https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Darovanje krvi je dejanje solidarnosti. Pridružite se prizadevanju in rešujte življenja

14.06.2022 ob 9:25  

14. junija vsako leto države po vsem svetu praznujejo Svetovni dan krvodajalcev. Namen praznika je širiti zavedanje o pomembnosti varne krvi in krvnih pripravkov ter se zahvaliti vsem prostovoljnim krvodajalcev, ki s svojim nesebičnim dejanjem rešujejo življenja.

Svetovna zdravstvena organizacija želi s svetovnim dnevom krvodajalstva dvigniti ozaveščenost o potrebi po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo ter poudariti pomemben prispevek predvsem prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev. Svetovni dan krvodajalcev sledi dnevu slovenskega krvodajalstva, le ta pa se obeležuje 4. junija.

Letos poteka Svetovni dan krvodajalcev, pod sloganom"Darovanje krvi je dejanje solidarnosti. Pridružite se prizadevanju in rešujte življenja" s čimer se opozarja na vlogo, ki jo ima prostovoljno krvodajalstvo pri reševanju življenj in krepitvi solidarnosti v skupnostih.


Svetovni dan je namenjen:
- dviganju globalne ozaveščenosti o potrebah po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo;
- poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev in
- podpori nacionalni transfuzijski službi, krvodajalskim organizacijam in drugim nevladnim organizacijam, ki krepijo in širijo svoje programe prostovoljnega krvodajalstva.

Na Rdečem križu Slovenije (RKS) pa v poslanici izpostavljajo, da je Svetovni dan krvodajalcev tudi priložnost, da se vlado in nacionalne zdravstvene organe pozove k ukrepanju, da zagotovijo ustrezna sredstva za povečanje zbiranja krvi od prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev ter za upravljanje dostopa do krvi in transfuzije tistim, ki jo potrebujejo.

Kri in krvni pripravki so bistveni vir za učinkovito urejanje krvavitev pri ženskah med nosečnostjo in porodom; otrokom, ki trpijo za hudo anemijo zaradi malarije in podhranjenosti; bolnikom z motnjami krvi in kostnega mozga, dednimi motnjami hemoglobina in stanji imunske pomanjkljivosti; žrtvam travm, izrednih razmer, nesreč in nezgod; kot tudi bolnikom, ki potrebujejo zahtevne medicinske in kirurške posege. Potreba po krvi je univerzalna, vendar pa dostop do krvi za vse tiste, ki jo potrebujejo, ni. Pomanjkanje krvi je še posebej akutno v državah z nizkimi in srednjimi dohodki.

Da bi vsem, ki potrebujejo transfuzijo, zagotovili dostop do varne krvi so v vseh državah potrebni prostovoljni, neplačani krvodajalci, ki redno darujejo kri. Učinkovit krvodajalski program, za katerega je značilna široka in aktivna udeležba prebivalstva, je ključnega pomena za zadovoljevanje potrebe po transfuziji krvi v mirnih časih, pa tudi v nujnih primerih ali nesrečah, ko se poveča povpraševanje po krvi ali takrat, ko je delovanje krvne službe okrnjeno. Prav tako kot ugodno socialno in kulturno vzdušje z močno solidarnostjo omogoča razvoj učinkovitega krvodajalskega programa, tudi krvodajalstvo prispeva k ustvarjanju družbenih vezi in izgradnji enotne skupnosti.

Posebna aktivnost v letošnji kampaniji, h kateri so spodbujene države po svetu, je razširjanje zgodb ljudi, ki so jim s krvodajalstvom rešili življenje, v različnih medijih kot način motiviranja rednih krvodajalcev, da nadaljujejo z dajanjem krvi in za motivacijo zdravih ljudi, ki še nikoli niso dali krvi, da s tem pričnejo.

Foto:Pixabay.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.06.2022 ob 15:46 gost

      Ge iden v Avstriji davat krv. Tan se ti lepo zahvalijo te lepo sprejmejo in še plačajo. Tudi pri nas San hodu davat kri samo tam in pri nas 100 pa ena. Pa nejde se samo za pejneze nasplosnu ni primerjave. Pa oni so itak 100 lejt pred nami v vsemi.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.