https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Potrdili že drugi primer okužbe z virusom opičjih koz

25.05.2022 ob 17:15  

V Sloveniji so potrdili drugi primer okužbe z virusom opičjih koz. Tudi tokrat gre za osebo, ki je pripotovala iz Španije, na svoji spletni strani navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje. 

Prvi primer opičjih koz so pri moškem, ki je pripotoval s Kanarskih otokov, potrdili v torek. Simptome je razvil po vrnitvi domov, njegovo zdravstveno stanje pa je dobro, je v včeraj povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel. Tveganje za okužbo za splošno prebivalstvo je nizko.

Danes so potrdili tako že drugi primer okužbe z virusom opičjih koz. Tudi pri tem primeru gre za osebo, ki je pripotovala iz Španije. Epidemiološka poizvedba je v teku, so sporočili.

Osebe, ki so bile v tveganem stiku z okuženim, naj bodo v 21 dneh od stika pozorne na svoje zdravstveno stanje. Bolezen opičjih koz sicer ni karantenska, zato se lahko v tem obdobju prosto gibljejo. Okuženim osebam pa priporočajo, da ostanejo doma tri tedne oziroma dokler ne odpadejo kraste.

Vlada je ob tem na torkovi dopisni seji sprejela sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni opičje koze. Kot so sporočili po seji, je okužbo z virusom opičjih koz treba čim prej uvrstiti v 1. skupino nalezljivih bolezni, za katere je po zakonu obvezna prijava za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Foto: Reuters

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.05.2022 ob 17:42 gost

      Slovenci si po vse viruse sami hodimo in jih nosimo v Slovenijo. Samo se spomlite gdo je v Slovenijo uvžal korona virus. Zdravniki keri so hodili na smučanje v Afriko, na zabave vse vrstne kao seminarje ko je že bilo vse zaprto. In zdaj bo isto. Trpi pa cela nacija zaradi par debilov keri imajo denar da se po tujini šopirijo.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.