https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Voditelji EU dosegli dogovor o embargu na rusko nafto

31.05.2022 ob 15:30  

Voditelji držav članic Evropske unije so v včeraj na vrhu v Bruslju dosegli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte v EU. Madžarski premier Viktor Orban je danes pozdravil ponoči dosežen dogovor voditeljev EU o delnem embargu na rusko nafto, ki Madžarski omogoča nadaljnjo dobavo nafte iz Rusije prek naftovoda. 

Voditelji članic EU so ponoči na vrhu v Bruslju dosegli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte v EU, v skladu s katerim se bodo države do konca leta odpovedale 90 odstotkom ruske nafte. Začasna izjema bo veljala za nafto, ki v EU priteče po naftovodih.

Pri 90 odstotkih so upoštevali surovo nafto, ki jo države uvažajo po morju, kar pomeni dve tretjini uvoza iz Rusije. Poleg tega pa sta Nemčija in Poljska napovedali, da se bosta prav tako do konca leta odpovedali nafti, ki jo prejmeta po severnem kraku naftovoda Družba, je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ostala bo zgolj še nafta, ki jo Madžarska in Slovaška prejmeta po južnem kraku naftovoda Družba.

Madžarski premier Viktor Orban je pozdravil doseženi dogovor. "Dosegli smo dogovor, ki državam, ki nafto prejemajo po naftovodih, omogoča nadaljnje delovanje v skladu s prejšnjimi pogoji," je povedal. Dodal je, da bi bila splošna prepoved uvoza ruske nafte za Madžarsko "atomska bomba.

Z dogovorom je zadovoljen tudi slovaški premier Eduard Heger. "Slovaške zahteve so bile upoštevane. To pomeni, da bo Slovaška lahko rusko nafto uporabljala, dokler ne bo našla alternative," je povedal.

Pozdravil je dejstvo, da so uspeli madžarskega premierja prepričati, da se je pridružil sankcijam. "Evropska unija je ostala enotna, kar je izjemno pomembno v tem času," je poudaril.

Scholzev namestnik in nemški gospodarski minister Robert Habeck je bil medtem kritičen do Orbana in ga je obtožil podle igre za lastne interese. "Morda živimo v časih, ko preveč kompromisov na koncu ne samo zatemni jasnost, ampak jo celo uniči," je še povedal Habeck.

Ob tem se je nemški gospodarski minister iz vrst Zelenih zavzel za odpravo odločanja s soglasjem v EU. Poudaril je, da mora Evropa postati zmožna ukrepanja.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je tako kot drugi voditelji pozdravil dogovor o embargu na rusko nafto. Poudaril je sicer, da bo to povzročilo bolečine tudi državam članicam. A bolečine, ki "jih mi trpimo, niso nič v primerjavi s tem, kar morajo trpeti Ukrajinci", je dejal ob prihodu na drugi dan zasedanja voditeljev EU v Bruslju.

Obenem je Nehammer zagotovil, da v naslednjem paketu sankcij proti Rusiji ne bo embarga na ruski plin.

Bolgarski premier Kiril Petkov je medtem danes ob prihodu na vrh pojasnil, da za Bolgarijo do konca leta 2024 ne bo veljal embargo na rusko nafto. Tako bo lahko prilagodila svoje rafinerije na drugo nafto. Podrobnosti bodo znane v prihodnjih dneh, poroča STA.

Foto: Reuters

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2022 ob 17:29 gost

      Nič več se ne omenja vojna v Ukrajini, bolj pomembne so novice o Covidu v Severni Koreji , se vidi ka so pri nas boljševiki in prijatelji rdeče zvezde prišli na oblast.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2022 ob 21:11 gost gost

        Zelenski očital evropskim voditeljem in jih pozval k enotnosti ! Koji faktor je ta Zelenski, ki si dovoli soliti pamet evropskim voditeljem ??

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.05.2022 ob 19:33 gost

      Kaka vojna bedeki saj imamo doma vojno keri se reče inflacija 8 procentna. Vlada kera odhaja je pred volitvami lajal kako nam gre dobro. Zdaj pa taka inflacija. Vlado kera odhaja bi morala za zapahe do leta 3000. To inflacijo ne reši nihče niti sam bogec Nej.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.05.2022 ob 20:14 Karel K. gost

      Inflacijaq podobne cifre je v celi Evropi v Rusiji 30 in več odstotkov. Putin je napadel suvereno državo in posledica tega zločina je ta inflacija. Seveda pa je res, da finančni in ekonomski diktatorji zlorabljajo to vojno in umetni dvigujejo cene ter povzročajo pomanjkanje surovin, polizdelkov in izdelkov. Zato bi morala ta RU namesto, da se medsebojno ljubijo in si izrekajo umetno postavljeno medsebojno prijateljstvo lotiti tudi preobrazbe ekonomskega sistema in sprejeti ukrepe proti tem ekonomskim diktatorjem. Zdaj pa kot izgleda še naprej sprejemajo ukrepe kateri gredo njim v prid. Ti golobčki v EU parlamentu se bodo morali zavedati, da so vsi diktatorji, ali so to ekonomski ali politični, zlo za človeštvo. Niso se nič naučili, ko so do pred tremi meseci podpirali in oboroževali Putina kot političnega diktatorja, zdaj z ukrepi podpirajo ekonomske diktatorje.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.