https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Odprava diskriminacije pri krvodajalstvu

19.06.2022 ob 6:05  

S 1. julijem letos bo vnaprejšnje in trajno odklanjanje krvodajalcev zgolj na podlagi njihovih osebnih okoliščin spola in spolne usmerjenosti odpravljeno, so v odzivu na Zagovornikovo odločbo o diskriminaciji pri krvodajalstvu sporočili iz Zavoda za transfuzijsko medicino. Odtlej bodo pri merilih za izbor darovalcev krvi ocenjevali tveganost spolnega vedenja potencialnih darovalcev ne glede na njihov spol ali spolno usmerjenost.


Zagovornik načela enakosti je po prejetju prijave o diskriminaciji vseh istospolno usmerjenih moških pri krvodajalstvu v postopku ugotavljanja diskriminacije decembra 2021 ugotovil, da je ta različna obravnava oseb pri krvodajalstvu le na podlagi njihovega spola in spolne usmerjenosti diskriminatorna.

Tako je odločil, ker je s testom sorazmernosti ureditve ocenil, da avtomatična in trajna prepoved darovanja krvi za vse moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi, ni povsem ustrezen, niti edini možen in tudi ne sorazmeren ukrep za zagotavljanje neoporečnosti darovane krvi.

Po oceni Zagovornika trajna prepoved darovanja krvi samo za istospolno usmerjene in biseksualne moške ne more biti ustrezno sredstvo za zagotavljanje varnosti darovane krvi. Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje za obdobje 2009–2018 kažejo, da med novoodkritimi ljudmi, ki živijo s hivom, niso bili zgolj moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Okrog 16 odstotkov žensk in moških je hiv dobilo ob heteroseksualnem spolnem odnosu, 14 odstotkov pa je bilo iz statistične kategorije neuvrščenih. Z uveljavljeno prepovedjo darovanja se torej izključi le del tistih, ki bi lahko imeli katerega od krvno prenosljivih virusov.

Ukrep vnaprejšnje in trajne prepovedi darovanja krvi za vse moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, po oceni Zagovornika ni nujen oziroma edini možen za zagotavljanje varnosti darovane krvi, saj bi za doseganje tega cilja darovanje lahko prepovedali začasno in samo tistim, ki imajo več partnerjev ali tvegane spolne odnose. Možnost prenosa hiva in drugih virusov, ki se prenašajo s krvjo, je namreč predvsem odvisna od spolnega vedenja, ki pa s spolom in spolno usmerjenostjo ni nujno povezano. Vsa darovana kri pa se že vrsto let tudi preverja na morebitno prisotnost nekaterih virusov. Poleg trajne prepovedi darovanja krvi za moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi, je torej že v veljavi še dodaten način zagotavljanja varnosti krvi.

Zagovornik je v presoji sorazmernosti te trajne prepovedi darovanja krvi ugotovil tudi, da ukrep med drugim ohranja in širi predsodke o istospolnih odnosih kot takih in utrjuje stigmatizacijo istospolne usmerjenosti. Stigmatizacija istospolne usmerjenosti pa sama po sebi ne zagotavlja večje varnosti v krvodajalstvu. Ugotavljanje dejstva, ali je kandidat za darovanje krvi imel spolne odnose z moškimi, namreč temelji na njegovi samoopredelitvi v posebnem vprašalniku za krvodajalstvo, ki ga izpolni pred darovanjem krvi. Zaradi stigme bi lahko kandidat v želji, da bi kri lahko daroval, netočno izpolnil obrazec. Trajna prepoved krvodajalstva za vse moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi, tako daje varljiv obet varnosti, saj sloni zgolj na veri v iskrenost kandidatov pri izpolnjevanju vprašalnikov in tudi ne zajame vseh, ki morda nevede prenašajo krvno prenosljive viruse. Družbi in posameznikom tako povzroča nesorazmerno več dejanske in potencialne škode, kot prinaša koristi, saj ob širjenju stigmatizacije posega v pravice posameznikov, katerih kri je v resnici varna, in njihovo kri po nepotrebnem zavrača. To pa po oceni Zagovornika ni skladno z načelom sorazmernosti.

Zagovornik je tako decembra 2021 v obravnavani zadevi ugotovil diskriminacijo. Z odločbo je seznanil Ministrstvo za zdravje in Zavod za transfuzijsko medicino, ki ju je Varuh človekovih pravic že leta 2018 opozoril na potencialno neustreznost veljavne ureditve.

Zavod za transfuzijsko medicino je že med postopkom ugotavljanja diskriminacije navedel, da bodo tudi v Sloveniji z letom 2022 v veljavi le še začasne prepovedi darovanja krvi, izbor krvodajalcev pa bo odvisen od tveganosti njihovega spolnega vedenja ne glede na njihov spol ali spolno usmerjenost. Napoved se zdaj uresničuje.

Zavod je je Zagovornika obvestil, da bo s 1. julijem 2022 na podlagi sklepov Razširjenega strokovnega kolegija za transfuzijsko medicino in Razširjenega strokovnega kolegija za infektologijo izbor krvodajalcev spremenjen. Ukinja se trajna odklonitev darovanja krvi zaradi spolne usmerjenosti in spolnega vedenja, ki jo nadomešča začasna odklonitev, odvisna od tveganosti posameznikovega spolnega vedenja.

Odločba Zagovornika o diskriminaciji pri krvodajalstvu je v celoti dostopna prek povezave: TUKAJ.

 

    Fotogalerija