https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Od danes naprej je možno unovčiti digitalne bone ’22

15.06.2022 ob 13:00  

Od danes naprej so kot dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave, na voljo Digitalni boni 22, ki jih lahko unovčite za nakup računalniške opreme.

Vrednost digitalnega bona ’22 je 150 evrov. Zanj ni potrebno zaprositi in ne prejmete ga v fizični obliki. Namen digitalnega bona je spodbujanje digitalne vključenosti.

Kdo je upravičen do digitalnega bona ’22?

Do digitalnega bona ’22 ste upravičeni, če ste 12. marca 2022 imeli stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in ste bili takrat: - šoloobvezen otrok, vpisan v 7., 8. ali 9. razred, - dijak srednje šole, -študent višje šole po predpisih o višjem strokovnem izobraževanju, - študent študijskega programa prve, druge ali tretje stopnje po predpisih o visokem šolstvu ali stari 55 let ali več in se boste udeležili izobraževanja na področju digitalne pismenosti, subvencioniranega po Zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti.

Do digitalnega bona 22 ste upravičeni tudi, če izpolnjujete zgornje pogoje in se šolate v tujini. V tem primeru morate od pristojnega organa pridobiti priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22. Za priznanje statusa morate izpolniti in predložiti Vlogo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona 22 - šolajoči v tujini. O vlogi bo odločal organ, pristojen za informacijsko družbo. Če bo zahtevi za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona 22 ugodil, vas bo o tem obvestil in vaše podatke posredoval Finančni upravi Republike Slovenije, ki jih bo za potrebe evidentiranja upravičencev do digitalnega bona 22 vnesla v evidenco digitalnih bonov. Digitalni bon 22 boste lahko unovčili od vpisa v to evidenco.

Za kaj lahko izkoristite digitalni bon?
Digitalni bon 22 lahko unovčite izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme:
1. prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika,
2. priklopne postaje za prenosni računalnik,
3. računalniškega zaslona,
4. tipkovnice in miške,
5. digitalnega papirja,
6. digitalnega peresa,
7. čitalnika pametne kartice,
8. spletne kamere,
9. slušalk z mikrofonom,
10. večfunkcijske naprave, optičnega čitalnika (skenerja), tiskalnika,
11. 3D tiskalnika,
12. zunanje pomnilniške enote,
13. posebne računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov in
14. kompleta za učenje programiranja (vključno s kartičnim računalnikom in programsko opremo za razvojna okolja).

Šolajoči učenci v zadnji triadi osnovne šole, srednješolci in študenti lahko s šolajočimi brati, sestrami, polbrati in polsestrami digitalne bone 22 združijo in jih koristijo za skupni nakup. Za združitev bonov je treba izpolniti izjavo o združitvi digitalnih bonov, ki se jo predloži ob koriščenju digitalnega bona 22 skupaj z izjavo o unovčitvi digitalnega bona. Starši z otroki, babice in dedki z vnuki digitalnih bonov 22 ne morejo združevati.

Digitalne bone ’22 boste upravičenci lahko koristili od 15. junija do 30. novembra 2022.

Kje lahko unovčite digitalni bon ’22?
Digitalni bon 22 lahko unovčite pri poslovnih subjektih s sedežem v Republiki Sloveniji, katerih poslovna dejavnost, registrirana v Poslovnem registru Slovenije na dan unovčitve, je ena od naslednjih dejavnosti iz Priloge I Uredbe o standardni klasifikaciji dejavnosti ali njim podrejena dejavnost.

Kakšen bo postopek unovčevanja digitalnih bonov v trgovini, ali se postopek pri nakupu preko spleta razlikuje?

Ko bo kupec izbral blago, bo pristopil do prodajalca in mu povedal, da bi zanj rad unovčil digitalni bon. Pri tem bo prodajalcu predal Izjavo o unovčitvi digitalnega bona 22. Prodajalec bo najprej preveril identiteto upravičenca, in sicer z izjavo o unovčitvi in vpisom EMŠO in davčne številke, v primeru nakupa v poslovalnici tudi z osebno izkaznico, potnim listom ali dovoljenjem za stalno prebivanje. Prodajalec z vpisom podatkov v informacijski sistem FURS pridobi podatek ali je kupec upravičenec do bona in kolikšno je razpoložljivo dobroimetje. Če upravičenci bone združujejo (bratje, sestre, polbratje in polsestre, ki so učenci zadnje triade OŠ, dijaki ali študentje) je potrebno izpolniti in predložiti še Izjavo o združitvi digitalnih bonov 22. Tudi v spletni trgovini je postopek podoben. Upravičenec bo ob nakupu, ponudniku blaga posredoval podpisano izjavo o unovčitvi bona, oz. jo naložil v kolikor spletni ponudnik omogoči dodajanje priponk pri postopku nakupa. Enako velja za izjavo o združitvi digitalnih bonov.

Subvencionirani tečaji digitalnih veščin
Prebivalci Republike Slovenije, stari 55 let in več, se boste lahko v letu 2022 udeležili subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc. Udeležba na tem izobraževanju bo za vas brezplačna, pogoja za udeležbo sta stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in starost 55 let ali več (oboje) na dan 12. 3. 2022. Ko boste opravili neformalno izobraževanje, boste v informacijski sistem FURS vpisani kot upravičenec do digitalnega bona ’22. Za letošnja neformalna izobraževanja, namenjena starim 55 let ali več, torej ne koristite dobroimetja digitalnega bona, temveč dobroimetje po opravljenem neformalnem izobraževanju šele pridobite. Dobroimetje nato lahko koristite za nakup računalniške opreme, so sporočili iz Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo. 

FOTO:Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2022 ob 14:04 gost

      To je zadnje darilo državljanom od vlade Janeza Janše. Pripravimo se, ti novi bodo odslej ljudem samo jemali.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2022 ob 14:17 gost

      Misliš ali VEŠ!!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2022 ob 14:29 gost

      Kako darilo debil zabiti podojeni. Zardi bedaka tviteraša imamo v evropi največji dolg in največjo inflacijo. Štekas debil pederski SDS hlapec.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2022 ob 14:32 gost

        Ajde bosno si vstal z levo nogo ! Ali te živci dajejo !Si nabiti s purferom ! Dečko malo oladi !!!!!! 14:29

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.06.2022 ob 8:28 Oliva gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour…. for more info visit any tab this site 👉 https://www.gold.salary23.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.06.2022 ob 10:51 gost

      Poneumljanje otrok-stran vržen denar-bolj zabitega še nisem slišal-vtaknite si ta bon v glavo-neandertalci -mogoče vam zrase še ena tikev,ker v prvi je praznina brezmožganska

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.06.2022 ob 11:16 gost

      Spet bo draži kruh, mleko, olje, goriva, elektrika itd. Kajti ta bonbonček brezvezen bo potrebno vrniti in to z obrestmi.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.06.2022 ob 9:16 jkl gost

      Vsi vi lahko bon pustite in ga ne vnovčite. Zakaj tako zmerjanje, a je to etično izražanje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.06.2022 ob 9:51 gost

        Res je nihče ga ne sili da ga unovči ! Odvisno od vsakega posameznika . Od 55 let jih verjetno ne bodo ker se mora najprej narediti tečaj ,šele takrat ta bon pridobiš .

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.