https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Prodaja električnih avtomobilov narašča, skrbi pomanjkanje ključnih surovin

30.05.2022 ob 6:00  

Prodaja električnih avtomobilov se je lani povečala, a kot v najnovejšem poročilu opozarja Mednarodna agencija za energijo (IEA), bi lahko pomanjkanje ključnih surovin, kot je litij, upočasnila rast tega sektorja. Lani se je prodaja električnih avtomobilov podvojila na 6,6 milijona, kar predstavlja 10 odstotkov vseh prodanih avtomobilov.

V prvem letošnjem četrtletju je bilo prodanih dva milijona električnih avtomobilov, kar je 75 odstotkov več kot leto prej, v povzetku poročila navaja IEA.

Skupno je tako na svetovnih cestah 16,5 milijona električnih avtomobilov, kar je trikrat več kot leta 2018.

K povečanju prodaje v letu 2021 je največ prispevala Kitajska, kjer je bilo prodanih polovica vseh lani prodanih električnih vozil, in sicer 3,3 milijona. Po podatkih agencije je bilo tako lani na Kitajskem prodanih več električnih vozil kot leta 2020 po celem svetu.

Močno rast je beležila tudi Evropa, kjer je bilo prodanih 2,3 milijona električnih avtomobilov oz. 65 odstotkov več kot leto prej, po dveh letih upadanja pa se je povečala tudi prodaja v ZDA, na 630.000.

Prvo četrtletje leta 2022 je glede regij pokazalo podobne trende, saj se je prodaja na Kitajskem v primerjavi s prvim četrtletjem leta 2021 več kot podvojila, v ZDA se je povečala za 60 odstotkov, v Evropi pa za 25 odstotkov, ugotavlja IEA.

Kot pojasnjujejo, so na Kitajskem električni avtomobili običajno manjši kot na drugih trgih. To je poleg nižjih stroškov razvoja in proizvodnje prispevalo k zmanjšanju cenovne vrzeli v primerjavi z bolj klasičnimi avtomobili.

H krepitvi rasti prodaje električnih vozil prispeva več dejavnikov. Eden izmed najbolj učinkovitih so državne subvencije za znižanje stroškov za potrošnike, ki so se lani podvojile na skoraj 30 milijard evrov. Za večje zanimanje med potrošniki so poskrbeli tudi proizvajalci avtomobilov, ki so povečali število modelov električnih vozil, ki so kupcem na voljo na trgu. Leta 2021 je bilo na trgu na voljo okoli 450 modelov električnih vozil oz. petkrat več kot leta 2015, ugotavljajo na IEA.

A vojna v Ukrajini in pandemija covida-19 sta povzročili motnje v dobavnih verigah, cene surovin, kot so kobalt, litij in nikelj, pa so poskočile. Maja letos so bile cene litija več kot sedemkrat višje kot na začetku leta 2021, opozarjajo v poročilu.

Zamude pri dobavi električnih vozil strankam lahko v bližnji prihodnosti zmanjšajo rast prodaje na nekaterih trgih.

"Oblikovalci politik, vodilni v industriji in vlagatelji morajo biti zelo pozorni in iznajdljivi, da bi zmanjšali tveganje motenj v oskrbi in zagotovili trajnostno oskrbo s ključnimi minerali," je v sporočilu za javnost ob poročilu dejal generalni direktor IEA Fatih Birol.

V IEA opozarjajo tudi na dejstvo, da je proizvodnja in obdelava nekaterih ključnih surovin omejena na manjše število držav. Tako se na Kitajskem trenutno proizvede tri četrtine vseh litij-ionskih baterij na svetu, ki se uporabljajo predvsem v avtomobilih in majhnih elektronskih napravah. Prav tako ima Kitajska v rokah polovico svetovnih zmogljivosti za rafiniranje litija in drugih ključnih elementov, kot sta kobalt in grafit.

Trenutne zaloge litija so nezadostne, če želimo z električnimi vozili nadomestiti vozila z motorji na notranje izgorevanje, opozarja IEA. Ob tem ocenjujejo, da bo do leta 2030 potrebno šestkratno povečanje proizvodnje z odprtjem 50 novih rudnikov litija.

Medtem ko Evropa in ZDA izdelujejo električne avtomobile in nameravajo povečati proizvodnjo baterij, bo po mnenju IEA večina dobavne verige do leta 2030 verjetno ostala v kitajskih rokah.

* Foto: Pixabay

* Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2022 ob 8:10 gost

      Srbin imaš že električnega ??????

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.05.2022 ob 10:19 kilonja gost

        on ima električno krtačo za zobe, zdaj pa mu bo Golobnjak zrihtal še električno krtačo za lase ;) .

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2022 ob 10:12 gost

      Pa ni članka ,da ne bi bilo teh reklam pomurec !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.05.2022 ob 10:13 gost

      Res je drugje se to ne dogaja kot na pomurco ,,,,,,,,,,,

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.05.2022 ob 10:18 kilonja gost

      Seveda narašča število električnih avtov ker narašča število bogatunov, ker izvajajo nenehno vsiljivo propagando za te drage igrače in ker so nekateri ljudje bebavi. Najcenjši novi električni avtomobil za 1 ali za 2 osebi osebo stane 11.500 € s tem da še plačujem najem baterije vsak mesec! Z njim pa lahko narediš 100 km če imaš veter v hrbet ;) . Naslednji po velikosti Dacia Spring, 15.000 €, domet baterije 150 km, not komaj spraviš dva odrasla in dva otroka..v prtljažnjik pa eno vrečko iz trgovine ..prvi avto s katerim lahko gre 4 članska družina na morje Nisan Leaf pa stane 32.000 najcenejši...hitro polnjenje je dražje od bencina, najem baterije vsak mesec, domet pa kakšne 300 km...zdaj pa vas sprašujem in to resno, če se NORCA delate z ljudi, z ljudi ki živijo9v realnem Svetu in se komaj preživljajo z dneva v dan? Elektro lobij ( tudi pri nas, novi predsednik vlade ) postaja resno agresiven s svojimi bedastočami, od električni panelov nastreljanih na strehe, do električnih avtov, koles itd...t8i bogatuni ne živijo realnega življenja na vadne raje...boste pa dobili vstajo...nilč skrbet..malo še napišite kaj o samovžigih teh električnih igrač, lani je vsaj pri 4 - ih avtih prišlo v Sloveniji do samovžiga in še kaj napišite o stroških popravil teh igrač...en tip je zdetoniral svojo Teslo, ga je to prišlo ceneje kot popravilo .

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.05.2022 ob 22:43 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Brez panike,pomirite se ,Törniška fabrika bo kmalu začela delati poceni električarja,to zagotavlja sán presvetleni župán,prototip bo na svetlu pustávleni na pruščénje,duség de samu pu občini,či crkne je servis zagotovljen ,du jávni delavci rijvali nazáj du törna Törniškuga.P.s.krijžate se tüdi lèjku.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.