https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pred nami najdaljši dan leta in najkrajša noč

21.06.2022 ob 10:00  

Že v začetku junija se je začelo meteorološko poletje, danes pa se s Sončevim obratom začenja tudi koledarsko poletje. Ta dan velja tako za prvi dan astronomskega poletja na severni polobli našega planeta in začetek zime na južni.

Danes bo tako najdaljši dan v letu, noč pa najkrajša. Sonce je vzšlo ob 5.02 in bo zašlo 20:53. Dan bo tako dolg 15 ur in 51 minut. Noč pa bo dolga 8 ur in 9 minut. Sončni vzhod se je tako marsikdo odpravil ogledat tudi na kakšno vzpetino, hrib ali celo goro.

Na ta dan so naši predniki kurili kresove. Od poletnega solsticija dalje sonce pojema, zato so verjeli, da ogenj, zakurjen na kresno noč, pomaga soncu ohraniti in pomnožiti njegovo moč. Brez sonca ne bi bilo življenja, daje nam moč, hrano in energijo. Obenem je sonce izredno pomembno za naš planet, saj s svojo toploto in svetlobo vzdržuje življenje na njem.

Vremenska napoved

Danes bo na zahodu precej jasno, drugod bo prehodno nekaj več oblačnosti. Popoldne ali zvečer bo nastala kakšna nevihta. V zahodni polovici Slovenije bo pihal jugozahodnik, drugod veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 33 °C. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne in zvečer bodo nastale krajevne nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na četrtek. Najverjetnejše bodo v severnih krajih. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 27 do 32 °C.

V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj neviht. V petek bo sončno, nevihte bodo malo verjetne.

Po napovedih Arsa bo v petek nad Alpami in severnim Sredozemljem šibko območje visokega zračnega tlaka, ki bo nato prehodno oslabelo in se spet okrepilo v ponedeljek. Ob koncu tedna bo tudi v višinah k nam dotekal nekoliko hladnejši in bolj vlažen zrak.


V petek bo sončno in vroče z majhno verjetnostjo kakšne vročinske nevihte. Od sobote do ponedeljka bodo nevihte spet verjetnejše. Najvišje dnevne temperature po Sloveniji bodo od 30 do 35 °C. V torek ali sredo pa bo vreme spet stabilno. Nekoliko manj vroče bo.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.06.2022 ob 12:35 do gost

      danes je veljalo enakonočje, dam = enak noči. Mogoče od leta 0222 velja nov siste,

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.