https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V soboški galeriji odprli razstavo »Videz tipnega«

Galerija Murska Sobota, 02.07.2022 ob 6:00  

V četrtek, 30. junija, je v Galeriji Murska Sobota potekala na dan otvoritve 8. državne tematske razstave z naslovom "Videz tipnega", novinarska konferenca.

Na novinarski konferenci so sodelovali Nataša Brulc Šiftar, vodja murskosoboške izpostave JSKD, dr. Robert Inhof, direktor Galerije Murska Sobota, Robert Lozar, državni selektor, akademski slikar ter publicist in Monika Ivančič Fajfar producentka za področje likovne dejavnosti na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti.

Vodja murskosoboške izpostave JSKD Nataša Brulc Šiftar pove, da že od leta 2008 Javni sklada RS za kulturne dejavnosti s svojimi Območnimi izpostavami, pripravlja tematske razstave. Državne tematske razstave na vsaki dve leti, v Murski Soboti pa gostuje letos prvič. Posebej pa jim je v čast, da lahko sodelujejo z najbolj reprezentativno likovno ustanovo v pokrajini, Galerijo Murska Sobota. Videz tipnega je naslov tematskih razstav, ki jih je v sezoni 2021/2022 razpisal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Projekt je potekal na dveh ravneh, lansko leto kot serija regijskih tematskih razstav, letos pa poteka v obliki državne tematske razstave. Obe ravni projekta sta, seveda, neločljivo povezani.  

Galerija Murska Sobota sama pri tem izboru likovnih del ni sodelovala. Je samo ponudila prostor v uporabo. Projekt za 8. državno tematsko razstavo Videz tipnega se je začel že v letu 2021, z razpisom za območne in regijske razstave. Tako da je bila pot do razstave nekoliko daljša, kot se morda zdi na prvi pogled, pove dr. Robert Inhof, direktor Galerije Murska Sobota. 

Monika Ivančič Fajfar, producentka za področje likovne dejavnosti na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti poudari, se jim zdi v čast na JSKD, da lahko sodelujejo s takimi pomembnimi institucijami. Ker na ta način povezujejo tudi ljubiteljsko kulturo, profesionalno kulturo in se s tem tudi vključujejo v prostor med ljudi. Kar je dobro, saj na ta način privabijo ljubitelje kulture in njihove družine, da nekako nadgrajujejo svoje zavedanje. Na teh tematskih državnih razstavah ponudijo umetnikom v uvodu en izziv. To pomeni, da se poda ena tema, ki ni preenostavna, ki jim mora dati razmislek, se pravi, da jih motivira. Včasih so te teme izzivalne ali so nerazumljive na prvi pogled. Iniciatorji projekta so tako udeležence povabili k samostojnemu raziskovanju problematike in k udeležbi na razpisanih tematskih predavanjih in delavnicah, pri čemer so ves čas nudili strokovno podporo.

Cilj projekta je bilo spodbujanje, predstavitev in promocija kakovostne ljubiteljske ustvarjalnosti. V ta namen jim je bil v pomoč leta 2021 izdan priročnik avtorjev Roberta Lozarja in Janeza Zalaznika z naslovom: "Videz tipnega. Tekstura, faktura, šrafura, raster".  Nadaljevali so s ponudbo izobraževanj, ki so se jih likovniki in fotografi udeležili v svojih domačih pokrajinah. Teh izobraževanj se je udeležilo 331 udeležencev. Na razpis na regijske razstave, ki je potekal med januarjem in septembrom 2021, se je odzvalo 430 umetnikov, med septembrom in decembrom 2022, pa se je zvrstilo 10 regijskih razstav, na katere se je po izboru regijskih selektorjev in selektoric uvrstilo skupaj 226 del. Na koncu pa producentka za področje likovne dejavnosti poudari, da so se lahko razstavi priključili različni ustvarjalci, ki se razlikujejo med seboj po slogu, po tehnikah. Tako da gre za širino raznolikih pristopov. Tudi izbrana tema naj bi v tem kontekstu razširila likovno in miselno obzorje ustvarjalcev: pod naslovom Videz tipnega so razstavljavci raziskovali načine, kako z likovnimi sredstvi priklicati taktilne občutke.

Državni selektor, akademski slikar Robert Lozar, si je na desetih selekcioniranih regijskih razstavah dela natančno ogledal in za državno razstavo na podlagi treh ključnih meril: ustrezanje razpisani temi, likovna dovršenost ter izvirnost, izbral 55 del. Namen projekta Videz tipnega je ljubiteljske ustvarjalce spodbuditi k premišljevanju o možnostih in učinkih ustvarjalnega, zlasti likovnega izražanja, k nadgrajevanju znanja in veščin ter iskanju novih likovnih rešitev. Pove, da ti izbori, na katerih je sodeloval, niso lahki. Se mu pa zdi fascinantno, da je ta razstava pristala ravno tukaj v Galeriji Murska Sobota, saj gre za eno najlepših slovenskih galerij. Razstava in njen sam izbor je bil stresen in tudi rigorozen. Dela so si skrajno različna, saj gre za različne umetnike, ki so različno pristopili k tej tematiki, ki je zelo raztegljiva. Poudari, da so bile prejšnje tematske razstave bolj ali manj didaktične, in so jih ustvarjalce šolsko nagovarjale. Pri tokratni tematiki pa je to bilo bolj odprto.  

Na tokratni državni tematski razstavi razstavljajo svoja dela: Martina Ambrož, Anže Bizjak, Gregor Bizjak, Roman Blatnik, Blanka Božič, Jasmina Čelan, Vanja Čibej, Živa Čuk, Vesna Davidovič, Katarina Drobnič, Karmen Fekonja, Andrej Furlan, Marija Hameršak Lavrenčič, Ana Hanzel, Miha Henigsman, Ljoba Klanče, Irena Kočevar, Ivan Konec, Marcela Kopitar, Mateja Košar in Janez Slabe, Andrej Krevzel, Božo Krivokapić, Danila Krpič, Dragica Kurillo, Lili Lahovec, Vida Markovc, Jerneja Menzinger, Leopold Methans, Nada Mihevc, Milena Mraović, Andrej Perko, Zdenka Petek, Branka Pirc, Ksenija Pirš, Vitomir Pretnar, Judita Rajnar Prosen, Marijana Rous Gojak, Hanibal Salvaro, Edvard Seles, Dušan Selinšek, Miljanka Simšič, Ivan Skubin, Saša Slamnik, Sabina Slana Cvikl, Nada Stajnko, Tamara Špitaler Škorič, Romeo Štrakl, Dana Štrucelj, Metka Tropenauer, Jelka Usico, Alenka Venišnik,Živka Vihtelič Vodlan, Zdenka Vinšek, Erik Vrčon in Nada Zager. 

Na otvoritveni slovesnosti v Murski Soboti so vsi uvrščeni na državno tematsko razstavo prejeli zlata priznanja. Ob dogodku so bile podeljene tudi plakete in listine Antona Ažbeta za leto 2021. Prejemnica plakete je postala Nuša Lapajne Čurin, listino pa sta prejeli Stanka Golob in Judita Rajnar Prosen.

Tematska razstava, ki je nastala v sodelovanju Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Območne izpostave JSKD Murska Sobota bo na ogled do 10. avgusta 2022

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.