. Štekaš.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.05.2022 ob 16:43 kilonja gost

        Komot odločajo o svojem telesu same, ne pa o telesu nerojenegA OTROKA KI NI SAMO NJEN AMPAK JE TUDI OČETOV.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.05.2022 ob 15:12 Pomurec krivi kurec gost

      Kakšno svoje telo? A baba pri splavu svoje telo raztrga? Raztrga otrokovo telo? Torej baba odloča o telesu in življenju nebogljenega otroka, ne odloča o sebi. Preklete morilke lastnih otrok komunajzarske

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.05.2022 ob 19:15 gost

      Zardi tega ne more moški roditi otroka kajti moški ni sposoben skrbeti sm zase kamoli za otroka. Zato nehajte kako naj ženska dela sama sabo samo ona se lahko odloča kaj in kako,,,, samo ona amen,,.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.