https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z virusom opičjih koz

24.05.2022 ob 7:35  

Na inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so v ponedeljek preverjali prvi sum okužbe z virusom opičjih koz pri nas.

Mario Fafangel, dr. med. spec. epidem., predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je potrdil, da  je zbolel moški, ki se je vrnil iz tujine. "V Sloveniji smo potrdili prvi primer osebe, okužene z virusom opičjih koz. Gre za uvožen primer, oseba je potovala v času inkubacije na Kanarskih otokih. Zdravstveno stanje osebe je stabilno."  Poudaril je, da je bolezen epidemiološko lažje obvladljiva kot covid-19 in gre za že znano bolezen.

"Tveganje za splošno prebivalstvo je ocenjeno za nizko. Večje je tveganje za osebe, ki imajo več tesnih stikov," je dejal Fafangel. 

Okužbe z virusom opičjih koz so zabeležili maja 2022 v Združenem kraljestvu, o primerih lokalne okužbe pa so v tem času poročali tudi v drugih državah Evrope, v Severni Ameriki in Avstraliji. Pred kratkim je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti.

V Evropi bi lahko postale endemične

Iz Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) poročajo, da bolezen lahko postane endemična tudi v Evropi, če pride do prenosa virusa opičjih koz na živali.

Prenosi okužb v državah, kjer ta bolezen ni endemična, se po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije lahko ustavi.

Pri ECDC so izpostavili mlade otroke, nosečnice in bolnike z imunosupresijo kot ljudi, pri katerih lahko okužba izzove težje simptome. Opičje koze so endemične v 11 afriških državah. 

Do prenosa okužbe med ljudmi lahko pride ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično.

Kaj so opičje koze?

Opičje kože so kužna bolezen, ki jo povzroča virus opičjih koz. Pojavlja se pri določenih živalih, kot tudi pri človeku. Simptomi pri okužbi z virusom so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče. Čas od izpostavitve virusu do pojava simptomov je okoli 10 dni. Simptomi vztrajajo običajno dva do štiri tedne.

Bolezen je bila prvič zaznana leta 1958 med opicami v enem od laboratoriju v Kopenhagnu na Danskem. Bolezen pri človeku so prvič opisali leta 1970 v Demokratični republiki Kongo. Leta 2003 je prišlo do izbruha okužbe v ZDA, bil pa je povezan z eno od trgovin z domačimi živalmi, kjer so prodajali tudi glodavce, uvožene iz Gane. 

Foto: Wikipedia

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.05.2022 ob 8:36 gost

      Ta primer so verjetno potrdili pri odhajajoči vladi. Kera je zelo naklonjena vsem vrstam virosov. Kajti komaj so čakali da se kaj pojavi da se bo začelo deliti spet vse povprek. Zdaj če bi ostali na oblasti bi že zapirali državo.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.05.2022 ob 9:32 Magyar Bacsi gost

      Ko je Bernarda Jaklin izjavila, da je to eden od najbolj sexy moških v Slo sem se usral, ukozil, podrislal od smeha.....baba zmešana pelji si to opico domov in ga daj v kletko.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.05.2022 ob 10:16 gost

      Žal spet se začne-prvič 3x našpikan- drugič 1x našpikan na kanarih-in vrne se s kozami-moderna bolezen toplovodarjev-stran od njih

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.05.2022 ob 10:27 . gost

      gre samo na pedre, torej mi normalni nismo v nevarnosti

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.05.2022 ob 10:35 gost

      Pred 2 letoma je zdravnik iz Maribora šel na lovino v Afriko in je bil okužen s covidom-hahaha Peder na Kanare in okužen s kozicami Kaj pa bo od onih ,ki se vrnejo iz Davosa Švica-verjetno s kameljimi grbami

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.05.2022 ob 15:31 gost

      Šupak meraklija.Cepivo bo analno ?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.