https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Krepitev dobave orožja Ukrajini

16.05.2022 ob 8:10  

Ukrajinski viri trdijo, da so ruske sile po zmagi Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije na jeklarno Azovstal v mestu Mariupolj na jugu države odvrgle fosforjeve bombe. Ruska vojska naj bi danes zadela tudi več vojaških ciljev na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko.

"Pekel je prišel na Zemljo, v Azovstal," je na Telegramu zapisal svetovalec župana Mariupolja Petro Andriuščenko. Objavil je videoposnetek napada, čeprav verodostojnosti posnetka ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinski viri trdijo, da je šlo za fosforjeve bombe, ki se ob stiku s kisikom vžgejo in tako povzročijo ogromno škodo. Njihova uporaba na naseljenih območjih je po mednarodnem pravu prepovedana.

Andriuščenko je poleg posnetka objavil tudi slike, na katerih so bili vidni napisi na bombah, zaradi katerih se je zdelo, da so bile odvržene kot odgovor na zmago Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki je sinoči potekalo v Torinu v Italiji.

Na posnetku se sicer napisov v ruščini ne vidi jasno, toda zdi se, da naj bi šlo za prepis besed pevca ukrajinske zmagovalne skupine Kalush Orchestra, ki je na odru po sinočnji zmagi pozval k pomoči Mariupolju in borcem v Azovstalu.

V oblegani jeklarni Azovstal je po navedbah ukrajinskih virov še vedno ujetih približno 1000 ljudi. Dosedanji poskusi evakuacij so se izkazali za zelo težavne, vendar v jeklarni Azovstal še naprej zavračajo ruske pozive k predaji.

Ruska vojska je medtem zadela tudi več vojaških ciljev na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko. Vojaško infrastrukturo na območju mesta Javoriv je zgodaj zjutraj prizadel raketni napad, je v izjavi na družbenem omrežju Telegram sporočil guverner regije Lviv, Maksim Kozicki.

"Štiri sovražnikove rakete so zadele eno od vojaških infrastruktur v regiji Lviv. Po prvih podatkih nihče ni umrl. Nihče ni poiskal zdravniške pomoči," je dodal Kozicki. Poročil ni bilo mogoče neodvisno preveriti, Moskva pa se še ni odzvala.

Regionalno letalsko poveljstvo ukrajinskih letalskih sil je ob tem na družbenih omrežjih objavilo, da je bilo iz črnomorske regije v regijo Lviv izstreljenih več raket. Dve raketi sta bili po njihovih navedbah uničeni, preden sta zadeli cilj.

Vstop Švedske in Finske v Nato

Članstvo Švedske in Finske v zvezi Nato bi pokazalo, da se "agresija ne izplača", je v luči ruske invazije na Ukrajino dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Če se državi odločita zaprositi za sprejem, bi to bil "zgodovinski trenutek", je dejal ob koncu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Nata v Berlinu.

Rešitve za izvoz ukrajinskega žita in dobava orožja Ukrajini

Ameriški zunanji minister Antony Blinken in njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba sta v Berlinu govorila o možnih rešitvah glede ruske blokade izvoza ukrajinskega žita prek Črnega morja. Kuleba je z Blinknom spregovoril tudi o dobavi orožja Ukrajini, pri čemer je tudi pohvalil Nemčijo glede njene odločitve o dobavi težkega orožja Kijevu. 

Ukrajina je na bojišča že razporedila številne nove sodobne havbice, ki so del ameriške vojaške pomoči ukrajinskim silam v boju proti ruski vojski in so zaradi daljšega dosega pomembna prednost v spopadih.  

Rusija odločitev Švedske in Finske za vstop v Nato označila za veliko napako

Ruske oblasti so danes opozorile, da sta Finska in Švedska z odločitvijo o vstopu v vojaško zvezo Nato kot odgovor na rusko ofenzivo proti Ukrajini storili resno napako.

"To je še ena huda napaka, ki bo imela daljnosežne posledice in bo korenito spremenila razmere v svetu," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Pri tem je poudaril, da si Finska in Švedska ne smeta delati iluzij, da se bo Rusija preprosto sprijaznila z njuno odločitvijo, in dodal, da bo odziv Moskve odvisen od praktičnih posledic članstva obeh skandinavskih držav.

