https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Cene vrtcev kmalu še višje zaradi rasti cen živil in energentov

02.06.2022 ob 10:30  

Zaradi dviga stroškov dela, podražitve energentov in živil se dražijo tudi vrtci. Številne občine, ki letos vrtcev še niso podražile, popravke cen napovedujejo v prihodnjih mesecih. Vrtci cene preverjajo tudi tam, kjer so se podražili proti koncu minulega leta. Katere občine v Pomurju nameravajo dvigniti cene vrtcev v kratkem?

Ceno vrtčevskega programa predlaga vrtec, potrdi pa jo občinski svet. Cena programa vrtca je sestavljena iz stroškov dela zaposlenih v vrtcu – ta pomeni večji del, med 70 in 80 odstotki celotne cene, stroškov materiala in storitev, potrebnih za izvajanje programa, in stroška živil za otroke. Občina lahko sprejme tudi različne cene programov za različne vrtce v občini.

V zadnjih dveh mesecih so dvignili cene vrtcev navzgor med drugimi v mestni občini Celje, v občinah Ajdovščina in Vipava, Grosuplje, Komenda, Pivka, Polzela, Rogaška Slatina, Slovenj Gradec, Škofja Loka, Velenje, Vodice in Zreče. 

Katere občine napovedujejo podražitev ali je ne izključujejo

Glede načrtovanega dviga cen so za zdaj edini zelo konkretni v občini Borovnica, kjer so navedli, da se bo cena z novim šolskim letom za prvo starostno obdobje zvišala za okoli 3,35 odstotka, za drugo pa za okoli 4,6 odstotka.

Več občin odgovarja, da bo potrebna podražitev še v tem letu, med temi so denimo mestna občina Kranj, občine Bled, Gornja Radgona in Žirovnica, a še ne vedo, kolikšna bo. V Izoli napovedujejo nove cene z januarjem 2023.

V občini Dravograd napovedujejo, da bodo podražitev vrtcev sprejeli ob zelo velikem zvišanju cen živil. V občini Ivančna Gorica sicer pravijo, da podražitve ne načrtujejo, bi pa bil razlog za dvig cen prav tako izrazito zvišanje stroškov nabave živil. To možnost si puščajo tudi v Murski Soboti.

Zakaj se vrtci dražijo

Veliko občin je že tekom tega leta sprejelo višje cene vrtcev, mnoge pa spremembo cen navzgor zaradi podražitve energentov in hrane napovedujejo za konec tega ali začetek novega leta. Nekaj je tudi takih, ki v zadnjih letih vrtca niso dražile in tega tudi za zdaj ne načrtujejo.

Razlog za dvig cen v zadnjem letu občine navajajo dvig minimalne plače, zvišanje regresa, višje stroške prevoza na delo zaradi spremembe načina povračila v juniju 2021, dvig premij za dodatno pokojninsko zavarovanje javnih uslužbencev v letu 2021, dvig povrnitve stroškov prehrane na delu, dvig plač zaradi napredovanja v višje plačne razrede zaposlenih ter dvig cen živil in goriv v tem letu.

Tudi v občinah, kjer so sicer zadržani glede morebitnega dviga cen, verjamejo, da bodo v zviševanje kmalu prisiljeni zaradi višjih stroškov. Kot že rečeno, nekatere občine splošne podražitve za svoje občane blažijo s popusti za vrtce.

Nekatere občine dodatno znižajo plačilo staršev

Občina se lahko odloči, da bo staršem omogočila dodaten popust od polne cene poleg tistega zneska, do katerega je zakonsko zavezana. Ti dodatni popusti so namenjeni tistim, za katere je občina že tako zavezana plačevati znesek do polne cene.

Večina občin pa še vedno omogoča tako imenovane poletne rezervacije, kar pomeni začasen izpis otroka iz vrtca v poletnih mesecih, ta popust lahko nanese med 20 in 50 odstotki običajnega zneska. Prav tako večina občin omogoča popust ob dolgotrajnejši odsotnosti zaradi bolezni. Nekatere dajejo popust staršem, ki imajo najeto posojilo za reševanje stanovanjskega problema. Nekaj je občin, ki staršem, ki imajo otroka v dražjem vrtcu, krijejo razliko glede na najcenejši vrtec v občini ali pa sofinancirajo strošek staršem, ki imajo otroka v koncesijskem vrtcu, ali pa staršem, ki imajo otroka v drugi občini in je tam vrtec dražji.

Popust, s katerim znižujejo osnovo, na katero se izračuna cena za starše, omogočajo med drugimi občine Brda, Celje, Cerkno, Dobrova - Polhov Gradec, Gornja Radgona, Hoče - Slivnica, Idrija, Kamnik, Kočevje, Krško, Lendava, Ljubljana, Ljutomer, Maribor, Medvode, Miklavž na Dravskem polju, Moravske Toplice, Murska Sobota, Novo mesto, Ormož, Ptuj, Radlje ob Dravi, Ruše, Sežana, Velenje, Videm, Vojnik in Žalec.

Subvencijo za prvo starostno obdobje imajo v občinah Beltinci, Borovnica, Rače - Fram. So pa tudi občine, ki sicer nimajo posebnih popustov, vendar pa se cen vrtcev že vrsto let niso dotikale, poroča časnik Finance.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.06.2022 ob 11:14 gost

      Kaj ne morete ljudem dati malo ,da zadihajo pa čeprav so dobili povišnice . Jih je potrebno takoj udarit v tla . Saj ste nenormalni . Ste kot pijavke !!!

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.06.2022 ob 17:41 mafijo-krajina gost

        Prekprokleta naj bo ZDA, ki je zamešala to sranje v Ukrajini, zdaj pa zahteva totalno izolacijo Rusije, s tem pa uničila najpomembnejšega trgovskega partnera Evrope. EU pa kot pes na lanci, slepo uboga Jenkije, CIO in NATO. Totalno vse se bo podražilo do zime, še wc papir. Te pa pride lakota v Afriki. 10 ali 100 milijonof pridnih in delavnih afrojov pa de navalilo v Evropo. V Sloveniji bo jih Golob nahranil, umil in preoblekel, te pa naprej v Berlin pa Bruselj. Welcome to the Hell...

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.06.2022 ob 11:22 gost

      To pa je že apsurt . Pa kaj vam je ste čisto ponoreli ,,,,,,,,,,,,z Golobom vred ,,,,,,,,,,,,

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.06.2022 ob 11:26 gost

      Vrtimo se v ZAČARANEM KROGU brez rezultatov za boljše življenje

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.06.2022 ob 11:55 gost

      Plače se tudi naj dvignejo

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.06.2022 ob 11:56 KPJ gost

      Hvala Zelenskom in EU

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.06.2022 ob 11:57 KPJ gost

      Hvala Zelenskom in EU

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.06.2022 ob 12:03 gost

      Plače se bodo dvignile takoj ko bo tole možno !!!! No ja . ko bo možno !Bomo zrihtali !!!!!!!!!!!!!?????????????

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.06.2022 ob 14:04 gost

      BOLNIKI,Ukrajina je kriva za dvig cen v SLO vrtcih, pa ka vij še mate vsaj trohico možganov v glavi , ali samo prepih med ušesi.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.06.2022 ob 6:42 Stanko gost

      Nikar ne skrbite ljudje. Luka Mesec je napovedal da bodo vrtci brezplačni. No, kje bo pa država vzela denar za to še pa ve. Izmislili si bodo kakšen davek, ali povišali kakšnega obstoječega.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.