https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Rok za izplačilo regresa vse bližje

04.06.2022 ob 10:20  

Bliža se 1. julij, s tem pa rok za izplačilo regresa za letni dopust v letošnjem letu. Delodajalec je dolžan delavcu, ki je zaposlen celo leto in ima pravico do dopusta, do 1. julija izplačati regres najmanj v višini minimalne plače. Neizplačilo regresa za letni dopust je prekršek, za katerega je zagrožena globa v znesku od 3.000 do 20.000 evrov.

"Uresničevanje pravice do regresa za letni dopust je zelo pomembno tudi zato, ker je v tesni povezavi s koriščenjem letnega dopusta, ki je namenjen obnovi psihofizičnih sposobnosti delavcev," so izpostavili na Inšpektoratu RS za delo.

Inšpektorat zato tudi v letošnjem letu nadaljuje svoj poostren nadzor glede izplačila regresa ter glede izplačila plače in minimalne plače. Od 1. julija do konca leta bo izvajal dodatno usmerjeno akcijo nadzora nad spoštovanjem dela zakona o delovnih razmerjih, ki ureja izplačilo regresa. Pri tem sicer sodeluje tudi s Finančno upravo RS.

Zakon o delovnih razmerjih določa, da je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.

Če je delavec upravičen le do sorazmernega dela letnega dopusta, ker ni zaposlen celo koledarsko leto, ima pravico tudi do sorazmernega dela regresa. Če je zaposlen s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa, sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi (razen če dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o materinskem, očetovskem in starševskem dopustu - v teh primerih ima pravico do celotnega regresa).

Regres se izjemoma lahko izplača tudi po 1. juliju, a najpozneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta in le v primeru nelikvidnosti delodajalca, če to omogoča kolektivna pogodba na ravni dejavnosti.

Neizplačilo regresa je prekršek, zaradi katerega inšpektor vodi in ukrepa v prekrškovnem postopku. Za delodajalca je zagrožena globa v znesku od 3.000 do 20.000 evrov. 

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.06.2022 ob 12:39 gost

      V DOBRODELNE NAMENE !!!!!!!!!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.06.2022 ob 13:36 gost

      Ne pišite laži, da je to po zakoni, če bi to bilo po zakoni in kak trbej bi sakši drugi delodajalec in s. p. - jovec plačal kazen. Ne plača pa niti eden. Bla, bla, bla Moja žena že 3 leta ne dobila regresa, kama se naj obrne, na sončno upravo?

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.06.2022 ob 14:57 Lori gost

      Kaj pa upokojenci ?

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.06.2022 ob 18:18 avlee gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour…. for more info visit any tab this site Thanks a lot ==>=>)https://www.gold.skyfly8.com/

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.06.2022 ob 23:25 Zadovoljni demokrat gost

      Mij smo ga že dobile v rotoje 31.maja... ja firma je nej šktrlava glede pejnes tou trbej priznate

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.