"Jasno nam je, da ta odločitev ne bo okrepila varnosti Švedske in Finske, temveč bo stopnjo vojaške napetosti le še povečala," je dejal, poroča STA.

Foto: Reuters

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.05.2022 ob 9:02 gost

      Upajmo , da v kratkem rusi spoznajo ,da je ves svet proti njim in da bodo osamljeni dokler bodo verjeli ruski propagandi in ruskemu vojnemu zločincu

      22 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.05.2022 ob 9:21 gost

      Slava Ukrajini.

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2022 ob 9:39 Jože gost

        Rusija ne da podpira terorizem , ampak ga izvaja ! Morilca v 21 . stoletju in posiljevalca otrok ter krivca za lakoto ,,,,,, Rusi so lep primer , kako lahko en pokvarjeni zločinski sistem zblojene ideologije komunizma v stotih letih oblasti naredi iz dobrega ruskega naroda zmešanih zveri in morilcev , ki se neusmiljeno znašajo in morijo svoj bratski nedolžni slovansko ukrajinski narod samo zato , ker želijo biti samostojni , neodvisni , svobodni in suvereni državi . Želijo živeti v demokraciji in miru v povezavi z EU Če je napadena samo ena država je to napad na NATO in to državo branimo vsi , čeprav v Sloveniji levi tega niso sposobni razumeti in da je to bistvo skupne obrambe za EU . Še srbi v Srbiji počasi dojemajo , da na ruskega konja ni več za stavit .

        17 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.05.2022 ob 9:31 Vuk Rupnik gost

      Moje mnenje je, da tudi Ukrajinci niso nedolzni, se posebej ce pogledamo prejsna leta za nazaj, kaj so poceli. Vseeno to, kar pocne Putin in Rusi presega vse meje cloveskega dostojanstva. Enkrat bodo morali odgovarjati za te zlocine. Za Putina pa upam, da ga bodo odstavili sami Rusi ali pa storili atentat nanj. Za vojno so krivi tudi Americani, ki delajo sranje in se vmesavajo vsepovsod. Rusi-Zda-Kitajska-Severna Koreja-Izrael in nekaj afriskih in arabskih drzav so zlocin proti clovestvu novodobne dobe. Ne potrebujemo nobenega virusa, ljudje se bodo med sabo pobili ko se bo zacela jedrska vojna med Zda in Rusi bo to dokoncen konec.

      5 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.05.2022 ob 9:58 Jože gost

      Rupnik ! Ukrajinci branijo samo svoje ozemlje ,to je tako kot v Sloveniji ker smo hoteli biti samostojni ! Kje je tu pravica za Ukrajino? Ali ti podpiraš suženjstvo ? Pregovor pravi TUJEGA NOČEMO SVOJEGA NE DAMO 9:31

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.05.2022 ob 10:19 gost

      Joze si ti pismen? Sem napisal da so Rusi in Putin zlocinci ali ne? Dejstvo pa je, da so Ukrajinci pred nekaj leti pobili na tisoce Rusov v Donjecku in Lugansku. Naj bi jim dovolili da se odcepijo saj je na tistem obmocju zivi 80% rusov pa bi bil mir. Vseeno pravim da Ruska vojska nima pravice delati zlocine in pokole nad ukrajinskim ljudstvom. Lahko bi jih kaznovali drugace npr zaprli plin jih gospodarsko zlomili ne pa z vojno, ker na dolgi rok Rusi delajo skodo sebi. Njihov narod in gospodarstvo bo zelo trpelo kmalu in tako je prav. Dokler bo na oblasti novodobni Stalin-Putin bo vojna na zalost trajala.

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2022 ob 11:05 gost

        Halo ti ob 10:19 ne delaj se pametnega , pismen ali razumeti določene zapis sta različna pojma

        7 5 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.05.2022 ob 10:54 Jože gost

      (citiram ) Moje mnenje je tudi ,da Ukrajinci niso nedolžni,,,,,,,,,,,počeli . Ta stavek me je zmotil ! 10:19

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.05.2022 ob 11:09 gost

      Počasi gre eliminacija ukronacistov na koncu bo Rusija zmagala kot vedno.Slava Rusiji!

