https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

VIDEO: Evakuacija preostalih borcev iz jeklarne se nadaljuje

19.05.2022 ob 7:30  

Ukrajinske oblasti delajo vse, kar je mogoče, da bi rešile preostale borce, ujete v jeklarni Azovstal v Mariupolju. Število še ujetih vojakov so občutljive informacije, ki jih trenutno ne smejo razkrili.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da se je ta teden v oblegani jeklarni Azovstal predalo 959 ukrajinskih vojakov, ki so bili tam ujeti več kot dva meseca.

"V zadnjih 24 urah se je predalo 694 vojakov, od tega 29 ranjenih," je ministrstvo zapisalo v dnevnem poročilu o konfliktu. Vse, ki so potrebovali zdravniško oskrbo, naj bi prepeljali v bolnišnico v mestu Novoazovsk, več sto so odpeljali v mesto Olenivka, obe mesti pa sta pod nadzorom proruskih upornikov.

Ruski tožilci so dejali, da bodo vse ujete ukrajinske vojake zaslišali v okviru preiskave, ki jo Moskva opisuje kot preiskovanje zločinov ukrajinskega režima nad civilisti v regiji Donbas. Ukrajinske oblasti pa so medtem izrazile željo, da se čim hitreje izvede zamenjava vojnih ujetnikov v okviru dogovora o evakuaciji, sklenjenega z Rusijo ob pomoči Rdečega križa in ZN.

Na vprašanje, koliko ukrajinskih borcev je še vedno v jeklarni Azovstal je ukrajinska oblast odgovorila le, da poznajo število ujetih vojakov in civilistov in razumejo obseg reševalne operacije, vendar so to tudi občutljive informacije, ki jih ne sme razkrili, dokler reševalna operacija ne bo končana.

Hkrati so ukrajinske borce opisali kot "naše junake" in poudarili, da je bila evakuacija edini način za njihovo rešitev, saj je "vojaška deblokada" preprosto nemogoča.

Vodja separatistične ljudske republike Doneck Denis Pušilin je novinarjem v Mariupolju dejal, da je bilo na območju jeklarne okoli 2.000 borcev, zdaj pa naj bi jih še "malo manj kot pol" ostalo znotraj Azovstala. Med predanimi borci po njegovih besedah ni poveljnikov bataljona Azov, ukrajinske skrajne desne nacionalistične vojaške skupine, ki je sicer formalno del ukrajinskih oboroženih sil.

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski je na družbenih omrežjih povedal, da so pri evakuaciji poleg ukrajinske vojske in pogajalcev sodelovali tudi predstavniki ZN in Rdečega križa. Je pa opozoril, da se lahko zgodi, da ukrajinski vojaki ne bodo takoj izpuščeni in da lahko pogajanja o tem trajajo nekaj časa.

Mesto Mariupolj je bilo obkoljeno kmalu po začetku ruske invazije, ukrajinski branilci pa so se bili med obleganjem primorani skriti v jeklarno Azovstal, medtem ko so ruske enote postopoma prevzele nadzor nad mestom. Rusija nikoli ni tvegala neposrednega napada na tovarno, a je blokirala vse dostopne točke, območje pa je bilo večkrat bombardirano.

V zadnjih dneh je bilo z območja tovarne evakuiranih na stotine civilistov. Več dni so potekala tudi pogajanja o umiku vojakov, od katerih so bili nekateri hudo ranjeni, prav tako jim je primanjkovalo vode in hrane, poroča STA.

Foto: Reuters

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.05.2022 ob 8:48 Karel K. gost

      Branili so svojo državo, zdaj pa so se morali predati okupatorju Putinu. Kje je zdaj moč mednarodne skupnosti, vodstvo Združenih narodov, da to dovoli. Vsi so se potegnili v svoje brloge od koder fantazirajo ne ukrenejo pa nič, da bi tega novodobnega Hitlerja-Putina odstranili s poliitčnega prizorišča. Putin je eden od dokazov, kako lahko posamezni politik zastruplja politično situacijo v državi ali celo v svetovnem merilu. Drugi primer v tem trenutku je diktator in despot Erdogan, kateri nasprotuje vstopu Finske in Švedske v zvezo NATO z obrazložitvijo, da te države nočejo njemu izročiti Kurdov katere je on razglasil za teroriste, ker se borijo za svoj narod in za svojo državo glede na to kako številni so. Erdogan, Putin, Orban so uspeh dela nekdanje nemške kanzlerke Merklove, ona jih je ustvarila delno ob pomoči Makrona.

