https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V pomurski regiji 14 odstotkov čebeljih družin

20.05.2022 ob 6:00  

Statistični urad RS (Surs) je objavil podatke, da je v Sloveniji bilo leta 2020 več kot 2.000 čebeljih družin.  

Na kmetijah v pomurski statistični regiji 14 % čebeljih družin

"Po podatkih centralnega registra čebelnjakov je bilo oktobra 2020 v Sloveniji 11.293 čebelarjev, ki so čebelarili z 213.581 čebeljimi družinami. Med njimi je bilo 3.163 kmetijskih gospodarstev, ta so gojila skoraj 112.500 čebeljih družin. Od tega jih je bilo v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija 57 %, v Zahodni Sloveniji pa preostanek oz. 42.300.

V pomurski regiji so na kmetijah gojili 15.500 čebeljih družin oz. 14 % vseh. Največji delež čebeljih družin pa je bil v osrednjeslovenski statistični regiji – 15 % ali 16.800. 3 % vseh čebeljih družin so gojile kmetije v mestni občini Ljubljana, kar je bilo največ med vsemi občinami. V najredkeje poseljeni slovenski občini – Solčavi – je na kmetijah živelo 128 čebeljih družin, kar je pomenilo 1 čebeljo družino na 4 prebivalce te občine," navaja Surs.

Število čebeljih družin na kmetijskih gospodarstvih, po občinah, Slovenija, 2020 (Vir: SURS)

 

Porabil skoraj kilogram medu

Pridelava medu v Sloveniji med leti niha, ker je odvisna od okolijskih dejavnikov, ki vplivajo na življenje čebel in njihovo proizvodnjo. V letu 2020 so čebelarji pridelali okoli 1.300 ton, kar je podpovprečna letina. Upoštevajoč porabo v istem letu, ki je znašala okoli 2.500 ton – povprečno skoraj kilogram medu na prebivalca –, to pomeni, da je bila stopnja samooskrbe 67-odstotna. 

 

(Vir: SURS)

Več medu uvozili kot izvozili

V Sloveniji smo leta 2020 skupno uvozili 1.106 ton medu. Po navedbah Sursa smo ga največ smo uvozili iz Belgije (skoraj 250 ton), sledil je uvoz iz Madžarske, Grčije in Hrvaške. "Najvišjo vrednost je dosegel uvoz iz Madžarske, skoraj 745.000 evrov. V istem letu smo iz Slovenije izvozili 306 ton medu, največ na Japonsko (skoraj 111 ton). Vrednost izvoza v to državo je znašala nekaj več kot pol milijona evrov."

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2022 ob 8:12 gost

      To pa je res pravi svetovni dan za delavke kere si zaslužijo svetovni dan v pravem pomenu delavke. Kajti čebelice so edine in samo prave delavke. Od kerih je odvisen celi svet. In zato bi vsi bogatuni morali odpreti svoje mauhe in pomagati tem malim in za svet najbolj pomembnim bitjem da ne bodo nikoli in res nikoli ogrožene.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.05.2022 ob 8:35 gost

      Golob čebelarju prinese sporočilo ! Hojla golob kaj pa je tebe prineslo naokoli , Zadihano pove golob čebelarju , v mestnem parku sem našel čebelji roj . Čebelar reši čebelji roj . Čebelar reče golobu lahko ostaneš pri meni . Skrbel bom zate , imam na tisoče domačih živalic . Lahko bi mi pazil na čebele preganjal vsiljivce .lovil miši , pometal teraso . Vesel bom ,če boš meni in mojim čebelicam delal družbo . Golob ostane pri čebelarju in reče no no je že vredno saj drugje me ne marajo . Bili so srečni in zadovoljni do konca svojih dni .

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.05.2022 ob 8:46 gost

      (vzevek) VSE SE UREDI 8:35

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.05.2022 ob 14:16 piscu ob 8:35 gost

      Super si napisal, danes tudi imamo druščino Goloba in čebelic. In prav je tako, saj že sama imena nekaj povedo. Ne pa nek Janša in čmrlji.Nikakor ne b mogli živeti do konca svojih dni, ker bi nas Janševski hudič s topovi in policijsko uro prej fental, a ni tko.Sedaj pa te bojazni nimaš in res lahko pričakuješ lepo življenje do konca svojih dni. Tako tudi mora biri, edino, če nisi kak jaševski gardist.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.05.2022 ob 14:22 ponovitev pisci 8:35 gost

      kaj misliš, če se norčuješ iz Goloba, upam, da boš čez 8 let slavil Goloba. To tvojo basen si pa porini v rit, in raje napiši nekaj o Janši. Če so podpovprečno umen človek, bi nekaj ja moral spesniti, saj gradiva v dveh letih omaš več kot preveč, pa začni z maskami in končaj z zakonom o RTV, MOGOČE GA PA RES VEČ NE BOŠ PLAČEVAL. Čudno, da ta janševska pizda poslanska (ona baba) ni v mandatu vsemogočnega zahtevala prostovoljno financiranje RTV. Če bi pa Janša zmagal bi pa naročnino povičali na 25 Eur, saj bi šlo za Janševsko RTV. Prokleti gnoji desničarski.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.05.2022 ob 14:42 gost

      Ti desni buziji so rajši če so nekomu hlapci kot da so ljudje spoštovanja vredni. Zato nim ta nova vlada ne ustreza ker če si za hlapca rojeni, vzgojeni boš hlapec tudi v grob šel. Njihov vele pizdek,,,, januš grozni,,, jih pa zdaj nejebe 5 posto. Ker jih ne rabi.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.05.2022 ob 1:43 karči gost

      Čebelice so res lepe,ampak iz medu se ne moreš najesti,zato moramo razmišljat o kmetijstvu,posebno sedaj ko cene gredo v nebo. Čebelarstvo,to je skoraj kot hobi,ni pa za preživetje ljudi.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.