      2 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2022 ob 14:33 Štef gost

        Ti keri tak Ruse podpiraš,mogoče si tudi ti potomec Rusa keri so v času vojne tudi slovenke posiljevali,pitaj babico kera de znala marsikaj povedati, če vas to mogoče cerkev uči.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.05.2022 ob 11:23 gost

      Zakaj pomurec ne objavi teme vojna v Ukrajini ? Zato ker se ta srbski pretepenec obnaša kot prava nedozorela oseba oziroma kot pobesnela zver !!!!!!!!!!!!!!!!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.05.2022 ob 11:34 gost

      Yugonostalgiki je pa remen doj spadno, še pet mesecov pa bodo Ukrajinci porazili Ruse, to silno vojsko,ki je sposobna samo za parade, enako kot yugovojska, drugače pa vse zastarelo in operativno nesposobno, ka sploh ne omenjam kelko penez se je zmetalo v to sranje.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.05.2022 ob 11:43 gost

      Hi,hi,hi na območju Harkovške regije so ukrajinske sile prodrle do meje z Rusijo, zgleda ka do zdaj oni začali osvajati, eh Rusi, gotovo je,gotovo je.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2022 ob 12:10 gost

        Obrambne sile je potrebno imeti , ker le te odvračajo morebitne agresije . Nikakor pa ne gre enačiti obrambe z napadom , sploh ne tako brutalno kot je ruska agresija .Pa naj te ruske generale odstavijo saj so samo za število in iztrošeni kot stari ruski zrjaveli vojaški tanki .

        10 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.05.2022 ob 13:24 Karel K. gost

      Rusija s Putinom na čelu je izgubila kompas noramlnosti v svetu. Enako je z vsemi tistimi kateri podpirajo tovrstno Rusijo in njeno agresijo na Ukrajino s poudarkom, da tudi Ukrajinci niso pridni pobiči. Ukrajinci imajo svojo državo in so jo dolžni braniti pred napadalci, okupatorji. Rusi živeči v Ukrajini so pred to vojno sodelovali s Putinom in so povzročali nemire znotraj Ukraqjine, da bi dali povod za to vojno. Seveda so se ukrajinci morali temu upirati z vsemi sr5edstvi, saj so hoteli imeti mir v državi, ne pa da bi Rusi imeli privilegiran status. Saj ta sistem obravnavanja sosednjih držav s strani Srbije poznamo iz nekdanje Jugoslavije, ko so rekli kjer živi eden Srb je Srbija. Tako počne Rusija Rusi in Srbi pa so si sorodni narodi, mentalno in ideološko.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      16.05.2022 ob 13:25 gost

      100 letni komunistični teror je pustil na telesu ruskega zelo hude rane , saj jih je bilo pobitih deset milijonov . V krvi je bila poteptana svoboda , demokracija . Oblast so prevzemali šolani morilci in likvidatorji , ki so grozili in pobijali ,ne samo sodržavljane ,ampak tudi sosednje države ,kjer so komunisti prevzeli oblast . Takšnim klavcem je potrebno postavljati spomenike in se jim klanjati ,ker so ponosni naslednjiki in nadaljujejo humano delo svojih prednikov ?

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      16.05.2022 ob 13:42 gost

      13:25 In človekove pravice tako je kot v Sloveniji in naši levičarji se mu še vedno klanjajo !!!!!!!!!!!

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      16.05.2022 ob 14:03 gost

      Dejstvo je ,da Finska in Švedska hočeta v NATO . Razlog je razumnim poznan in razumljiv . Kdor v Putinovi agresiji na Ukrajino ni mogel predvidevati posledic , ki so pokazale v korenitih spremembah varnostne situacije v Evropi in svetu , povečanega oboroževanja itd . Nekateri ljudje imamo moralo in nam je človeško življenje več vredno od ruskega plina _____

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      16.05.2022 ob 14:15 Karel K. gost

      Erdogan problematizira vstop Finske in Švedske v NATO. Seveda je to za njega problem, saj prihajata še dve zares demokratični državi v to skupnost in bo Erfdogan kot diktator in despot še bolj osamljen. Kako to, da se nobena država noče pridružiti Ruskemu vojaškemu paktu ampak vsi bežijo od nje. Kako to, da v Rusijo ne bežijo begunci iz Sirije, Afganistana, Iraka, Kosova, Bosne ampak vsi drejo na zahod k ZDA ali Ameriki kot to vsi ti rusofili razlagajo na tem portalu. Rusi so morali zaradi propagandnih vzrokov, da bi svetu dokazali, da hočejo Ukrajinci živeti pod Rusijo, prisilno deportirati Ukrajince na Rusko ozemlje. To kaže, da takoimenovani Američani niso zlo na tem planetu ampak Rusi.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      16.05.2022 ob 14:15 gost

      Moram priznati ,da ste dobri poznavalci Ukrajinske vojne .,razen 73 letnega , ki ga navajate občasno v komentarjih. Pohvalno !

