https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

ZPS napovedala tožbo proti bankam zaradi neupoštevanja negativnega euriborja

19.05.2022 ob 14:10  

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) bo zoper banko Sparkasse vložila kolektivno tožbo, ker je le ta kreditojemalcem obračunavala negativno vrednost obrestne mere euribor, kot da je ta nič odstotna. Poziva kreditojemalce tudi pri drugih bankah, ki so posojilo z variabilno obrestno mero odplačevali v obdobju 2015-2022, naj se pridružijo postopku.

Večina bank in hranilnic je v kreditne pogodbe vnesla t.i. ničelno klavzulo, s katero je določila, da se pri izračunu skupne obrestne mere namesto dejanske negativne vrednosti euriborja upošteva vrednost nič in obresti v tem primeru določa zgolj višina pogodbenega pribitka (obrestna marža), so zapisali pri ZPS.

Takšno prakso, kjer kreditodajalec zaščiti sebe in v posojilnih pogodbah omeji variabilni del obrestne mere navzdol, ne da bi določil tudi najvišjo obrestno mero in s tem zaščitil tudi potrošnika, v ZPS ocenjujejo kot nedopustno in nepošteno. Je tudi v nasprotju z evropsko direktivo ter zakonom o varstvu potrošnikov, ki v 24. členu določa, da se pogodbeni pogoji štejejo za nepoštene, če v škodo potrošnika povzročijo znatno neravnotežje v pogodbenih pravicah in obveznosti strank, so zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnili so, da je ZPS v kolektivnem sporu zoper banko Sparkasse že uspešno zaščitila pravice kreditojemalcev te banke, ki ni upoštevala dejanske negativne vrednosti euriborja. Sodišče je tako poslovno prakso označilo kot kršitev zakona in ji prepovedalo njeno nadaljevanje. Ker se Sparkasse ni odzvala pozivu, naj svojim kreditojemalcem pravilno obračuna negativni euribor tudi za preteklo obdobje in jim vrne preplačila, so iz ZPS danes sporočili, da bodo vložili novo tožbo zoper njo.

Ker so banke preko svojega združenja sporočile, da vztrajajo pri uporabi sporne "ničelne" klavzule v kreditnih pogodbah, pa je očitno, da bo tudi v tem primeru moralo odločiti sodišče, so dodali. Združenje bank Slovenije je namreč v ponedeljek poudarilo, da cene kredita ne določa le obrestna mera in da klavzule v pogodbah niso nujno nepoštene. Zato je ZPS na svoji spletni strani objavila poziv kreditojemalcem Sparkasse in drugih bank, da se ji pridružijo v postopku kolektivne tožbe.

Foto: Pixabay in GoogleMap

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.05.2022 ob 14:21 gost

      Banke so največje pijavke za denar Slovenec. Kajti ko stopiš skozi vrat banke si že zgubil procent svojega denarja. Ko se začneš pogajati za kredit ali varčevanje pa še dodatne procente.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.05.2022 ob 14:22 gost

      Ja to pa je res zato pa so vse v steklu in marmorju.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.05.2022 ob 14:35 gost

      Evropa opozarja da Slovenija ni izpolnila več pogodb. Saj to ni mogoče vlada se pa je hvalila kako so bili uspešni. Na vseh področjih pa neispolnjujejo svojih obvez. Glavno da so desni buziji SDS in nova Slovenija pobasali denar si ga razdelili Slovence glupi narod zadolžili zdaj pa ko jih jebe. Itak plača glupi narod 40 milijard dolg do leta 2090.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2022 ob 17:31 123 gost

        Naj vključijo Vilija Kovačiča ki je bil aktiven glede drugega tira in pri volitvah, to je itak tele keremu SDS vmes kaj nakaže, čudno da se za časa Janše ni nič oglašal

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.05.2022 ob 9:43 umetnik gost

        Nejasno mi je, kaj so krive banke, vzameš ali pustiš, prečitaj pogodbo, jo podpiši ali ne, če pogodbe ne razumeš si poišči prevajalca, poslovanje bank odobrava BS ki jih tudi nadzira. Kaj bi sploh rad, nema kajanja posle je . . . . . !!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.05.2022 ob 14:49 gost

      Buzi te je naprcko, zato pa si tele, pa tudi tvoji buziji so bili večino časa na oblasti, levojajčnik.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.05.2022 ob 14:51 gost

      Z.akaj te ne zaščitijo pravice potrošnikov , recimo v NLB, , če se je to res dogajalo, kaj te je to za diskriminacije

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.05.2022 ob 15:28 . gost

      ferder bati

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.05.2022 ob 19:01 izpod kritike gost

      Isto je bilo z "modrim varčevanjem" kjer je NLB zajebh..alla" in potem se kesala. Nobena banka ni dobra banka !

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.05.2022 ob 8:59 gost

      Banka po eni strani da po drugi vzame !!!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.