https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Murski Soboti predstavili knjigo Pregled zgodovine Prekmurja

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, 22.06.2022 ob 11:00  

V torek, 21. junija 2022, je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekala predstavitev knjige "Pregled zgodovine Prekmurja". Knjigo je predstavil urednik in soavtor, slovenski ugledni zgodovinar pom. akad. dr. Andrej Hozjan.


Knjiga "Pregled zgodovine Prekmurja" je napisana na izjemni strokovni ravni v zelo tekoče berljivem jeziku in je lepo oblikovana. Delo ima tudi veliko raziskovalno vrednost, saj so v njej objavljeni številni do sedaj še neznani podatki, dokumenti in slikovno gradivo.

Kar 18 avtorjev je predstavilo preteklost pokrajine ob Muri od prazgodovine do konca 20. stoletja. Avtorji niso le zgodovinarji, zato gre ob zgodovinskem orisu tudi za preglede literarne, verske, umetnostnozgodovinske, arhitekturne, etnološke in antropološke ali ljudsko-kulturne preteklosti tako Prekmurja kot tudi Porabja.

Preteklost pokrajine ob Muri od prazgodovine do konca 20. stoletja je v omenjeni knjigi predstavilo kar 18 avtorjev. Avtorji besedil so v knjigi tako: doc. dr. Janez Balažic, dr. Lajos Bence, Metka Fujs, pom. akad. dr. Andrej Hozjan, Franci Just, pom. akad. dr. Darja Kerec, dr. Branko Kerman, pom. akad. dr. Attila Kovács, Marija Kozar-Mukič, †mag. Franc Kuzmič, mag. Jasmina Litrop, Dušan Mukič, pom. akad. dr. Jože Nemec, mag. Franc Obal, Jelka Pšajd, pom. akad. dr. Klaudija Sedar, Irena Šavel in pom. akad. dr. Alojz Šteiner.

Knjiga je nepogrešljiva na vsaki prekmurski knjižni polici, hkrati pa je zelo lepo in primerno  darilo.

Na predstavitvi knjige sta sodelovala tudi pom. akad. dr. Mitja Slavinec predsednik Pomurske akademsko znanstvene unije in mag. Klaudija Šek Škafar, direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.  Knjigo pa je predstavil urednik in soavtor, slovenski ugledni zgodovinar pom. akad. dr. Andrej Hozjan.

Predsednik Pomurske akademsko znanstvene unije, pom. akad. dr. Mitja Slavinec se uvodoma vsem zahvali, ki so se odzvali vabilu, predvsem vsem avtorjem, brez katerih omenjene knjige ne bi bilo. Med vsemi pa izpostavi poslanca Državnega zbora Republike Slovenije Jožef Horvata, s katerim sta skupaj leta 2006 iskala strokovne podlage za Zakon priključitvi Prekmurja k matični domovini. Ko sta videla, da omenjenega  skupno strnjenega gradiva ni bilo nikjer, da bi si ga v celoti lahko prebral, sta se odločila, da bi se moralo takšno gradivo napisati. Knjiga je važna zato, ker takega pregleda prekmurske zgodovine do sedaj še ni bilo. 

Direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, mag. Klaudija Šek Škafar poudari, da ji je v veliko čast, da se danes predstavlja v prostorih murskosoboške knjižnice najpomembnejša knjiga, ki so jo zelo dolgo tudi pričakovali, saj celovito opisuje preteklost naše pokrajine. Napisana je za najširši krog bralcev in predstavlja zelo pomemben kamenček v mozaiku poznavanja preteklosti pokrajine ob Muri od prazgodovine do konca 20. stoletja.

Urednik in soavtor, slovenski ugledni zgodovinar pom. akad. dr. Andrej Hozjan je nato večavtorsko strokovno monografijo predstavil in dodal da vsak zgodovinar, družboslovec, humanist, znanstvenik, v osnovi predstavlja samega sebe skozi delo. Danes se predstavlja kolektivno delo, saj je prepričan, da samo en človek takega dela, ne more napisati. Poudari, pa da so v omenjeni knjigi objavljeni številni do sedaj neznani podatki, dokumenti in slikovno gradivo. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.