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      16.05.2022 ob 14:22 gost

      Tipična ukrajinska propaganda v Sloveniji in EU.Lahko malo pogledate in druge medije da vas nelažejo fašisti.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2022 ob 14:34 gost

        14:22 Mi beremo kje pač beremo ,ti pa beri v svoji teorije in nas pusti pri miru ker vem ,da se za tem komentarjem skrivaš ti 73 letni ,saj tvoj komentar ni težko ugotoviti .

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      16.05.2022 ob 15:09 gost

      Ta zapis ob 9:31 od Rupnika je sumljiv ,da ga ni napisal srbin

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      16.05.2022 ob 15:10 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Končni rezultat sega de pa tou ka do vojni dobičkarji obogateli, ameriška vojna industrija pa de mejla nenormalne dobičke, navadni narod pa de slabše žijvo. Tou de pa en čas trajalo ka se normalizejra. Tej politiki keri majo zdaj prste vmejs nedo nika slabše živeli.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      16.05.2022 ob 15:20 Vuk Rupnik gost

      Brez brige, za razliko od vas ki tu pišete gor mam svoje mnenje pa se dobro spoznam na zgodovino. Tega, ki ga vi imenujete Srbin in Df pa me enačite z mano pa se vidi kak ste nerazgledani, ker se moje mnenje zelo razlikuje od Srbina, sem zelo proti njemu, tudi proti Rusiji in Srbiji za razliko od njega, vem pa , da Ukrajinci tudi niso ovčke, kot se delajo samo kaj bom vam to razlagal, ko še tega ne veste kdo je bil sploh Vuk Rupnik. Sam osebno sem slovenski patriot in mešat z mano z Dfjem,je samo dokaz kak ste plitvo izobraženi. 90% so krivi Rusi in Putin za vojno in zločine, ki jih počenjajo v Ukrajini ostalo kaj so krivi Ukrajinci je pa za vas, ki gledate samo enostransko previsoka šola, da bi razumeli. Pa še enkrat za konec, za razliko od tega vašega Srbina sem antirus in anti srbin, ki pa gleda bolj realno, tudi v Donjecku in Lugansku je bilo ogromno pobitih civilistov, ki so jih pobili Ukrajinci, samo žal se o tem ni veliko pisalo. Malo si vzemite čas, pa poglejte, kaj se je dogajalo od 2014 naprej, vseeno menim, da ni opravičila za ruska zverinstva, ki se zdaj dogajajo.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      16.05.2022 ob 15:33 gost

      Kako pa ti veš za njegov vzdevek Df če se na portalu malogdaj oglašaš?

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      16.05.2022 ob 15:36 gost

      Ne se hecat !!!!!!!!!!!!! Si napisal vic stoletja ?15:20

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      16.05.2022 ob 15:39 gost

      Joj Vuk, kak si neumen, z temi seljaki se tu daješ, ki so na nivoju Df ja in posebne šole. Pa kaj tebi ni jasno, večina, ki piše na pomurec so zaostali seljaki, ki jim boš teško kaj dopovedal, zelo malo je svetlih izjem, nažalost,

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      16.05.2022 ob 15:44 gost

      Ko te ni bilo na tej temi smo imeli ZLATI MIR TI SRBIN

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      16.05.2022 ob 15:59 gost

      Daj Rupnik ne smeši se, padel si na nizki nivo Srbina, Kozica in gozdnega Jožeta. Ne vem, keri od vas je hujši, samo še kilonja manjka pa ste dream team pomurca.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      16.05.2022 ob 16:07 gost

      15:59 Daj ne nakladaj zaleti se biki v rit , ker si za nas NULA

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      17.05.2022 ob 19:28 kilonja gost

      DEBELI:::HAHAHAHA.........Švedska in Finska družno v vložitev prošnje za članstvu v Natu

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.