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2022 ob 10:43 Karel K. gost

        9.47, odgovoril si meni vendar je vsebina tvojega odgovora poslana napačnemu človeku. Vsebina mojega komentarja ni namenjena proti Ukrajini in Uklrajincem ampak proti zločincu Putinu in proti Rusiji. Tudi Rusi bi se že lahko zganili in samo prekinili to putinovo prihopatsko no0rost ter bi ga že aretirali in predali mednarodnemu sodišču za vojne zločine. Torej tudi rusi večinsko sodelujejo s Putinom.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.05.2022 ob 9:13 gost

      Herojem ali Slava Ukrajini je nastala 1918 - 1920 .ko je Ukrajina razglasila samostojnost . Pozdrav je zahvala vsem , ki so dali življenje za UKR . Po okupaciji strani SZ je bil pozdrav prepovedan . Rusi so ta pozdrav diskrimitirali ,ker ne priznavajo samostojnost Ukrajine

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.05.2022 ob 9:32 Karel K gost

      Velika, velika hvala, neču da budem dvorska budala, nadžite drugog ,ko vas jebe, ja sam budala samo za sebe.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.05.2022 ob 10:06 gost

      Za te uboge vojake se nebo dobro končalo. Kajti kot v takih vojnih razmerah te rešujejo tisti keri so te ranili. To pomeni samo eno vojno si preživel ujetništvu nisi preživel.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.05.2022 ob 10:18 gost

      Če je cel svet odvisen od ene države , poten je dokaz , da splošna globalizacija ni dobra poteza . Ali pa je vse samo špekuliranje in ribarjenjem v kalnem A zato so leta 2014 rusi uzurpirali Ukrajino , da prodajo lačnim po svetu !

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.05.2022 ob 10:57 Karel K. gost

      Kdaj pa so Rusi živeli od svojega znanja in dela, nikoli. Vedno zasužnijo sosednje narode kot so Ukrajinci in Belorusi kot največji sosedi, pa še prej Latvijci, Litovci Estonci, Poljaki, Čehi inj ti ustvarjajo za njih in jih preživljajo. Vemo kakšno grozno hajko so sprožili v tridesetih letih prejšnjega stoletja proti Ukrajini, ko niso imeli Rusi sredstev za preživetje in so ukrajincem vse pobrali, da so ti od lakote umirali. Zdaj so imeli enak plan, saj so vedeli za Ukrajinsko žito in druge naravne ter pridelane dobrine. Vse to hoteli pobrati, da bi nahranili Moskvo. Stalinisti in titoisti niso nikoli bili ustvarjalni in v Sloveniji tudi danes niso ampak so in bi še vedno živeli le na razdeljevanju svojim privilegirancem, drugorazredne pa bi porinili v revščino. Samo je treba malo analizirati stanje v Sloveniji v zadnjih 30. letih. Problem je, ker je Slovenija majhna in je vsega zmanjkalo. V teh letih ni nihče ustvarjal ampak so titoisti le jemali. Zdaj pa več ni ustvarjalcev, saj so starejši vsi postali hromi, šepavi, bolni, mpadi pa so zapustili državo, ostali so le titoisti in njihovi potomci.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.05.2022 ob 11:24 Karel K gost

      Velika, velika hvala, neču da budem, dvorska budala, nadžite drugog, ko vas jebe, ja sam budala samo za sebe.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.05.2022 ob 11:46 gost

      Še pomnite ; Putin je zavrnil Norveško pomoč pri rešitvi posadke Kurska , ukazal 4 bombne detonacije v Moskvi za povod v 2 Čečensko vojno . Sprožil napad na Ukrajino in izvedbo genocida na okupiranem prostoru ! Pravično je ,da trpi za svojo zlobo in nehumanost . Če KGB psu gori pod nogami ni čudno da jih predstavlja kot srbi veselico na zaru . Da pa je Putin neozdravljivo bolan in da si želi samo eno ; da bi bil za večno zabeležen v zgodovino človeštva , če ne po dobrem pa po krvavem . Da bi de čez leta zanj vedeli in se o njem učili kot o Džingistanu , Juliju cezarju , Aleksandrom makedonskem , Napoleonu in Hitlerju .

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.05.2022 ob 11:50 gost

      To so večinoma nacisti kateri bo v Sibirskem gulagu doživljensko razmišljali

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.05.2022 ob 11:57 gost

      Karl, Putin je bolan tako kot ti in tvoj prijatelj Debeli Srbin. Vi trije ste najboljši par.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2022 ob 12:36 gost

        Karel je tata mata zate ,tebe srbin pa uvrščam k Putinu , vidva sta dva psihična vozača __________-

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.05.2022 ob 13:57 gost

      Srbin te je napravo, nisem noben srbin, samo pravim, ka sta Kozic pa ta ki ga imenujete Srbin in Df isti budali, ki se tu že dve leti dajeta in nobeden ne popusti. Oba prizadeta do amena.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.